Zoekmachinemarketing in recruitment: vacature-optimalisatie

Geschatte leestijd: 1 minuten

Net lees ik in een bericht van Admanager.nl over het belang van zoekmachinemarketing binnen personeelswerving. Dat belang is natuurlijk groot; zoekmachines komen met stip op de nummer 4 positie binnen in de top 10 van meest gebruikte oriëntatiebronnen voor werkzoekenden. Niet verwonderlijk dat we de laatste 2 maanden opvallend veel aanvragen krijgen van werving & selectiebureaus voor zoekmachine-optimalisatie en SEA trajecten. Ook wonnen we onlangs een pitch voor de zoekmachinemarketing van één van de bekendere vacaturesites.

Kijkende naar de top 10 oriëntatiebronnen van werkzoekenden lijkt het optimaliseren van vacature-omschrijvingen specifiek deze vacaturesites geen onlogische zet. Werkt vacature-optimalisatie?

Nu ik de kreet "vacature-optimalisatie" zo opschrijf bedenk ik me dat het helemaal niet zo onlogisch is om in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt vacature-omschrijvingen te optimaliseren. Interne zoekmachines van vacaturesites als Monsterboard en StepStone zijn natuurlijk veel eenvoudiger van aard dan zoekmachines als Google, dus succes is vrijwel gegarandeerd. Terugkijkende op het werving & selectie traject dat we net zelf achter de rug hebben t.a.v. enkele vacatures realiseer ik me ook dat we voor onze eigen plaatsingen ook vacature-optimalisatie hebben toegepast. Ook daar zie ik dat we na het aanpassen van de vacaturetitels en teksten meer respons kregen dan daarvoor.

Nieuw of oud wiel?
Nu zal ik de laatste zijn die zichzelf op de borst slaat en hier pretendeert het wiel uitgevonden te hebben, maar tot noch toe heb ik nooit gelezen over of gehoord van concullega's die zich actief bezig houden met wat ik hier dan maar noem "vacature-optimalisatie". Zijn er wellicht partijen die het optimaliseren van vacatureteksten voor interne zoekmachines van vacaturesites aanbieden? Ik hoor graag de ervaringen in dat geval!

Uiteraard moedig ik bij deze ook werkgevers aan zich aan te melden voor het opzetten van een pilot.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders en mede-oprichter van ons recruitmentzusje Traffic Builders People. Met ruim 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest ervaren en digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Traffic Builders verstuurt 1x per maand een nieuwsbrief. Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in het privacystatement

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.