Zoekmachine Yahoo lanceert MyWeb 2.0 en MyRank

Zoekmachine Yahoo kondigt vandaag aan een nieuwe, in onze optiek spectaculaire feature te hebben gelanceerd: Yahoo MyWeb 2.0 en MyRank. Met deze feature voegt de zoekmachine een revolutionaire functionaliteit toe aan het zoeken van informatie op het internet die veel gevolgen kan hebben voor de wijze waarop we de zoekresultaten gepresenteerd krijgen.


De kern van de nieuwe feature wordt gevormd door het nieuwe concept “Social Search”: een gedachtengoed dat deel gebaseerd lijkt op het onlangs in het nieuws gekomen TrustRank van Google. Toch is de uitwerking net even anders. Waar Google TrustRank gebaseerd is op een concept dat zoekresultaten rangschikt op grond van de mate van betrouwbaarheid van bronnen waarnaar gelinked wordt (outboundlinks) en op basis daarvan een bepaalde “autoriteit” aan een website toekent, werkt de nieuwe feature van Yahoo op basis van aanbevelingen van bekende uit uw sociale netwerk.

U hoort het goed: vrienden, familie, kennissen en andere bekenden zijn van invloed op de zoekresultaten die u gepresenteerd krijgt. MyWeb 2.0van zoekmachine Yahoo stelt gebruikers in staat om bepaalde webpagina ´sop te slaan in een persoonlijk profiel. Elke opgeslagen webpagina vaneen bekende uit uw netwerk, geldt als een “extra stem” voor de desbetreffende webpagina. Voert u een zoekopdracht in die relevant is voor een pagina die is opgeslagen door een bekende uit uw “Social Network” krijgt deze webpagina voorrang in de zoekresultaten. Feitelijk is het een compleet nieuwe zoekmachine die derhalve ook los van zoekmachine Yahoo zal worden gepositioneerd, vooralsnog…

U begrijpt dat dit een compleet nieuwe benadering van het concept “Search” is. De vraag is echter in hoeverre we ons in Nederland om deze ontwikkeling zorgen moeten maken zolang Google het voorbeeld van concurrent Yahoo niet volgt. Gelet op het marktaandeel van Yahoo zal de wijziging namelijk vrij weinig impact hebben op de Nederlandse markt. Daar komt bovendien bij dat vrijwel niemand MyWeb van Yahoo gebruikt om de eerder genoemde verschillen in marktaandeel.

De zoekresultaten die op basis van Yahoo MyWeb 2.0 en MyRank worden samengesteld zullen wezenlijk verschillen van die van Yahoo.com en andere zoekmachines als Google en MSN. Daarnaast zijn de zoekresultaten zeer dynamisch, omdat ze kunnen wijzigen op grond van het “tag-gedrag” van uw Social Network. Hoe meer webpagina ´s men tagged, des te groter zal de impact van Yahoo MyRank zijn op uw zoekresultaten.