Zoekmachinemarketing krijgt meer aandacht van management

Zoekmachinemarketing  krijgt steeds meer aandacht van het management, zo wordt geconcludeerd door brancheorganisatie SEMPO op basis van de eerste resultaten van een jaarlijks gehouden online enquête.

90 procent van het hoger management geeft aan enigszins tot zeer nauw betrokken te zijn bij de activiteiten op het gebied van zoekmachinemarketing. Dat is een forse toename ten opzichte van de 50 procent van 2005. Een andere belangrijke ontwikkeling waar SEMPO op wijst is dat zoekmachinemarketing steeds vaker uit een eigen budget wordt bekostigd. 42 procent van de adverteerders noemt SEM als een op zichzelf staande marketingcategorie. Van de verschuivende budgetten delft vooral print het onderspit ten gunste van zoekmachinemarketing.

"Zoekmachinemarketing heeft de hogere managmentniveaus bereikt. Grotere adverteerders alloceren doelbewust middelen voor Search Engine Marketing (SEM) en verwachten logischerwijs een duidelijke Return on Investment (ROI) op deze nieuwe budgetten", aldus Dana Todd, voorzitter van de Search Engine Marketing Professional Organization.

Zoekmachinemarketing word door deze groep adverteerders met name ingezet met het oog op directe verkoop. 59% van de ondervraagden geeft dit aan als belangrijkste doel te stellen. Brand awareness – het genereren van naamsbekendheid en merkassociatie – volgt met 53 procent op een tweede plaats, gevolgd door lead generatie met 48 procent. In 2005 gaf 62 procent nog aan brand awareness als belangrijkste doel van SEM te beschouwen, gevolgd door directe verkoop (60%) en het genereren van leads (58%).

Van alle zoekmachinemarketingmethoden wordt zoekmachine-optimalisatie (SEO) genoemd als belangrijkste vorm. Het wordt door 83 procent van de bedrijven genoemd. Het heeft daarmee een kleine voorsprong op zoekmachine-adverteren (80%).