Zoekmachine-optimalisatie Update – SES Londen 2007
Namens Traffic Builders zijn Marinka en ik naar Londen afgereisd om daar de Search Engine Strategies 2007 bij te wonen. Tijdens de SES (Search Engine Strategies) wordt de bezoeker via diverse presentaties, forum discussies en workshops overladen met het laatste nieuws op het gebied van Search. Deze tweede post gaat in op de ontwikkelingen op het gebied van het zoekmachine-optimalisatie.
Heeft zoekmachine-optimalisatie nog nut?
Het is inmiddels bekend dat goede rankings vooral samenhangen met het bieden van relevante content en het genereren van kwalitatieve backlinks. Heeft zoekmachine-optimalisatie eigenlijk nog wel nut? Dat was de vraag voor het panel tijdens een forum discussie over zoekmachine-optimalisatie (met o.a. David Naylor, Greg Boser en Rand Fishkin). Aangezien het voor de panelleden geen uitzondering is dat bedrijven dankzij (enkele kleine) SEO aanpassingen plotseling heel veel geld verdienen, was het antwoord unaniem. Met de technische know-how en de strategische kennis over zoekmachine-optimalisatie kan de SEO specialist hét verschil maken.
Wijzigingen bij zoekmachines komen veel minder vaak voor dan in het verleden. Een gevolg daarvan is dat de reacties op de veranderingen nog steeds massaler worden. Zodra Google besluit een filter aan te draaien dan is de SEO wereld in rep en roer. Een belangrijke taak van een specialist in zoekmachine-optimalisatie is vooruit kijken en het anticiperen op aankomende ontwikkelingen. Eén van die ontwikkelingen is Personalized Search.
Personalized Search, de toekomst?
In de keynote sessie met Google’s ‘spokesman’ Matt Cutts werd duidelijk dat Google Personalized Search zeer hoog aanslaat. In het kort komt personalized search erop neer dat de zoekmachine het de gebruiker makkelijker maakt door vergaarde persoonlijke data (profiel, historie, sociale omgeving, interesses) te benutten bij het rangschikken van zoekresultaten. Dit zijn typische ‘user-experience’ verbeteringen die ervoor moeten zorgen dat Google marktleider blijft.
De invloeden op zoekmachine-optimalisatie? Het zal in de toekomst steeds minder voorkomen dat een website met bepaalde keywords bij à ¡lle gebruikers van de zoekmachine op 1 staat. Of dat een nadeel is is de vraag, want het gaat er nou juist om dat je bij jouw doelgroep op 1 staat. Omdat het ‘natuurlijke’ in zoekmachine-optimalisatie nog belangrijker wordt (content, links en ook het sociale gedrag van users), wordt het met name de spammers weer een stuk lastiger gemaakt.
Overig zoekmachine-optimalisatie nieuws
Een kort overzichtje van overige nieuwtjes die tijdens de SES te melden vielen:
- Google streeft ernaar om alle backlinks te tonen in het Google Webmaster Central.
- Om de ontwikkeling van Google Webmaster Central verder te bevorderen is het nu ook mogelijk om te reageren op het officiële blog.
- Google plaatst als onderdeel van een ‘anti-spyware campagne’ tegenwoordig waarschuwingen bij sites waarvan Google ‘denkt’ dat ze schadelijke elementen bevatten. Altijd handig.
- De resultaten van Yahoo zijn sinds de meest recente algoritme upgrade opmerkelijk verbeterd.
- De Anti-GoogleBomb filter van Google die er voor moet zorgen dat GoogleBombs niet meer werken is een Hoax 🙂
Pagerank: de Google Toolbar Toy
Tijdens het forum over zoekmachine-optimalisatie ontstond er overigens een leuke discussie over de Google Pagerank. Er zijn een hoop mensen die zich nog altijd graag blindstaren op het kleine balkje in de Google Toolbar. Punt is dat het balkje in feite helemaal niks zegt. Niks over je rankings, niks over aantallen relevante links, niks over traffic, niks over conversies. Wij sluiten ons dan ook graag aan bij de conclusie van Rand Fishkin: Google Pagerank is vooral een leuke toy die Google een hoop extra toolbar downloads heeft opgeleverd.
Tot zover het nieuws gerelateerd aan zoekmachine optimalisatie. Kijk uit naar onze algemene ‘search’ update naar aanleiding van de Search Engine Strategies London 2007 (artikel 3 uit een serie van 3).