Google Ads: adverteren met broad match zoekwoorden
Als online marketeer heb je in het verleden ongetwijfeld wel eens nagedacht over het wel of niet gebruik maken van de broad match zoekwoorden. Aan de ene kant is het een handige match type om op een snelle manier veel zoekverkeer binnen te halen. Aan de andere kant heb je met dit matchtype weinig controle over de zoekwoorden waarop je wordt vertoond. Vooral om deze reden maakte ik zelf in het verleden weinig gebruik van de broad match zoekwoorden. In de afgelopen jaren hebben broad match zoekwoorden mij steeds vaker geholpen bij het ontwikkelen van mijn accounts. Met name voor het opdoen van inspiratie en anderzijds het herkennen van trends in de markt. Wil jij weten hoe deze zoekwoorden mij hebben geholpen? Lees dan snel verder!
Hoe werken de zoektypen binnen Google Ads ook alweer?
Binnen Google Ads hebben we de mogelijkheid om onze zoekwoorden te targeten in vier verschillende matchtypes. We kunnen zoekwoorden targeten in:
- Exact match
- Zinsdeel
- Broad modified
- Broad match
Onderstaand worden de matchtypes verder toegelicht waarbij we beginnen met de meest uitgebreide matchtype binnen Google Ads.
Broad matchtype
De broad matchtype, ook wel bekend als breed zoeken, is de matchtype waarmee je het grootste bereik kunt creëren. Wanneer je zoekwoorden met dit matchtype toevoegt worden je advertenties vertoond bij zoekopdrachten die gelijk zijn aan jouw zoekterm, maar ook bij spelfouten, synoniemen, gerelateerde zoekopdrachten en andere relevante varianten. Als het zoekwoord bijvoorbeeld ‘dameshoeden’ is, wordt de advertentie mogelijk ook vertoond bij ‘vrouwenhoed kopen’. De broad matchtype staat standaard ingesteld bij Google en heeft als voordeel dat je snel bereik creëert doordat je op allerlei varianten wordt vertoond. Het nadeel is vaak dat je kwaliteitsscore laag is en dat je weinig controle hebt over de zoekwoorden waarop je wordt vertoond.
Broad modified matchtype
De broad modifier matchtype werkt eigenlijk op dezelfde manier als de broad matchtype behalve dat het zoekwoord dat je invult wel terug moet komen in de zoekopdracht. Dat wil zeggen dat de vorm van de zoekopdracht niet uitmaakt zolang jouw zoekopdracht hierin terugkomt. Deze broad modified match type kun je kiezen door een plusteken voor je zoekwoord toe te voegen. Bijvoorbeeld +vakantie +Florida Je advertentie wordt nog wel vertoond wanneer iemand zoekt op vakantie naar Florida. Maar niet meer bij het zoekwoord vakantie Miami.
Zinsdeel matchtype
De zinsdeel matchtype wordt ook wel woordgroep genoemd. In de zinsdeel matchtype variant kunnen advertenties worden weergegeven voor zoekopdrachten die overeenkomen met een woordgroep of sterk gelijkende variant hiervan. Het maakt in deze variant niet uit of er nog woorden voor of na de woordgroep in de zoekopdracht voorkomen. Advertenties worden echter niet weergegeven wanneer er een woord wordt toegevoegd middenin de woordgroep. Een “zinsdeel zoekwoord” wordt gemaakt door dubbele aanhalingstekens rondom de woordgroep te plaatsen.
Exacte matchtype
Dan als laatste de exacte matchtype. Deze matchtype zorgt ervoor dat advertenties worden vertoond bij zoekopdrachten die exact hetzelfde zijn als het zoekwoord of een sterk gelijkende variant. Sterk gelijkende varianten zijn zoekopdrachten met dezelfde betekenis als de exacte zoekwoorden, ongeacht grammaticale of spellingsverschillen, misspellingen en enkelvoud/meervoud verschillen. Om te kiezen voor exact als matchtype dien je het [zoekwoord] tussen haakjes te plaatsen zoals ik hier heb gedaan. Met deze matchtype heb je de meeste controle over de zoekopdrachten waarop je advertentie wordt vertoond.
Uitsluitingszoekwoorden
Omdat natuurlijk niet alles relevant is, is er ook een manier om ervoor te zorgen dat je advertentieteksten niet vertoond worden. Dit zijn de uitsluitingszoekwoorden. De uitsluitingszoekwoorden kun je toevoegen door een minteken toe te voegen voor het zoekwoord. Bijvoorbeeld –vergelijken als je niet vertoond wilt worden bij mensen die reizen aan het vergelijken zijn
De matchtypes waarbij je de meeste controle hebt over de zoekopdrachten waarop je gevonden wordt, zijn de exacte matchtypes. Je weet hier precies welke zoekopdracht wordt ingevuld. Toch zijn er wel degelijk manieren om op een gecontroleerde manier gebruik te maken van broad matchtypes die dan ook nog kunnen bijdragen aan de doelstellingen van je campagnes.
De voordelen van broad match zoekwoorden
Voordat ik je meer ga vertellen over de manieren waarop je broad match zoekwoorden kunt inzetten wil ik je eerst graag vertellen over de belangrijkste voordelen van deze zoekwoorden.
Allereerst is het een snelle manier om te leren. Doordat Google synoniemen of relevante zoekwoorden herkent, doe je al snel inzichten op over zoekwoorden die je niet target in je reguliere campagnes. Bij het beoordelen van je campagnes kun je al gauw bepalen of deze zoekwoorden interessant zijn of dat je ze moet uitsluiten. Dit kun je doen zonder dat het je veel tijd kost, want je hoeft niet alle zoekwoorden toe te voegen.
Het tweede voordeel is dat je met een broad match campagne doorlopend nieuwe kansen herkent in de branche. Zo kan het bijvoorbeeld zijn er door externe factoren opeens op andere zoekwoorden wordt gezocht dan in het verleden. Hier kun je zelf niet altijd vooraf op anticiperen. Maar een broad match campagne kan je helpen bij het herkennen van deze trends.
Hetzelfde geldt voor prestaties van bepaalde zoekwoorden. Wellicht leiden aanpassingen op jouw website wel tot veranderingen in prestaties van de zoekwoorden. In de broad match campagne herken je snel welke zoekopdrachten beter scoren dan anderen. Deze kansen kun je uiteindelijk doorzetten door de goed presterende zoekwoorden toe te voegen aan je reguliere campagnes.
Gecontroleerd gebruik maken van broad match zoekwoorden
Om de maximale controle te behouden over je broad match zoekwoorden moet je altijd goed nadenken over de manier waarop je de campagnes opbouwt. Mijn advies is altijd om een losse campagnes hiervoor in te richten zodat je altijd direct zicht hebt op de prestaties van je broad match zoekwoorden.
Een handige manier om een broad match campagne aan te maken is door een kopie te maken van je bestaande campagnes en deze zoekwoorden om te zetten naar broad zoekwoorden. Dit kun je simpel doen door alle zoekwoorden op breed in te stellen.
Wanneer je de broad match campagnes hebt aangemaakt ga je aan de slag met de instellingen van de campagnes. Bepaal vooraf de kaders waaraan de campagnes moeten doen. Denk goed na over de doelstellingen en pas je instellingen daar op aan. Omdat dit een nieuwe campagne is waarmee je van start gaan adviseer ik om van start te gaan met een laag dagbudget. Zo voorkom je dat de kosten ineens door het dak heen gaan.
Iets dat eveneens belangrijk is om over na te denken zijn de advertentieteksten. De advertentieteksten in de reguliere campagnes zijn waarschijnlijk heel specifiek en gericht op dat zoekwoord uit je advertentiegroep. Bij broad match zoekwoorden word je waarschijnlijk vaker vertoond op synoniemen of andere zoekwoorden.
Wellicht dat het daarom een goed idee is om de advertenties aan te passen naar een algemene boodschap die aansluit bij wat men op de landingspagina kan vinden. Wanneer je op jouw website geheel verzorgde vakanties in Florida aanbiedt en het ook in die woorden communiceert kun je ook de advertentieteksten het beste op die manier insteken. Zo is de kans het grootst dat de verwachting van degene die op de advertentie klikt overeenkomt met wat hij op de website kan vinden.
Sluit zoekwoorden uit
Iets dat je uiteraard graag wilt voorkomen is ruis op de data. Ruis op de data leidt er vanzelfsprekend toe dat je niet de beste keuze maakt in je optimalisaties. Zorg er dan ook voor dat je goed zoekwoorden uitsluit.
Om te voorkomen dat data van een zoekwoord over meerdere campagnes wordt verspreid kun je het beste alle zoekwoorden uit je reguliere campagnes uitsluiten in je broad match campagnes. Door alle reguliere zoekwoorden in je broad match campagnes voorkom je dat deze per ongeluk ook vertoond worden in je broad campagnes. Zo blijft de kwaliteit van de reguliere campagnes gewaarborgd. Bestaande zoekwoorden kun je uitsluiten door een export te maken van de zoekwoorden en deze naar een uitsluitingslijst te kopiëren.
Mocht het zo zijn dat er continu zoekwoorden worden toegevoegd in reguliere campagnes, dan bestaan er scripts die er voor zorgen dat je uitsluitingslijst constant up-to-date blijft. De scripts voor het toevoegen van uitsluitingszoekwoorden zijn makkelijk te implementeren. Een handleiding hiervoor vind je op de website van Google in de scripts omgeving.
Ook kan het zo zijn dat je uit de broad match campagnes inzichten opdoet van zoekwoorden die goed werken. Indien deze goed werken kun je ze toevoegen aan je reguliere campagnes. Zorg er dan voor dat je deze zoekwoorden ook weer uitsluit in je broad match campagnes.
Maak gebruik van doelgroepen
Een goede manier om controle te houden over het budget dat je uitgeeft aan broad match zoekwoorden is om deze te koppelen aan bestaande doelgroepen. Door gebruik te maken van doelgroepen beperkt je het bereik en zorg je er voor dat je niet voor iedereen zichtbaar bent bij zoekwoorden die Google relevant acht voor jou. Voor partijen met veel verkeer zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een doelgroep op basis van geconverteerd bezoek. Bij bedrijven met minder volume zou je ervoor kunnen kiezen om een doelgroep te maken op basis van alle verkeer in de afgelopen 30 dagen.
Tot slot..
Hopelijk heb ik je met dit blog meer inzicht kunnen geven over de verschillende match types. En dan met name over hoe je broad match zoekwoorden kunt gebruiken bij het behalen van jouw doelstellingen. Heb je na het lezen van dit blog toch nog een aantal vragen of zou je zaken anders aanpakken? Reageer gerust hier onder of neem vrijblijvend contact met ons op.