Zoekmachine marketing ruim 50% van online advertising bestedingen in 2011

Zoekmachine marketing of “Search Advertising” is goed voor 50,3% van de totale uitgaven aan online advertising in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door brancheorganisatie IAB in samenwerking met Deloitte over de eerste helft van 2011. Over de gehele linie werd bijna 10% meer besteed aan online advertising in vergelijking met dezelfde periode in 2010.De totale bestedingen aan online advertising bedroegen in de eerste helft van dit jaar ruim 507 miljoen euro. De autobranche is goed voor ca. 12% van dit bedrag, gevolgd door de sectoren Financial Services (10%), Consumer Goods (8%), Travel (7%) en Telecom (7%). Opmerkelijk is dat de automotive industrie in 2010 met een aandeel van 9% nog de 4e positie innam in de lijst van bestedingen aan online advertising per branche. Ook Travel staat voor het eerst in de top 5.

IAB bestedingen online advertising H1 2011

Zoekmachine marketing bestedingen
De bestedingen aan zoekmachine marketing zijn in het onderzoek geschat in samenwerking met de taskforce search van het IAB. Google, met Google Adwords verantwoordelijk voor verreweg het grootste aandeel in de online advertising bestedingen aan “Search” wilde de cijfers niet bevestigen noch ontkennen.

Online advertising bestedingen 2012
Voor 2012 wordt een groei van 20% van de bestedingen aan online media verwacht. Met name in de Consumer Goods en Financial Services wordt een sterke groei voorzien.

Het onderzoek vond plaats onder 32 bedrijven waaronder grote publishers als TMG, Sanoma Media, wegener en Microsoft. Zij zijn gezamenlijk goed voor ca. 334 websites met een bereik van 77% onder de Nederlandse internetpopulatie.