BP: in juni 2,8 miljoen euro voor reclame op Google

Oliemaatschappij BP staat deze zomer op 6 in de top 10 van bedrijven die het meest uitgeven aan reclames op Google. Grootschalig adverteren in de toonaangevende zoekmachine moe(s)t waarschijnlijk bijdragen aan een betere beeldvorming op internet van het olieconcern, dat zwaar in z’n maag zit met de olieramp in de Golf van Mexico. Volgens Advertising Age gaf BP in juni 2010 bijna 3 miljoen euro uit aan reclame op Google.

BP gaf voor de olieramp in de Golf van Mexico zon honderd miljoen dollar per jaar uit aan reclame, met een focus op televisiereclame. Opvallend is daarom dat BP in de maand juni, dus na de olieramp, 3,6 miljoen dollar (ongeveer 2,8 miljoen euro) uitgaf aan reclame op Google.

 

‘Zoekmachine-adverteren voor betere beeldvorming’

BP gaf in het verleden bijna niets uit aan reclame-uitingen op de zoekmachine. Het lijkt er sterk op dat het concern door middel van meer reclame de beeldvorming op internet rond de olieramp probeert/ probeerde te beïnvloeden. De statistieken spreken eigenlijk voor zich. Voor de olieramp gaf BP per maand zon 57.000 dollar (ruim 44.000 euro) uit aan advertenties op Google. Nu staat het bedrijf op nummer zes in de top tien van bedrijven die het meest uitgeven aan reclames op de zoekmachine, een enorme toename aan uitgaven dus. Dat blijkt uit cijfers die Advertising Age maandag online publiceerde.

‘Reclame in Google levert BP gewenste resultaat’

Over de internationale online reclame-uitgaven van BP is weinig tot niets bekend. Wel is duidelijk dat het beleid gewerkt heeft. De meeste zoektermen gelinkt aan BP verwijzen internetters door naar de website van BP waar, vooral tijdens het lekken van olie, geruststellende en sussende boodschappen over de situatie staan.

De oliemaatschappij heeft naar verluidt zon 20 miljard dollar opzij gezet om klachten te kunnen afkopen. Daarvan is 8 miljard dollar al uitgegeven. De 3,6 miljoen dollar die de reclame op Google in juni jl. kostte, valt daarbij dus eigenlijk in het niet. Gezien het resultaat waarschijnlijk wat betreft BP de investering meer dan waard.