Oscar van der Schoot 18 maart 2015 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 3 minuten

Het Display Netwerk is hét netwerk van Google dat zich er uitstekend voor leent om jouw advertentie bij een grote groep mensen zichtbaar te maken. Google biedt diverse targetingmogelijkheden waarmee we onze advertenties gerichter op websites van derden kunnen plaatsen. Als je ervoor kiest om met deze mogelijkheden aan de slag te gaan, zul je te maken gaan krijgen met twee verschillende biedingsopties: ‘targeten en bieden’ en ‘alleen bieden’. Omdat het goed fout kan gaan met het combineren van deze biedingsopties, geef ik hier graag wat meer uitleg over. Zo kun jij ze straks zo effectief mogelijk inzetten.

De targetingopties

Zoals gezegd zijn er twee targetingopties: ‘targeten en bieden‘ en ‘alleen bieden‘. Deze opties houden het volgende in:

Targeten en bieden: Met deze optie worden jouw advertenties alleen vertoond aan iedereen die aan de targeting voldoet. Je stelt hier een bod voor in.

Alleen bieden: Met alleen bieden kun je een aangepast bod instellen voor een afzonderlijk gekozen targetingmethode. Je advertenties worden ook vertoond als een bezoeker aan andere targetingopties voldoet.

Targeten en bieden in de praktijk

Stel, je bent eigenaar van een tijdschrift. Je besluit een Display-campagne op te zetten en wilt graag dat jouw advertenties op pagina’s vertoond worden die gaan over tijdschriften. Daarom voeg je aan de Display-zoekwoorden het zoekwoord ’tijdschrift’ en variaties daarop toe. Je stelt hiervoor een bieding in van €0,51. De strategie die hier gebruikt wordt is ’targeten en bieden’. Immers, we targeten de contextuele Display-zoekwoorden en bieden hierop.

Optie ’targeten en bieden’ verscherpen

Nu zorgen de contextuele zoekwoorden ervoor dat advertenties weergegeven worden op pagina’s die gaan over tijdschriften. Na een week kom je erachter dat je bereik nog redelijk generiek is en dit wil je verder toespitsen op de juiste doelgroep. Het tijdschrift gaat over de nieuwste mode en dus wil je dat jouw advertenties alleen modeliefhebbers bereiken. Daarom stel je naast de Display-zoekwoorden ook een plaatsing in en kiest ervoor om ‘modeblog.nl’ te targeten. Ook bij deze optie schakel je ’targeten en bieden’ in.

Omdat bij de Display-zoekwoorden én bij de plaatsingen ’targeten en bieden’ is ingesteld, worden onze advertenties alleen weergegeven op pagina’s die contextueel getriggerd worden op de contextuele zoekwoorden én zich bevinden op de website ‘modeblog.nl’. Zo beperk je jouw doelgroep tot de mensen die aan beide targetingmethoden voldoen (zie figuur 1).

Targeten en bieden

Figuur 1

 

En ‘alleen bieden’ dan?

Na enige tijd een campagne gevoerd te hebben, kun je merken dat het verkeer erg beperkt is. Het bereik dat aan zowel de contextuele targeting én de targeting op modeblog.nl voldoet is relatief klein. Maar dat kleine aantal bezoekers dat je vanuit ‘modeblog.nl’ binnenhaalt converteert wél erg goed. Je bent daarom bereid meer te betalen voor een klik van bezoekers vanaf deze website, zonder dat je de rest van je bereik wegsnijdt.

In dit geval wil je de advertenties laten zien op basis van de contextuele zoekwoorden én een hoger bod meegeven als deze bezoekers ook vanuit modeblog.nl komen. Je kunt daarvoor ‘modeblog.nl’ naast onze contextuele zoekwoorden toevoegen als plaatsing. De keywords staan ingesteld op ’targeten en bieden’. De plaatsing voor ‘modeblog.nl’ stel je in op ‘Alleen bieden’.

Hiermee target je nog steeds alle pagina’s die voldoen aan je contextuele targeting, maar geef je een aangepast bod mee voor het geval dat ook aan de targeting op modeblog.nl wordt voldaan. Je standaardbod voor de contextuele zoekwoorden van €0,51 blijft staan. Met ‘Alleen bieden’ kun je instellen dat er 20% extra geboden mag worden voor een vertoning op ‘modeblog.nl’. Je target nog steeds alle pagina’s die contextueel te maken hebben met tijdschriften maar geeft een hoger bod mee wanneer dit op modeblog.nl is (figuur 2).

alleen bieden - traffic builders

Figuur 2

 

Zorg ervoor dat je bij het gebruik van meerdere targetingmethoden goed voor ogen hebt of jouw doelgroep aan alle targetingmethoden moet voldoen of dat je voor sommige methoden alleen een hoger bod in wilt stellen. In het voorbeeld hierboven zagen we dat je jouw bereik erg kunt verkleinen als je voor de diverse geselecteerde targetingmethoden ’targeten en bieden’ instelt. Dit gaat in de praktijk vaak fout bij Remarketing voor Search, waarbij regulier zoekverkeer wordt uitgesloten als de remarketinglijst op ‘targeten en bieden’ wordt ingesteld.

Tot slot…

  Werk jij al met Display-campagnes? Waarom wel of niet? En welke inzichten heb jij inmiddels opgedaan? Ik hoor graag jouw mening en ervaring, laat ze gerust achter onder dit blog!

Wil je graag met Display-campagnes werken, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je daar graag bij.

 

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Display Netwerk: Targeten en bieden of alleen bieden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/