Zoekmachinemarketing moeilijk te managen?

Zoekmachinemarketing is moeilijk te managen zo meldt eMarketer vandaag. Hoewel online marketeers al jaren investeren in zoekmachinemarketing blijft het managen van deze campagnes lastig, aldus het online marketing magazine in de VS. Dit zou blijken uit onderzoek van the E-tailing Group onder Amerikaanse e-commerce marketeers die de afgelopen twee jaar zoekmachinemarketing hebben ingezet.

Het probleem dat 40% van de respondenten ten aanzien van het managen van zoekmachinemarketing noemt, is dat ze meer dan vijfduizend keywords moeten beheren. Ruim een kwart weet ook niet hoe de kosten per conversie zich verhouden tot de opbrengsten (bron: eMarketer).

"Reden temeer om zoekmachinemarketing uit te besteden aan een professioneel zoekmachinemarketingbureau", aldus Wolter Tjeenk Willink, oprichter van Traffic Builders BV – één van de meest toonaangevende zoekmachinemarketingbureaus van Nederland. "Zoekmachinemarketing kan, mits goed ingezet, één van de meest winstgevende marketingkanalen zijn die de marketeer anno 2006 ter beschikking staan. Maar dikwijls worden campagnes te kort door de bocht opgezet.

Met gouden bergen in het vooruitzicht worden campagnes maar al te vaak onzorgvuldig opgezet, met het achterblijven van het gewenst rendement tot gevolg. Zoekmachinemarketing – het adverteren in zoekmachines middels programma's als Google Adwords en Yahoo Search Marketing – behelst meer dan slechts het koppelen van een lijst met keywords aan een tekstadvertentie. Een goed opgezette campagne richt zich dikwijls op honderden zo niet duizenden keywords en kan bestaan uit honderden advertentiegroepen en een veelvoud aan variaties in tekstadvertenties en landingspagina's.

Zeker met het oog op wat de Google Adwords Quality Ad score wordt genoemd – een calculatie van de kwaliteit van een advertentiecampagne op grond van doorklikratio (CTR) en met name relevantie van de tekstadvertentie en landingspagina voor het keyword waarop wordt geadverteerd – resulteert het gedegen opzetten van campagnes uiteindelijk in meer rendement voor de adverteerder. Uitbesteden is dan gezien de hoeveelheid werk die uit het ontwikkelen en managen van een dergelijke campagne voortkomt voor het gros van de adverteerders dan de meest voordehandliggende mogelijkheid".