Zoekmachinemarketing? Kijk uit voor beren op de weg!

Geschatte leestijd: 2 minuten

Hoewel de zoekmachinemarketing markt steeds volwassener en transparanter wordt, zijn er helaas nog altijd cowboys actief. Partijen die zich bedienen van door zoekmachines veroordeelde zoekmachine-optimalisatie methoden bijvoorbeeld. Partijen die 'lidmaatschap' van o.a. SEMPO en IPAN verwarren met 'keurmerk'. Of partijen die er een sport van lijken te maken om in nog geen 6 maanden tijd referenties van concullega's tot 4x toe op basis van feitelijke onjuistheden telefonisch proberen te contracteren. Kijk dus uit voor beren op de weg, met name van het Bredase soort.

Concurrentie maakt de markt
Waar vraag is, is aanbod. En waar veel vraag ontstaat, volgt automatisch meer aanbod en dus meer concurrentie. Zo ook in de zoekmachinemarketing markt. Dit is een positief iets. Immers, zeker in dienstverlening geldt "concurrentie maakt de markt". Het schept de mogelijkheid je als zoekmachinemarketing specialist te onderscheiden en opdrachtgevers te vinden die passen bij dit onderscheidend vermogen. Zelfs het nabellen van referentielijsten van concullega's beschouw ik, enkele kanttekeningen buiten beschouwing gelaten, als een gezonde vorm van concurrentie. Het houdt je scherp en maakt dat je continue achter de kwaliteit van je dienstverlening moet staan.

Stalken
Concurrentie wordt echter vervelend op het moment dat partijen referenties van concullega's gaan stalken. Eén keer referenties van concurrenten bellen is – hoewel niet onze stijl – nog tot daar aan toe. 2x bellen is vervelend, maar ligt wellicht aan het onzorgvuldig opschonen van je bellijst. Swah, kan gebeuren. 3x bellen is vervelend, met name voor de referenties die worden nagebeld. Nog geen 3 maanden geleden hadden we naar aanleiding van een zoveelste belactie van de bedoelde partij al diverse verontwaardigde en ronduit geïrriteerde opdrachtgevers aan de lijn. Een telefoontje naar de verantwoordelijke directie levert niets op, een vriendelijke aanmaning tot meer zorgvuldigheid per e-mail blijft eveneens onbeantwoord. "Men heeft het hopelijk begrepen", denk ik dan in al mijn naïviteit. Tot afgelopen dinsdag.

SEMPO en IPAN 'keurmerk'?
Ik word gebeld door mijn broer, operationeel verantwoordelijk voor (online) marketing bij één van onze opdrachtgevers. "Ik ben wéér gebeld door <BEREN>, wéér met hetzelfde onzinnige verkoopverhaal". Zo wordt verteld dat alleen partijen met het SEMPO en IPAN keurmerk (???) écht goed zijn in zoekmachinemarketing. Dat partijen als Traffic Builders en diverse andere gerenommeerde collega-bureaus zich zouden bedienen van ongeoorloofde praktijken. En zo nog meer van die onzin.

Beu
Normaliter kan ik me inhouden en ben ik te druk om hier tijd aan te besteden. Maar ach, er stond nog een blogpost op m'n agenda en ik was het nu in alle eerlijkheid ook wel echt beu. En aangezien Bredase beren e-mail en telefonisch contact lijken te schuwen, heeft deze post wellicht meer effect.

Mond-op-mond reclame effectiever dan "cold stalking"
Ik hoop oprecht dat deze praktijken stoppen. Steek je tijd liever in kennisdeling, het transparanter maken van de zoekmachinemarketing markt en verbetering van de dienstverlening. Mond-op-mond reclame is echt veel effectiever dan "cold stalking". Nog effectiever wellicht zelfs dan zoekmachinemarketing. En wij kunnen het weten zou ik zeggen 🙂 Bovendien kan ik mijn tijd dan voortaan steken in blog posts waar onze lezers écht iets aan hebben.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.