DoubleClick introduceert native advertising & AMP ondersteuning

DoubleClick gaat native advertising ondersteunen met de introductie van programmatic native ads. Daarnaast introduceert DoubleClick AMP for Ads en AMP landing pages, waarmee het advertentieplatform het belang van een optimale gebruikerservaring bij mobile advertising onderstreept. Deze en andere nieuwe ontwikkelingen op het gebied van display advertising werden eerder deze week aangekondigd tijdens de DoubleClick Leadership Summit. En eerlijk is eerlijk, van sommige features worden wij heel enthousiast. Wij vertellen je er graag meer over in dit blog.

AMP for Ads: focus op Mobiel

De verwachtingen van klanten op hun mobiel zijn groter dan ooit tevoren. Alles dient snel en soepel te werken op verschillende apparaten. Deze verwachtingen staan echter haaks op de gemiddelde laadtijd van een mobiele site, dit duurt namelijk gemiddeld 19 seconden waar vijf seconden acceptabel is. Het resultaat is dat veel mobiele gebruikers gefrustreerd raken en ad blockers installeren of naar een andere website gaan.

Om de gemiddelde laadtijd van mobiele websites te versnellen heeft Google de community ‘Accelerated Mobile Pages Project’ in het leven geroepen waarbij publishers snellere mobiele websites kunnen ontwikkelen. De eerste resultaten laten zien dat de websites van publishers die de AMP HTML gebruiken vier keer sneller laden dan non-AMP mobiele web pagina’s. De laadtijd van de ads bleef echter wel traag waardoor het kan gebeuren dat de webpagina al wel is geladen maar de ad nog niet en dat daarmee potentiële impressies verloren gaan.

De AMP technologie heeft Google nu ook ontwikkeld voor adverteerders, AMP for Ads. Hiermee kunnen adverteerders advertenties creëren in AMP HTML waardoor de volledige AMP ervaring zowel vanuit de publishers content als de advertenties dezelfde laadtijd heeft.

Uiteraard stopt het niet met het laden van de ad creative want de laadtijd van de daaropvolgende landingspagina moet ook snel zijn. Met de release van AMP Landing pages kan met dezelfde techniek, AMP HMTL, de landingspagina’s worden opgebouwd zodat deze dezelfde AMP snelheid krijgen. Hierdoor ontstaat er een gebruiksvriendelijke ervaring die in lijn ligt met de verwachting van de consument. Uiteindelijk dus een win win win situatie voor de adverteerder, publisher en de eindgebruiker.

AMP project

Programmatic native ads in DoubleClick Bid Manager

In de afgelopen jaren is Google druk bezig geweest om samen met publishers de adoptie rondom native ads te vergroten. Native advertising is een advertentievorm die naadloos wordt opgenomen in het design en de context van de website. Zoals bijvoorbeeld De Groene Meisjes die hun fanbase probeert te helpen om vegan te eten maar Alpro daarbij toch duidelijk in de spotlight zet.

Native Ad

Het aanprijzen van een vegan alternatief past erg goed bij de rest van de content van de website en is qua advertentie erg goed getarget op de doelgroep. Native advertising wordt tevens vele malen beter gewaardeerd door consumenten dan ‘traditionele’ online advertenties omdat bezoekers na het lezen van een advertentie zich niet direct gedwongen voelen tot het doen van een aankoop.

Adverteerders kunnen nu native ads over alle apparaten programmatic via DBM inkopen. Dit is voor adverteerders echt ontzettend handig en tijdbesparend omdat DoubleClick automatisch verschillende componenten van de ad in de context en formaat van de site en apparaat gaat verwerken. Hierdoor hoeven adverteerders geen volledige ontworpen creatives aan te leveren maar gaat het slechts om het aanleveren van enkele componenten en DoubleClick doet de rest. Daarnaast kunnen publishers via DFP (DoubleClick for Publishers) gemakkelijker native advertentieruimte gaan aanbieden. Dit moet er allemaal toe leiden dat het aantal native ads die worden ingezet zal toenemen, wat de gebruikers ervaring van de website bezoeker ten goede komt omdat native ads doorgaans als minder disruptief worden ervaren. Tijdens de Google Performance Summit van dit jaar werd hier ook al over gesproken.

Tot slot; zijn dit de overige updates waar over werd gesproken tijdens de DoubleClick Leader Summit 2016 :

  • DoubleClick komt met Outstream video voor adverteerders en publishers (dit is hetzelfde als in-page video ads). Outstream video’s zijn video’s die worden afgespeeld tussen andere vormen van content zoals tussen twee paragrafen tekst. Bekijk hier een mooi voorbeeld van een outstream video.
  • Ook bij DoubleClick is de opkomst van Virtual Reality niet ontgaan en als eerste stap daarin lanceren ze de mogelijkheid tot het inkopen van 360 video advertenties! De Efteling heeft deze video gebruikt ter promotie van hun nieuwe achtbaan, de Baron 1898 (door op de video te klikken en rond te slepen kun je gebruik maken van de 360 functionaliteit).
  • Audience list targeting for programmatic gauranteed. Je kunt je verschillende doelgroepen segmenteren van elkaar middels audiences. Vervolgens kun je inventory toekennen aan die specifieke audiences. Netflix heeft dit al toegepast door hun huidige klanten (audience) uit te sluiten van de plaatsingen die gericht zijn op het werven van nieuwe leden. Zo voorkom je dat je waardevolle inventory en vertoningen laat zien aan je al betalende klanten.
  • Planning in DoubleClick Bid manager. Hierin kun je als adverteerder al je campagnes goed vooruit gaan plannen en inzichtelijk krijgen hoe het algoritme denkt over uitlevering van budgetten etc. Planning gaat nu handmatig terwijl DBM superslimme algoritmes ter beschikking heeft. Hierdoor ontstaan kleinere foutmarges en creëer je meer tijd om je bezig te houden met de strategie i.p.v. simpelere planningstaken.

Conclusie

Bij Traffic Builders zijn we heel erg enthousiast over de bovenstaande wijzigingen en uiteraard gaan we alle nieuwe features testen. De resultaten zullen we delen ter aanvulling van dit blog. Heb jij vragen over de inhoud van dit blog, stel ze gerust! Je kunt ook altijd contact opnemen met mij of één van mijn collega’s.