Zoekmachine Gaspedaal.nl verliest van Autotrack.nl

In de wereld van de zoekmachines is een opmerkelijke rechtszaak ten einde gekomen. De metazoekmachine Gaspedaal.nl moest het uiteindelijk afleggen tegen Autotrack.nl. Binnen 48 uur moet de informatie van Autotrack.nl van de website van Gaspedaal.nl verwijderd zijn. Deze uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor andere in de autobranche opererende zoekmachines.


De zoekmachine van Gaspedaal.nl spidert diverse websites die auto’s aanbieden, waaronder Autotrack.nl. In een zogeheten bodemprocedure is geoordeeld dat Gaspedaal.nl nu de informatie van Autotrack.nl binnen 48 uur moet verwijderen. Voor elke dag dat deze informatie nog langer op de website staat, geldt een dwangsom van 1000 euro. Ook moet voor alle geleden schade door het aanbieden van de informatie een nader te bepalen bedrag aan Autotrack.nl betaald worden door de zoekmachine.

Niet de enige zoekmachine in autoland
De zoekmachine had opvallend genoeg een eerdere rechtszaak nog gewonnen van de aanbodsite. Echter, nu heeft de rechter bepaald dat de metazoekmachine toch een inbreuk maakt op de databankrechten van Autotrack.nl. Gaspedaal.nl is niet de enige metazoekmachine voor autowebsites en ook niet de enige die Autotrack.nl spidert. Het is de vraag of Autotrack.nl nu ook andere metazoekmachines gaat aanpakken.

Metazoekmachines gek genoeg juist populair
De metazoekmachines zijn populairder geworden bij zowel het publiek als bij de sites die erdoor gespiderd worden. Dat geldt niet alleen voor autoland, maar ook voor de huizenmarkt (Jaap.nl). Dit maakt de zaak nog opmerkelijker. Dergelijke zoekmachines leveren bezoekers meestal de informatie die ze zoeken en genereren traffic voor de websites in hun database. Als de juiste afspraken tussen beide partijen worden gemaakt, levert een branchegerichte zoekmachine alleen maar voordelen.