Title Tags schrijven » Hoe schrijf ik goede SEO-Titles? [Infographic]


Het schrijven van title tags is niet moeilijk, maar het schrijven van title tags die bezoekers aantrekken wel. Wil je leren hoe je title tags schrijft die kliks genereren? Daar helpt dit artikel je bij. Eerst geef ik je een uitleg over title tags en waarom ze relevant zijn. Daarna geef ik je tips en 3 stappen om tot een optimale SEO-title te komen.

Wat is een HTML title tag?

Een title tag is een HTML-element met als doel om het onderwerp van een webpagina op te sommen en is belangrijk voor gebruiksvriendelijkheid en organische vindbaarheid (SEO) van de webpagina. De title tag is zichtbaar op zoekresultatenpagina’s (SERP) in zoekmachines, in de balk van de browser en op sociale media platformen wanneer een webpagina gedeeld wordt.

Andere gebruikte namen voor de title tag zijn ook wel meta title, page title en SEO-title.

HTML title tag wordt getoond in browsertitelbalk

page title in SERPs van google zoekresultaten

De page title is binnen de HTML-code van een webpagina te vinden in de head en wordt omringt door de daarbij behorende title aanduidingen:


<head> 
      <title> Hier staat de pagina titel </title>
</head>

Waarom is de title tag belangrijk voor SEO?

Doorklikratio (CTR) naar je site
Voor bezoekers is de title één van de eerste elementen die ze van jouw website te zien krijgen. De eerste indruk bepaalt mede of iemand doorklikt naar jouw website of niet. Een title die opvalt en relevant is heeft hiermee een voordeel.

Het geldt zowel voor verkeer vanuit zoekmachines als vanuit sociale media. Bij afwezigheid van de platform relevante meta-tags vallen social platformen terug op andere pagina-elementen, waaronder de title tag.

Impact op vindbaarheid
Enerzijds is de paginatitel de op één na belangrijkste on-page SEO rankingfactor. Het – met mate – opnemen van belangrijk zoekwoorden in de paginatitel geeft zoekmachines de context van de pagina met een mogelijk positief effect op de vindbaarheid.

Daarnaast verleid een aantrekkelijke paginatitel meer bezoekers, zoals hierboven genoemd. Een pagina met een relatief hogere CTR in verhouding tot concurrerende pagina’s kan er een voordeel door ondervinden in de vorm van betere organische posities.

Hoe schrijf je de optimale SEO title tag?

1. Leer de taal van je doelgroep kennen

Je hebt de content met een doel geschreven. Het is relevant voor je doelgroep, helpt ze een probleem op te lossen en om hun vragen te beantwoorden. Je wilt dus weten:

  • Hoe omschrijft de doelgroep haar probleem / uitdaging?
  • Hoe zoekt de doelgroep naar een oplossing?

Als je dit nog niet helder op het netvlies hebt staan, dan helpt zoekwoordenonderzoek je bij het beantwoorden van de vragen en het selecteren van kansrijke zoekwoorden.

Zoekwoordenonderzoek voltooid? Kies dan één primair zoekwoord en enkele kansrijke longtail zoekwoorden.

Voorbeeld:
Voor het artikel dat je nu leest heb ik gekozen om te focussen op de zoekterm “title tag”. Verder heb ik gekozen voor “html title” en “seo title” als relevante secundaire zoektermen.Zoekwoordenonderzoek voor title tags blog

2. Vorm een basis title tag

Neem de geselecteerde zoekwoorden en vorm een basis title tag door de termen te combineren. Combineren betekent in dit geval niet opsommen of achter elkaar plakken, maar een combinatie maken. Je hebt nu een basis title tag gevormd die beknopt en straight to the point is.

Voorbeeld:
De primaire focus voor dit artikel is “title tag”. Daarnaast heb ik gekozen voor “html title” en “seo title” als secundaire zoekwoorden. Als ik deze combineer is de uitkomst:

“HTML Title Tags voor SEO”

3. Maak de page title uniek en relevant

De page title maak je uniek door de USP van jouw stuk content erin op te nemen. Het maakt duidelijk waarom bezoekers op jouw webpagina moeten bezoeken en niet die van de concurrent. Er zijn verschillende elementen waar mensen van nature door getriggerd worden:

  • Diepgang: diepgaande bronnen zijn geliefd, doordat deze doen geloven dat het onderwerp uitgebreid wordt besproken. Je laat dit terugkomen door woorden als “onderzoek”, “compleet/complete” of “stappenplan” te gebruiken.
  • Lijstjes: “De Top X Steden die je ooit bezocht moet hebben”. “Y van de Beste Amsterdamse Restaurants”. Als ik voor mezelf spreek daagt een dergelijke titel mij uit om door te lezen. Ik wil dan weten of ik het eens ben en/of dat ik steden of restaurants in mijn eigen lijstje mis.
  • Snelheid en gemak: geduld is hedendaags met uitsterven bedreigd. Men wil zo snel mogelijk en zonder gedoe een oplossing hebben. Nut dit uit met woorden en zinnen als “eenvoudig”, “in 3 stappen”, “in X minuten”.
  • Freshness: nieuwe informatie komt met bakken tegelijk de wereld in. Waarom zou je informatie uit 2015 gebruiken als er in 2019 nog onderzoek gedaan is? Recent gepubliceerde informatie wordt als relevant beschouwt, dus overweeg om een tijdsaanduiding als een jaartal mee te nemen in je page title.
  • Brand: vertrouwen speelt online een grotere rol. Mensen zijn mede daardoor eerder geneigd om op een bekende, vertrouwde merknaam te klikken. Als je een bekende (niche)speler bent in de markt, dan mag je merknaam niet missen in de title tag.

Kan jouw content meerdere vinkjes zetten in het rijtje? Dan gaat het goed😉. Als het mogelijk is, kun je meerdere elementen in de page title verwerken.

Verder kan het spelen met hoofdletters en speciale tekens de page title extra doen opvallen. Gebruik speciale tekens – met mate – en ook dan valt het zoekresultaat meer op.

Voorbeeld:
Uit de bovenstaande lijst speel ik in op snelheid en gemak met mijn stappenplan. Verder neem ik uiteraard ook de merknaam mee. Mijn optimale Title tag wordt dan:

“HTML Title Tags » In 3 stappen naar optimale SEO-Titles • Traffic Builders”

Overige tips voor SEO-titles

Lengte van je HTML-title
In Google worden title tags afgekort na 600 pixels, wat gelijk staat aan circa 50 tot 60 tekens. Wil je zeker weten dat je title niet wordt ingekort, dan kun je gebruik maken van een SERP preview tool als deze of deze.

Plaats van het zoekwoord in de titel
Doe een poging om het zoekwoord zet je zoveel mogelijk voorin de titel te plaatsen. Het biedt als voordelen dat het de aandacht trekt en het een waarschijnlijke rankingfactor is. Pin je er niet te veel op vast als het niet lukt of de leesbaarheid er niet door ten goede komt.

Schrijf voor mensen
Mensen zijn je doelgroep, niet zoekmachines. Houd dus rekening met leesbaarheid, interpunctie en stijl.

Unieke title tags
Iedere pagina dient een title tag te hebben die uniek is. Als er meerdere pagina’s op je website bestaan met een vergelijkbare of kopie, dan is het lastig bepalen voor zoekmachines welke pagina het meest relevant is voor de zoekopdracht.

Test wat werkt!
Binnen de wondere SEO-wereld is er niet één waarheid. Wat in branche X werkt, hoeft in branche Y helemaal niet goed te werken. Splittest – indien mogelijk – altijd op het resultaat van wijzigingen!

Infographic

Het blog heb ik in een infographic samengebracht. Voel je vrij om de infographic te gebruiken.

HTML title tags en SEO Infographic

 

Tot slot

Zoals ik al aangaf in de introductie: titles schrijven zelf is niet moeilijk, maar ze zo schrijven dat ze opvallen in de zoekresultaten wél. Mijn advies voor jou is: investeer tijd in het creëren van page titles en houd in de gaten wat het resultaat is. Je zult er snel meer gevoel bij krijgen. Practice makes perfect!

Heb je vragen of kun je onze hulp gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!