Zoekmachine Cuil kondigt nieuwe lay-out en andere updates aan

Cuil, de sinds de lancering al snel in de vergetelheid geraakte zoekmachine, kondigt een nieuwe lay-out en andere updates aan. Zou er dan toch nog plaats zijn voor Cuil in de wereld van de zoekmachines?

Cuil deed meer fout dan goed
Cuil kreeg het na de lancering afgelopen zomer zwaar te verduren. Hoewel werd gezegd dat Google aan Cuil een zware concurrent zou hebben, bleek dit in de praktijk flink tegen te vallen. De bot van de zoekmachine liet websites crashen door overactief te crawlen. Ook kon de zoekmachine zichzelf niet vinden als Cuil werd ingetoetst als zoekopdracht. Al deze problemen werden verholpen, maar de zoekmachine had in de tussentijd wel flink wat negatieve publiciteit gekregen. Ondertussen lukt het Cuil ook niet om marktaandeel te behalen, ondanks dat de zoekmachine nog best een aardig alternatief is voor Yahoo! en Google.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Cuil
Met de nieuwe lay-out stapt Cuil af van de weergave van zoekresultaten waarmee de zoekmachine voor een licht fris briesje in zoekmachineland zorgde. De nieuwe lay-out maakt nog wel gebruik van 3 kolommen, maar de belangrijkste resultaten staan nu weergegeven in 2 kolommen bovenaan de pagina. Het geheel geeft Cuil meer de uitstraling van een nieuwsblog dan van een zoekmachine. Aan de achterkant is ook druk gesleuteld aan de zoekmachine. Hierdoor moet Cuil nu sneller werken.

Al met al hebben de mensen achter Cuil hun best gedaan om de zoekmachine te verbeteren en weer wat aandacht te genereren voor hun project. De kans is echter klein dat deze (volgens de makers) revolutionaire zoekhulp ooit echt Google van de troon stoot.