Zoekmachine-optimalisatie door social media maximaliseren (Social SEO): 5 strategieën

Zoekmachine-optimalisatie en social media gaan een hechter verband krijgen dan ooit tevoren. De samensmelting zal leiden tot dé nieuwe trend in zoekmachinemarketing van 2009: social SEO. Het is namelijk mogelijk om zoekmachine-optimalisatie door gebruik van social media te maximaliseren. De manier waarop wordt duidelijk als je de focus niet meer legt op het optimaliseren van content, maar het verkrijgen van meer externe links. Met dat doel in het achterhoofd volgen hier 5 strategieën om het maximale te halen uit zoekmachine-optimalisatie via social media.


Social SEO richt zich dus op het verkrijgen van externe links. Zoals iedere link builder weet, zijn externe links van websites die hoog ranken belangrijk voor je eigen ranking. Als je tegenwoordig kijkt naar de zoekresultaten, dan zie je dat een groot aantal van de topposities van de zoekresultaten wordt ingenomen door social media sites als LinkedIn, Facebook etc. Van deze social media moet je voor zoekmachine-optimalisatie links vergaren. Er zijn 5 strategieën uit de praktijk die zorgen voor degelijke zoekmachine-optimalisatie via social media.

1. Zorg dat je overal bent waar je klanten zijn
Op social media websites bevinden zich veel van je klanten. Om je zoekmachine-optimalisatie via deze social media tot een succes te maken, moet je ook aanwezig zijn op deze social media sites. Voorbeelden van deze social media sites zijn onder andere:

 • Hyves;
 • Facebook;
 • LinkedIn;
 • Xing;
 • Twitter;
 • MySpace, en
 • YouTube.

Maak op deze social media websites je eigen account aan en zorg dat deze account linkt naar je eigen website. Hiermee heb je de eerste links ten behoeve van je zoekmachine-optimalisatie op social media sites geplaatst.

2. Laat echte personen contact leggen op deze social media
Social SEO moet uitgevoerd worden door echte personen. Hoewel je op social media je bedrijfsnaam kunt gebruiken als je profielnaam, is het belangrijk om de communicatie door echte personen te laten plaatsvinden. Dit wekt vertrouwen bij de mensen waar je mee communiceert. Door gebruik van je eigen e-mailadres en telefoonnummer stimuleer je de interactie met de personen die je spreekt via social media.

3. Blog over je klanten en hun interesses
Voor zoekmachine-optimalisatie is een eigen weblog niet meer weg te denken uit je strategie. Een weblog zorgt voor continue updates van je content. Bovendien vergaar je – mits de onderwerpen interessant zijn – externe links. Traffic Builders biedt niet voor deze dienst aan onder de noemer ‘SEO Webredactie‘.

Om zoekmachine-optimalisatie via je weblog te verbeteren, is het koppelen van een weblog aan je activiteiten op social media een zeer lucratieve onderneming. Als je op je weblog (het liefst dagelijks) een interessant verhaal post over een klant en deze klant op de hoogte brengt, is de kans op externe links groter. Mensen zullen sneller geneigd zijn om naar een verhaal te linken en deze link op social media met vrienden te delen als het verhaal over hen gaat. Pak bijvoorbeeld een interessante case uit eigen huis waarin een klant goed naar voren komt. Dergelijke inspanningen voor zoekmachine-optimalisatie worden op social media sites snel opgepikt.

Zet ook icoontjes van social bookmarking sites onder je stuk, zoals die van Digg, NUjij, Delicious etc. Ook deze kleine toevoegingen kunnen veel positieve invloed hebben op je zoekmachine-optimalisatie.

4. Maak en promoot video’s
Social media zijn doorspekt met video’s. Video’s zijn het medium bij uitstek om een viraal effect te creëren. Bovendien zetten zoekmachines tegenwoordig video’s tussen de zoekresultaten. Video’s die goed voor zoekmachines zijn geoptimaliseerd hebben meer kans om op social media sites te worden opgepikt. Daar leveren ze potentieel veel mond-tot-mondreclame op. Hoe meer erover wordt gepraat op social media sites, des te meer de video’s bijdragen aan je zoekmachine-optimalisatie. Goede video’s voor social SEO zijn:

 • Instructievideo’s;
 • nieuwsvideo’s;
 • promotievideo’s;
 • video’s met bedankjes, en
 • allerhande video’s die je kunt bedenken om en viraal effect te creëren. Zorg wel dat de video bij je merk past en niet je imago schaadt!

5. Praat (en luister!) op Twitter
Onder de social media heeft Twitter een flinke opmars gemaakt. Op Twitter kun je communiceren over allerlei onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe blogposts waar je naar linkt op Twitter ten behoeve van zoekmachine-optimalisatie. Houd ook bij hoe jouw merk op Twitter naar voren komt in discussies.

Zoekmachine-optimalisatie door social media: communicatie!
Zoekmachine-optimalisatie door social media is een proces dat vooral draait om intensieve persoonlijke communicatie. Als er veel gecommuniceerd wordt, krijg je meer aandacht op social media en zal je resultaat uit zoekmachine-optimalisatie maximaliseren.