Marek 12 februari 2009 / Traffic Builders nieuws
Leestijd: < 1 minuten

In de wereld van de zoekmachines is een opmerkelijke rechtszaak ten einde gekomen. De metazoekmachine Gaspedaal.nl moest het uiteindelijk afleggen tegen Autotrack.nl. Binnen 48 uur moet de informatie van Autotrack.nl van de website van Gaspedaal.nl verwijderd zijn. Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere in de autobranche opererende zoekmachines.


De zoekmachine van Gaspedaal.nl spidert diverse websites die auto’s aanbieden, waaronder Autotrack.nl. In een zogeheten bodemprocedure is geoordeeld dat Gaspedaal.nl nu de informatie van Autotrack.nl binnen 48 uur moet verwijderen. Voor elke dag dat deze informatie nog langer op de website staat, geldt een dwangsom van 1000 euro. Ook moet voor alle geleden schade door het aanbieden van de informatie een nader te bepalen bedrag aan Autotrack.nl betaald worden door de zoekmachine.

Niet de enige zoekmachine in autoland
De zoekmachine had opvallend genoeg een eerdere rechtszaak nog gewonnen van de aanbodsite. Echter, nu heeft de rechter bepaald dat de metazoekmachine toch een inbreuk maakt op de databankrechten van Autotrack.nl. Gaspedaal.nl is niet de enige metazoekmachine voor autowebsites en ook niet de enige die Autotrack.nl spidert. Het is de vraag of Autotrack.nl nu ook andere metazoekmachines gaat aanpakken.

Metazoekmachines gek genoeg juist populair
De metazoekmachines zijn populairder geworden bij zowel het publiek als bij de sites die erdoor gespiderd worden. Dat geldt niet alleen voor autoland, maar ook voor de huizenmarkt (Jaap.nl). Dit maakt de zaak nog opmerkelijker. Dergelijke zoekmachines leveren bezoekers meestal de informatie die ze zoeken en genereren traffic voor de websites in hun database. Als de juiste afspraken tussen beide partijen worden gemaakt, levert een branchegerichte zoekmachine alleen maar voordelen.

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Zoekmachine Gaspedaal.nl verliest van Autotrack.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/