Gamification: speel met je content marketing

Gamification: misschien heb je er wel eens van gehoord. Kortweg komt het neer op het incorporeren van (aspecten van) spellen in andere vormen van content. Games, zowel de grote spellen op spelcomputers als de kleine spelletjes op je mobiel zoals Candy Crush, zijn mateloos populair en er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit binnenkort gaat veranderen. Niet verbazend dus dat veel bedrijven en instellingen (aspecten van) games willen gebruiken om klanten aan te trekken. In dit blog leg ik je uit wat gamification nou is, welke vormen het kan aannemen en wat je er aan hebt in content marketing.

gamification-marketing

Wat is gamification nou precies?

Gamification is het incorporeren van een (video-)spel, of aspecten daarvan, in content die niet in eerste instantie het zijn van een spel als doel heeft. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in je content marketing strategie ruimte maakt voor een game om mensen te betrekken bij je campagne, merk of product. Maar ook je website kan je een spel-aspect geven, of je social media strategie.

Gamification werkt omdat je mensen direct een beloning kan geven voor hun gedrag. Zoals mijn collega Joren al had uitgelegd, kan het behalen van bepaalde mijlpalen stimulerend werken en de bezoeker een goed gevoel geven, wat uiteindelijk conversieverhogend kan werken. Dit kan je bereiken door heel direct een voordeel te geven aan de klant (korting bijvoorbeeld), of door puur het genereren van een gevoel van beloning waardoor de bezoeker een goed gevoel krijgt bij jouw merk. En laat dit nou precies zijn waar gamification heel goed in is, mits je het goed toepast.

gamification marketing en REAN

In het REAN-model maken we onderscheid tussen 4 verschillende marketingfases. Gamification past uitstekend binnen de eerste twee fases van het REAN model. Dit zijn namelijk de fases die gericht zijn op het genereren van naamsbekendheid en het betrekken van bezoekers.

REAN-model Traffic Builders

Reach

Een leuke game heeft de potentie om een nieuw publiek bereiken en enthousiasmeren. Zorg er in deze fase voor dat je gamification aspecten voor iedereen toegankelijk zijn, niet alleen voor mensen die al betrokken zijn bij je merk. Dit is bij goed deelbare content een zeer effectieve manier om naamsbekendheid te krijgen en om mensen een positieve associatie bij je merk te geven.

Engage

De engage-fase en gamification zijn twee handen op 1 buik: immers, een van de meest belangrijke functies van gamification is het vermaken en betrekken van je potentiële klanten en bezoekers. Een goede game vermaakt niet alleen je bezoeker, maar zal deze ook betrekken bij het spel en, als je het goed doet, ook met je merk of product.

Natuurlijk is het hierbij wel van belang dat de vorm van gamification die je kiest en de uiteindelijke inhoud wel goed past bij jouw bedrijf en, nog belangrijker, bij je (potentiële) klanten.

Gamification in content marketing

In (online) marketing komt gamification misschien al sneller om de hoek kijken dan je zou denken. Neem bijvoorbeeld een spaarsysteem, waarbij een consument punten spaart voor korting of een extraatje: ook dit is al een vorm van gamification.

Bij content marketing kan gamification op vele manieren toegepast worden. Bedenk wel dat het altijd een onderdeel moet zijn van je content marketing strategie, en niet het enige aspect. Je kan nog zo’n leuk spelaspect toevoegen aan je site, of mensen aantrekken met een leuke game, als je content verder niet goed is dan heeft deze leuke verpakking uiteindelijk geen enkel effect.

Centraal bij gamification staat het plezier dat een bezoeker kan beleven. Hierdoor is meteen duidelijk dat deze vorm van content marketing niet voor elke content ingezet kan worden: onderwerpen die informerend zijn of bijvoorbeeld nieuwsberichten waarbij bezoekers snel informatie tot zich willen nemen zijn minder geschikt.

Alle andere regels voor content marketing zijn en blijven ook bij dit aspect van belang. Je kan wel een leuke racegame ontwikkelen, maar als je core business gedrukt briefpapier is, is het niet de meest zinnige toevoeging en je doelgroep zal zich er ook niet in kunnen vinden.

Verschillende soorten gamification

Bij gamification denk je misschien in eerste instantie aan het toevoegen van een al dan niet leuke game aan je site. Dit kan en is in sommige gevallen heel waardevol, maar er zijn vele manieren om een spel-aspect aan je content toe te voegen. Laat ik dit illustreren met enkele voorbeelden:

Een game

Om er toch maar mee te beginnen: natuurlijk kun je een game laten ontwerpen die draait rondom jouw merk of product. Dit hoeft helemaal niet groots te zijn: denk eens aan de verschillende Google doodles waarbij heel simpel rond een bepaald thema een spelletje is ontworpen, zoals de Olympische Spelen van 2016. Niet elke gamesoort is hiervoor geschikt en om een duidelijke band met je merk of product te krijgen zal je deze op een slimme manier moeten incorporeren.

Zoekplaatjes, prijsvragen en kruiswoordpuzzels

gamification-marketing-waldo
Where’s Waldo kennen we allemaal wel. Een prima concept om in te zetten.

Dit soort content sluit sterk aan bij wat je vroeger ook in kranten en tijdschriften tegenkwam: kleine, overzichtelijke spelletjes waarbij er al dan niet wat te winnen valt. Deze zijn voornamelijk geschikt voor het delen op social media, aangezien ze eenvoudig te maken zijn en profiteren van het gedeeld kunnen worden. Ook quizzes vallen in deze categorie. Niet alleen leuk als prijsvraag, maar ook quizzen als ‘hoeveel weet jij van deze serie?’ of ‘welke auto past bij jou?’ is het een simpele maar potentieel effectieve manier om klanten te engagen.

Achievements

Met achievements bedoel ik het halen van enkele of meerdere mijlpalen in een website ervaring, om zo de gratificatie van je bezoeker te verhogen. Door je bezoeker door bepaalde acties punten te laten scoren of door een beloning bij het halen van een mijlpaal in zijn gedrag, lok je dat gedrag uit en heeft je bezoeker extra motivatie om terug te komen naar je site. Hier kan een directe beloning tegenover staan (denk aan een aardigheidje bij de volgende bestelling), maar het behalen van een bepaalde status kan al motiverend genoeg zijn.

De meerwaarde van gamification voor content marketing

Allemaal leuk en aardig, en natuurlijk ben je helemaal in voor een spelletje. Maar wat heb je er nou aan? Waarom zou je als serieus bedrijf spelaspecten toepassen in je content marketing of op je site? Het korte antwoord: engagement. Het lange antwoord: spelaspecten, zelfs als ze niet eens door je bezoeker zo ervaren worden, hebben als doel om je bezoeker te betrekken bij je site, product of merk en om hem of haar ertoe te zetten om vaker terug te komen. Doordat je bezoeker meer op je site kan halen dan alleen je product of dienst voelt hij zich meer betrokken.

Doe je dit goed, dan geef je je bezoeker niet alleen een fijne ervaring maar ook een goed gevoel bij jouw merk of product. Gamification is dus iets wat je op korte maar ook op lange termijn voordeel oplevert: op korte termijn door directe engagement van je bezoeker, op lange termijn door de positieve associatie die ontstaat.

Tot slot

Moet je nou meteen een bedrijfje in de arm nemen om een game voor jou te bouwen? Nee. Sterker nog: doe maar niet. Zoals je hebt gelezen zijn er meerdere manieren waarop je gamification kan toepassen en niet elke vorm vraagt meteen een enorme investering. In mijn volgende blog laat ik je zien hoe je op kleine schaal gamification kan toepassen zonder groot budget!