Zoekmachinemarketing in recruitment: vacature-optimalisatie

Net lees ik in een bericht van Admanager.nl over het belang van zoekmachinemarketing binnen personeelswerving. Dat belang is natuurlijk groot; zoekmachines komen met stip op de nummer 4 positie binnen in de top 10 van meest gebruikte oriëntatiebronnen voor werkzoekenden. Niet verwonderlijk dat we de laatste 2 maanden opvallend veel aanvragen krijgen van werving & selectiebureaus voor zoekmachine-optimalisatie en SEA trajecten. Ook wonnen we onlangs een pitch voor de zoekmachinemarketing van één van de bekendere vacaturesites.

Kijkende naar de top 10 oriëntatiebronnen van werkzoekenden lijkt het optimaliseren van vacature-omschrijvingen specifiek deze vacaturesites geen onlogische zet. Werkt vacature-optimalisatie?

Nu ik de kreet “vacature-optimalisatie” zo opschrijf bedenk ik me dat het helemaal niet zo onlogisch is om in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt vacature-omschrijvingen te optimaliseren. Interne zoekmachines van vacaturesites als Monsterboard en StepStone zijn natuurlijk veel eenvoudiger van aard dan zoekmachines als Google, dus succes is vrijwel gegarandeerd. Terugkijkende op het werving & selectie traject dat we net zelf achter de rug hebben t.a.v. enkele vacatures realiseer ik me ook dat we voor onze eigen plaatsingen ook vacature-optimalisatie hebben toegepast. Ook daar zie ik dat we na het aanpassen van de vacaturetitels en teksten meer respons kregen dan daarvoor.

Nieuw of oud wiel?
Nu zal ik de laatste zijn die zichzelf op de borst slaat en hier pretendeert het wiel uitgevonden te hebben, maar tot noch toe heb ik nooit gelezen over of gehoord van concullega’s die zich actief bezig houden met wat ik hier dan maar noem “vacature-optimalisatie”. Zijn er wellicht partijen die het optimaliseren van vacatureteksten voor interne zoekmachines van vacaturesites aanbieden? Ik hoor graag de ervaringen in dat geval!

Uiteraard moedig ik bij deze ook werkgevers aan zich aan te melden voor het opzetten van een pilot.