Zoekmachinemarketing onmisbaar bij werving personeel

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zoekmachinemarketing is onmisbaar bij het werven van nieuw personeel, zo blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). 41% Van de werkzoekenden gebruikt zoekmachines om een (nieuwe) baan te vinden. Hiermee wordt het vermoeden bevestigd dat zoekmachines het zoekgedrag van werkzoekenden sterk beïnvloeden. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1000 personen uit de Nederlandse beroepsbevolking in het kader van het seminar 'Succesvol Werven via Internet'.

Google en Monsterboard dominant in zoekgedrag baanzoekenden
In eerdere jaren zijn zoekmachines niet als oriëntatiebron in het AGO opgenomen. Vanaf 2008 wordt dit gedaan en komt deze manier van oriënteren direct op de vierde plaats in de Top 10 binnen. Google staat met een marktaandeel van ca. 95% onder Nederlandse zoekmachines op de vierde plaats in deze Top 10. De lijst van oriëntatiebronnen wordt aangevoerd door vacaturesites, met als marktleider Monsterboard, gevolgd door kranten/dagbladen en bekenden/netwerk. In de Top 10 zien we minimaal drie online kanalen. Naast vacaturesites, zoekmachines en bedrijvensites, zouden immers ook bekenden/netwerk (denk aan linkedin.com en hyves.nl) en open (online) sollicitaties hiertoe kunnen behoren.

De top 10 van oriëntatiebronnen ziet er als volgt uit:
1. Internet: vacaturesite 69%
2. Dagblad/de krant 55%
3. Bekenden/netwerk 49%
4. Internet: zoekmachine 41%
5. Open sollicitatie 39%
6. Interne vacature(s) 38%
7. Internet: bedrijvensite 36%
8. Huis-aan-huisblad 36%
9. Uitzendbureau 29%
10. Vakblad of tijdschrift 28%

Zoekmachines onmisbaar in personeelswerving
Het belang van een goede zoekmachinemarketing strategie op het gebied van recruitment wordt hiermee nogmaals onderstreept. Werkgevers mà ³eten in de huidige arbeidsmarkt goed vindbaar zijn via zoekmachines. Als de recruitmentsite of de vacature van een werkgever niet vindbaar is via zoekmachines, solliciteren potentiële nieuwe medewerkers elders. "Je kunt nog zo'n goede recruitmentsite hebben, maar als deze onzichtbaar is in zoekmachines wordt zij slechts mondjesmaat gevonden door je arbeidspotentieel. Dat is dat natuurlijk een gemiste kans, kost geld en nog veel belangrijker, blijven je vacatures openstaan", aldus Hans Hoekstra, onderzoeker bij Intelligence Group.

bron: Admanager.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.