Google HotSpot: toplocaties door sociale en lokale tips

Google gaat sociale en lokale aanbevelingen geven met de nieuwe dienst Hotpot. Met Hotpot wil het bedrijf mensen relevante tips geven voor bepaalde plekken aan de hand van eigen beoordelingen en die van vrienden. Google omschrijft HotSpot als volgt: “A local recommendation engine powered by you and your friends.”

Het nieuws over Google HotSpot werd vandaag bekendgemaakt. Lior Ron, Product Manager bij Google: Als ik op vakantie ga, wil de leukste plekken bezoeken die er zijn. Het probleem is dat ik onbekend ben in de omgeving. Vroeger kon ik medewerkers van mijn hotel, of vrienden die er toevallig al geweest waren, vragen om advies. Feit is dat bruikbaar advies moeilijk te vinden is. Met Google Hotpot proberen we relevante lokale aanbevelingen, gebouwd op adviezen van vrienden en eigen aanbevelingen uit andere locaties, altijd en overal beschikbaar te maken.

Overeenkomst én verschil Google Places

Deze adviezen worden overgenomen uit het al eerder gelanceerde Google Places. De adviezen worden nu wel een stuk persoonlijker omdat Google gebruikers via de accounts laat beoordelen, registreren en delen.

Ook zijn de beoordelingen anders weergegeven dan bij Google Places het geval is. Gebruikers van Hotpot krijgen nu een simpele ‘ster’-beoordeling te zien, maar daarnaast ook welke specifieke onderdelen van bijvoorbeeld een restaurant welke beoordeling hebben gekregen. Ook zijn foto’s meegenomen in de presentatie van een beoordeling.

Gebruikers kunnen met Hotpot via de website, of via de Androidapplicatie, zelf plekken als restaurants, musea en andere bezienswaardigheden of centra beoordelen. Aan de hand van de kennis die Google heeft van deze plekken, via Google Places dus, zal Hotpot plekken op andere locaties adviseren die van soortgelijke strekking zijn (overeenkomstig met jouw beoordeling van een bepaalde plek). Beoordeel je bijvoorbeeld een Engelse pub erg goed, dan zal Google HotSpot je op meer soortgelijke pubs in die buurt wijzen.

google hotspot3.jpg

Sociaal: vrienden toevoegen

Gebruikers kunnen ook aanklikken wie zij als vriend willen toevoegen. De aanbevelingen van deze vrienden worden vervolgens op bepaalde locaties ook meegenomen in het HotSpot-advies. Google laat gebruikers ook een aangepaste naam kiezen. Vervolgens zal de echte naam van de betreffende persoon alleen getoond worden aan geselecteerde vrienden. De adviezen kunnen worden geraadpleegd via de applicatie of website, maar ook direct via zoekmachine Google zelf (vooralsnog alleen google.com) – dit doe je door in het linker navigatiepanel de filter Places aan te klikken. Deze functionaliteit werkt trouwens ook in Google Maps.

 

google hotspot4.jpg

Afbeelding: HotSpot-adviezen ook via zoekmachine

google hotspot2.jpg

Google HotSpot vs. Facebook

Facebook lanceerde onlangs ook een nieuwe dienst genaamd Places, die gebruikers op de hoogte moet houden van interessante locaties op basis van vrienden. Google Hotpot lijkt echter al een stuk verder te zijn, mede door Google Places.

Bron: nu.nl