Zoekmachine marketing ruim 50% van online advertising bestedingen in 2011

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoekmachine marketing of “Search Advertising” is goed voor 50,3% van de totale uitgaven aan online advertising in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door brancheorganisatie IAB in samenwerking met Deloitte over de eerste helft van 2011. Over de gehele linie werd bijna 10% meer besteed aan online advertising in vergelijking met dezelfde periode in 2010.De totale bestedingen aan online advertising bedroegen in de eerste helft van dit jaar ruim 507 miljoen euro. De autobranche is goed voor ca. 12% van dit bedrag, gevolgd door de sectoren Financial Services (10%), Consumer Goods (8%), Travel (7%) en Telecom (7%). Opmerkelijk is dat de automotive industrie in 2010 met een aandeel van 9% nog de 4e positie innam in de lijst van bestedingen aan online advertising per branche. Ook Travel staat voor het eerst in de top 5.

IAB bestedingen online advertising H1 2011

Zoekmachine marketing bestedingen
De bestedingen aan zoekmachine marketing zijn in het onderzoek geschat in samenwerking met de taskforce search van het IAB. Google, met Google Adwords verantwoordelijk voor verreweg het grootste aandeel in de online advertising bestedingen aan “Search” wilde de cijfers niet bevestigen noch ontkennen.

Online advertising bestedingen 2012
Voor 2012 wordt een groei van 20% van de bestedingen aan online media verwacht. Met name in de Consumer Goods en Financial Services wordt een sterke groei voorzien.

Het onderzoek vond plaats onder 32 bedrijven waaronder grote publishers als TMG, Sanoma Media, wegener en Microsoft. Zij zijn gezamenlijk goed voor ca. 334 websites met een bereik van 77% onder de Nederlandse internetpopulatie.  


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.