Zoekmachinemarketing en de kredietcrisis

Een korte geschiedenis, de kracht van zoekmachinemarketing en de do’s en don’ts van zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-adverteren.

De kredietcrisis lijkt nog even aan te houden en alom wordt gevreesd voor een recessie. Bedrijven nemen de financiën nog eens onder de loep en beginnen aanstalten te maken om te snijden in hun marketingbudget. Er is echter één tak van de marketing die extra voordelen biedt tijdens de kredietcrisis: zoekmachinemarketing. Echter, net als bij alle andere uitgaven tijdens de kredietcrisis, moet verantwoord omgegaan worden met het inzetten van zoekmachinemarketing.

De economie en (zoekmachine-)adverteren: een korte geschiedenis
Adverteren blijkt volgens onderzoeken sterk samen te hangen met de bewegingen in de conjunctuurgolf van de economie. Sinds 1919 werd ongeveer 2 procent van het BNP (Bruto Nationaal Product) voor advertentie-uitgaven gereserveerd. Sinds de opkomst van adverteren op het internet lijkt hier echter verandering in te zijn gekomen.

Zo beweert Mary Meeker, analist bij Morgan Stanley, dat de budgetten veel sterkere bewegingen vertonen dan de conjunctuurgolf. Volgens haar zou een krimping van het BNP met 2 procent kunnen leiden tot een daling van 10 procent in advertentie-uitgaven.

Zoekmachinemarketing veranderde de advertentie-uitgaven
Nog recentere cijfers vegen echter de vloer aan met beide bovenstaande beweringen. Het internet heeft sinds 2002 veel veranderingen doorgemaakt en adverteren is al lang niet meer hetzelfde. De eens zo populaire banner was dé manier om te adverteren, maar is tegenwoordig slechts verantwoordelijk voor 20 procent van de advertentie-uitgaven. Zoekmachinemarketing stak de kop op en zoekmachine-adverteren werd de nieuwe manier van adverteren. Meetbare resultaten en uitgaven die alleen worden besteed als er resultaat wordt geboekt, maken zoekmachine-adverteren zo populair.

Door zoekmachine-adverteren zal volgens eMarketer in ieder geval in Amerika helemaal geen daling in de advertentie-uitgaven plaatsvinden. De in augustus voorspelde stijging van 14,5 procent is inmiddels wel bijgesteld naar 8,9 procent. De belangrijkste stijger, met 14,9 procent, is zoekmachine-adverteren.

Waarom zoekmachinemarketing zo populair blijft
Zoekmachinemarketing heeft zijn populariteit te danken aan de enorme ROI. Van alle marketingactiviteiten heeft zoekmachinemarketing de beste, snelste en meest meetbare ROI. Elke online inspanning die via zoekmachine-optimalisatie, zoekmachine-adverteren of conversie-optimalisatie wordt geleverd, kan gemakkelijk worden afgezet tegen de opbrengsten die ertegenover staan. Of Ola meer ijs verkoopt vanwege de televisiereclame of dat de stijgende temperatuur de grote verantwoordelijke is, kan moeilijk gezegd worden. Hoeveel plaatsen je website is gestegen door optimalisatie, hoeveel meer bezoekers er converteren en hoeveel verkeer en inkomsten je genereert uit advertenties in Google, is direct aan te tonen. Elke cent wordt verantwoord bij zoekmachinemarketing.

Zoekmachine-adverteren biedt daarnaast nog twee grote voordelen: de kosten zijn laag (de set-up fee en het onderhoud komen, als je deze taken uitbesteedt, niet in de buurt van wat een drukkerij of televisieproductieteam vraagt) en Google hoeft alleen betaald te worden wanneer er geklikt wordt op een advertentie. Zo verlies je geen geld aan vertoningen die geen actie van de consument opleveren. Wanneer er geen actie wordt ondernomen door de doelgroep, kun je bovendien snel schakelen: je verandert de advertentieteksten, zoekopdrachten, landingspagina’s en/of de biedingen en direct kun je kijken of je succes hoger is. Snel schakelen maakt dat je makkelijk op veranderingen en actualiteiten kunt inspringen met zoekmachine-adverteren.

De do’s van zoekmachinemarketing tijdens de kredietcrisis
Zoekmachinemarketing, zoekmachine-optimalisatie en zoekmachine-adverteren zijn geen van drieën een heilige graal die altijd zorgt voor grootse successen. Zoals eerder werd gesteld, is het zaak om zoekmachinemarketing, zeker ten tijde van kredietcrisis, met beleid uit te voeren. Wat zijn de beste manieren voor het inzetten van zoekmachinemarketing?

Pas zoekmachinemarketing verantwoord en doordacht toe
Zoekmachinemarketing moet verantwoord en doordacht worden toegepast. Bedenk dus goed:

  • Welk middel je inzet voor je zoekmachinemarketing;
  • wat je met zowel zoekmachinemarketing in het algemeen als het specifieke ingezette middel wilt bereiken;
  • wat je weet van zoekmachinemarketing en de middelen die je inzet en wat je nog moet weten;
  • wat je bereid bent aan tijd en geld te investeren, en
  • hoe je eventuele minder geslaagde acties kunt bijsturen.

Focus zoekmachine-optimalisatie op specifieke gebieden
Zoekmachine-optimalisatie kent één vuistregel die altijd geldt: liever een klein deel groots aanpakken, dan een groot deel een klein beetje aanpakken. In dit verband kun je zoekmachine-optimalisatie met een loterij vergelijken. Een loterij die 15 miljoen euro aan prijzengeld heeft, krijgt meer klanten bij een hoofdprijs van 12,5 miljoen en een aantal kleine prijzen, dan bij 150 prijzen van 100.000. Focus je dus goed op een specifiek doel om het maximale te halen uit zoekmachine-optimalisatie.

Zoekmachine-optimalisatie werkt het beste door teksten te herschrijven. Met goed keywordgebruik en teksten die lekker lezen, kom je een heel eind.

Voer zoekmachine-optimalisatie uit op basis van bewezen successen
Zoekmachine-optimalisatie is, in het geval van een kredietcrisis, vooral een middel om bestaande praktijken te verbeteren. Focus je op wat scoort en maak dat beter. Vergeet niet: waar veel op wordt gezocht, daar zijn de successen te behalen met behulp van zoekmachinemarketing.

Kijk voor je zoekmachinemarketing ook eens naar social media
Social media zijn enorm populair en blijven toenemen in populariteit. Ook binnen de zoekmachinemarketing kan dit niet ontkend worden. Als iets populair is, valt er geld in te verdienen. Het voordeel van social media voor marketeers is dat er veel tijd wordt besteed door gebruikers. Er zijn dus lange contactmomenten mogelijk.

Onthoud wel wat social media zijn: een online ‘ontmoetingsplaats’ waar mensen met elkaar willen communiceren. Social media zijn niet de plaatsen die mensen met koopintenties aantrekken. Echter, als je ze goed gebruikt, kunnen social media voor veel mond-tot-mondreclame zorgen.

De don’ts van zoekmachinemarketing tijdens de kredietcrisis
Zoekmachinemarketing kan je helaas ook de kop kosten. Wie zonder duidelijke ideeën aan de slag gaat, kan veel tijd en geld investeren in iets dat uiteindelijk niets oplevert. Wat moet je vooral niet doen bij zoekmachinemarketing tijdens de kredietcrisis?

Ga niet lukraak aan de slag met zoekmachinemarketing
Zoekmachinemarketing is een onderdeel van de marketingmix dat vooral goed werkt in combinatie met andere marketingkanalen. Ga dus niet zomaar iets proberen, omdat het publiek erom lijkt te vragen. Als je zoekmachinemarketingactiviteiten niet meer stroken met je overige marketingactiviteiten, prikt je doelgroep erdoorheen en word je ongeloofwaardig. Let dus goed op welke strategie je toepast voor je zoekmachinemarketing.

Richt je zoekmachinemarketing niet op nieuwe markten/producten
Zoekmachinemarketing werkt dus vooral als versterkend middel. Compleet nieuwe markten zijn een ‘gok’ en kosten tijd en geld voor research. Zoekmachinemarketing is daarom, met name tijdens de kredietcrisis, absoluut geen goed middel om te experimenteren met nieuwe markten. Probeer dus niet ineens een rollator voor kinderen, een zonnebril voor cavia’s of een surround-set voor mobiele telefoons te verkopen. Stap niet buiten je core business en ga niet lukraak experimenteren met zoekmachine-optimalisatie of zoekmachine-adverteren.

Meer informatie over zoekmachinemarketing
Wil je meer weten over de beste manieren om zoekmachinemarketing in te zetten tijdens de kredietcrisis? Neem gerust contact op met Traffic Builders voor mogelijkheden, trainingen of advies. Ook tijdens deze kredietcrisis helpen wij je graag met het maximale te halen uit zoekmachine-adverteren, zoekmachine-optimalisatie en conversie-optimalisatie.