Zoekmachine marketing ruim 50% van online advertising bestedingen in 2011

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoekmachine marketing of “Search Advertising” is goed voor 50,3% van de totale uitgaven aan online advertising in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door brancheorganisatie IAB in samenwerking met Deloitte over de eerste helft van 2011. Over de gehele linie werd bijna 10% meer besteed aan online advertising in vergelijking met dezelfde periode in 2010.De totale bestedingen aan online advertising bedroegen in de eerste helft van dit jaar ruim 507 miljoen euro. De autobranche is goed voor ca. 12% van dit bedrag, gevolgd door de sectoren Financial Services (10%), Consumer Goods (8%), Travel (7%) en Telecom (7%). Opmerkelijk is dat de automotive industrie in 2010 met een aandeel van 9% nog de 4e positie innam in de lijst van bestedingen aan online advertising per branche. Ook Travel staat voor het eerst in de top 5.

IAB bestedingen online advertising H1 2011

Zoekmachine marketing bestedingen
De bestedingen aan zoekmachine marketing zijn in het onderzoek geschat in samenwerking met de taskforce search van het IAB. Google, met Google Adwords verantwoordelijk voor verreweg het grootste aandeel in de online advertising bestedingen aan “Search” wilde de cijfers niet bevestigen noch ontkennen.

Online advertising bestedingen 2012
Voor 2012 wordt een groei van 20% van de bestedingen aan online media verwacht. Met name in de Consumer Goods en Financial Services wordt een sterke groei voorzien.

Het onderzoek vond plaats onder 32 bedrijven waaronder grote publishers als TMG, Sanoma Media, wegener en Microsoft. Zij zijn gezamenlijk goed voor ca. 334 websites met een bereik van 77% onder de Nederlandse internetpopulatie.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.