Zoekmachineadverteren (SEA): antwoord of interruptie?

Zoeknetwerk of contentnetwerk
Relatief vaak vragen klanten aan mij wanneer het zoeknetwerk in te zetten en wanneer het contentnetwerk. Het korte antwoord is:  in het zoeknetwerk beantwoord je vragen, in het contentnetwerk creëer je redenen om op de advertentie te klikken.

Reden én kansen van een zoekwoord

Zoekwoorden hebben een achterliggende reden. Elk zoekwoord herbergt namelijk een zoekintentie die een vraag representeert. Immers, als  iemand op internet geen vraag zou hebben die hij of zij beantwoordt wil hebben, zou er ook geen reden zijn om een term c.q. zoekwoord in te voeren  in de zoekmachine.

Wanneer u dus adverteert in het zoeknetwerk, is het effect het hoogst wanneer u de vraag (van uw doelgroep) herkent en specifieke antwoorden op deze vragen verkoopt. Daarbij is het effectief en raadzaam om u te richten op specifiek het kernwoord. Hoe specifieker het antwoord of de belofte om het antwoord te geven, hoe hoger uw CTR zal zijn.

De kunst van het verleggen van iemands aandacht

Bij contextueel adverteren zoekt iemand echter niet, maar is een potentiële bezoeker bewust  met iets bezig. Hij of zij bezocht specifiek deze pagina voor entertainment of om een andere vraag al gericht beantwoord te krijgen. Hier dient u de aandacht te trekken door een (binnen de content van die webpagina) relevante aanbieding te doen, óf een dusdanige belofte te doen die interessant genoeg is om de webpagina te verlaten. In dat geval zal men op uw reclameuiting klikken.

Omdat adverteren in het contentnetwerk in veel gevallen minder specifiek kan worden ingezet dan in het zoeknetwerk, is het lastig om in het contentnetwerk exacte vragen te beantwoorden. Om deze reden werkt het vaak beter een klik uit te lokken met een mooie belofte (al dan niet grafisch ondersteund).

Het effectief onderbreken c.q. verleggen van iemands aandacht is een kunst op zich. Dit begint met het nauwkeurig in kaart brengen van de vragen en behoeftes van uw doelgroep. Vervolgens dienen er relevante posities gezocht te worden waar u mensen treft die deze vragen/ behoeften hebben. Dit kan met contextuele keyword targetting en site targetting.

Tenslotte is het van belang om in elk segment bezoekers een aansprekende, relevante belofte te doen,  die voldoende aantrekkingskracht heeft om een hoog percentage relevante kliks te bewerkstelligen.

Verschil in intentie = verschil in aanpak

Als gevolg van het verschil in het informatieconsumptiepatroon van de bezoeker is het raadzaam om zoeknetwerk- en contentnetwerk -campagnes altijd te scheiden.  Als u specifieke vragen heeft, hoor ik het graag van u.