Sneller creatief denken: niemand kan zonder, iedereen kan het! (1/2)

Wie wil er nou niet creatief kunnen zijn? Creatief denken is goud waard, en niet alleen voor marketeers, reclamejongens en marcommers! In vrijwel elke werkomgeving galmt het geregeld door gangen: ‘Dit moet beter’, ‘Hoe maken we voor onze klant echt het verschil?’, ‘We hebben iets nieuws nodig’. Wil je voorop blijven lopen, dan heb je innovaties en dus het vermogen om anders te denken nodig. Het mooie is: iedereen is in staat om met een fantastisch idee te komen. In dit artikel (deel 1/2) vertel ik wat creativiteit definieert, wat creatief denken kan blokkeren en hoe jij jouw creativiteit juist kunt stimuleren. In deel 2 volgen concrete tools en technieken van top-creatieven. Dus zeg het maar: vind jij verder lezen ook zo’n waanzinnig goed idee?

De hangmat. Wie heeft er niet eens lekker in geluierd? Recent bedacht iemand dat het tegelijkertijd een (verwarmbaar) bad kan zijn voor outdoor-fans. Oftewel: de Hydro Hammock (een geslaagd Kickstarter-project). Man man man, waarom kwam ik daar niet op? Twee vette vliegen in één klap. Hoewel niet wereldschokkend, toch een topidee. En succesvol omdat luxe, behoefte en verrassingselement heerlijk samenkomen.

1. Creatief idee - Hydro Hammock hangmat

Overal is creatief (kunnen) denken een meerwaarde

Dit artikel (1/2) over creatief denken is voor iedereen interessant. In allerlei vakgebieden en interessevelden is creatief denkvermogen vereist én aanwezig: van contentmarketeer tot muzikant, van financieel adviseur tot logistiek planner, van elektricien tot groenteboer. Omdat iedereen tegen uitdagingen en obstakels oploopt, of zich zo nu en dan wil onderscheiden.

Creatief denken 2.-Van-broodkruimels-naar-goed-idee

bron image

Waarom ‘creativiteit’ mij bijzonder boeit? Zelf oefen ik momenteel het beroep van SEO Consultant & Content Marketeer uit. Beide disciplines én hun overlappende area vereisen geregeld creativiteit, op kleine en grote schaal, in het belang van onze opdrachtgevers. Het stelt mij en mijn collegae in staat om doelgroeprelevant te denken, om nieuwe kansen ontdekken, om iets overtuigend te presenteren, om tools slimmer te combineren, om deliverables aan te scherpen of werkprocessen efficiënter in te richten. Et cetera.

Maar privé is creatief kunnen denken ook prettig, en soms heel noodzakelijk. Zeker dit laatste geldt ook voor iedereen.

Wat levert dit artikel jou op?

Over de volgende onderwerpen kom je interessante dingen te weten:

 • Wat is creatief denken?
 • Waarom is creatief (kunnen) zo noodzakelijk?
 • Heeft creativiteit specifieke kenmerken?
 • Hebben creatieve mensen speciale eigenschappen?
 • Kritisch denken: voorwaarde voor effectieve creativiteit
 • Kan iedereen een goed idee hebben?
 • Wanneer is een idee een echt goed idee?
 • Wat kan je creativiteit blokkeren?
 • Technieken om je creativiteit te stimuleren
 • Aankondiging inhoud deel 2 van dit artikel

Wat is creatief denken?

Creatief denken betekent dat situaties of problemen worden bekeken vanuit een nieuw perspectief (out-of-the-box), met verrassende of originele oplossingen en resultaten. Creatieve ideeën kunnen tot stand komen via het bewust anders ordenen van informatie (lateraal denken) of via minder gestructureerde technieken (o.a. brainstormen).

Creativiteit an sich is feitelijk dus: ‘iets nieuws zien’. Dat geeft je het vermogen om een probleem op een afwijkende manier op te lossen, om een niet eerder gerealiseerde kans te creëren, of tot een opvallende invalshoek te komen.

Creatief denken 3.-Creativiteit-Tunnel-op-andere-wijze-zien

Bijzonder vind ik de stelling dat creativiteit iets is wat je van nature hebt – als kind, maar dat velen van ons dat vermogen verliezen als we ouder worden. Ook wordt creativiteit vaak toegekend aan zogenaamde ‘uitverkorenen’, omdat zij iets ongrijpbaars beheersen. Allemaal onzin. Jij, ik, iedereen kan zich er op elk moment toe zetten – zolang je geen fossiel bent 😉 – om creatief te denken en een goed idee te vormen.

Waarom is creatief (kunnen) denken noodzakelijk?

Zonder het vermogen zaken op een andere of nieuwe manier te bekijken of analyseren, wordt vooruitgang lastig. Daar is de mensheid, op vele vlakken, niet bij gebaat. Ook wordt er dan minder gelachen (dank Arjan Lubach).

Let wel: de wenselijkheid van een idee kan twijfelachtig zijn, omdat de wijze waarop zo’n nieuw inzicht gebruikt wordt bepaalt of je het idee als ‘iets goeds’ kunt bestempelen.

Op wereldniveau zien we tegenwoordig – wat mij betreft – allerlei goede ontwikkelingen (milieu ontzien, internet, nieuwe energiebronnen, slimme mobiliteit, woon-innovaties etc.), onvoorspelbare ontwikkelingen (o.a. machine learning) en óók slechte ontwikkelingen (wapenwedloop, overproductie, cyber-crime etc.) als gevolg van de aaneenschakeling van conventies-doorbrekende ideeën.

 • Op kleinere schaal heeft bijvoorbeeld jouw bedrijf ook slimme ingevingen nodig om onderscheidend te zijn en blijven ten opzichte van concurrenten.
 • Soms heb je creativiteit gewoon nodig om even wat extra aandacht (voor je merk) te genereren, zie onder 😉

Creatief denken 4. Wees creatief met een bananenhelm

Heeft creativiteit specifieke kenmerken?

Ja. Kijk je allereerst naar de eigenschappen van ‘de creativiteit zelf’ – en niet van die van creatieve mensen, dan kunnen we onder meer deze kenmerken benoemen:

 • Creativiteit is niet het resultaat maar het (denk)proces.
 • Creativiteit gaat over het bedenken van iets nieuws. De implementatie van het idee brengt verandering.
 • Creatief denken vindt bewust en onbewust plaats.
 • Creatief denken kan procesmatig en ongestructureerd plaatsvinden.
 • Creatief denken kan gestimuleerd worden bij individuen en in groepsverband.

Image: Het verloop van het creatieve proces kan per persoon verschillen.

Creatief denken 5. Het creatieve proces verschilt per persoon

Hebben creatieve mensen speciale eigenschappen?

Volgens sommigen wel. Tot op zekere hoogte wil ik daarin meegaan, maar dat je aan een vast rijtje kenmerken zou moeten voldoen om in het hokje ‘creatief persoon’ geplaatst te kunnen worden, is lariekoek.

Vaak lees je dat bijvoorbeeld ‘excentriek zijn’ heel erg bij creatieve mensen zou horen. Nou, ik persoonlijk herken dat niet in diverse mensen in mijn omgeving die ik flink wat creativiteit toedicht. Juist omdat creativiteit van alles kan zijn, onafhankelijk van vakgebieden, zolang er maar sprake is van (enige) innovatie c.q. interessante vernieuwing.

Een dwarsdoorsnede uit vele definities van wat creatieve personen kenmerkt, is denk ik wel te benoemen. Bij deze hieronder mijn poging.

Wie creatief is:

 1. Is vaak een doorzetter, een (gepassioneerde) doorbijter. Tegenslag is een extra stimulans.
  .Creatief denken 6.-Edison-was-een-creatieve-geest
 2. Staat vaak open voor nieuwe ervaringen, en afwijkende zienswijzen.
 3. Is vaak een autonoom denker: groepsdruk, opinies en conventies worden waar nodig genegeerd.
 4. Heeft vaak een brede interesse, op professioneel en sociaal-maatschappelijk niveau.
 5. Is vaak flexibel, heeft het vermogen om zich aan te passen aan nieuwe situaties.
 6. Vind samenwerken met anderen vaak leuk, en deelt graag kennis.
 7. Heeft vaak een goed gevoel voor humor.
 8. Is in staat kritisch te denken: het vermogen om de groei, vorm en impact van ideeën constructief te beoordelen.

Dit laatste punt moet ik nader toelichten..

Kritisch denken: voorwaarde voor effectieve creativiteit

Iedereen kent wel iemand die altijd net iets te graag creatief wil zijn, of zo wil overkomen.. De valkuil voor creativiteit is: geforceerd creatief willen zijn. Het zijn is namelijk niet het doel, maar slechts het middel dat het mogelijk maakt om op effectieve wijze – zeg maar – nieuwe deuren te openen.

Reclame-pioneer P.J. Pereira verwoordt het treffend:

“The principle that makes me start is never how to be creative. Its is always I have to be effective, I have to talk to real people, I have to say things that people will believe, I have to touch them deeply. I never try to be creative, that is not the point. I am working on a business, I have to do something that brings results to my clients and that’s what makes me alive.

Effectieve creativiteit is zeer afhankelijk van voorafgaand beoordelingsvermogen. Wat je nodig hebt, is kritisch kunnen denken (‘critical thinking’). Kritisch denken is ‘bewust denken’. Het is helder, rationeel, logisch en onafhankelijk.

De verstandhouding met creativiteit ziet er zo uit:

 • Creatief denken is het denken dat we doen als we ideeën genereren
 • Critical Thinking is het denken dat we doen als we die ideeën beoordelen

Creatief denken 7.-Creative-thinking-critical-thinking

De volgende 13 must-do’s definiëren Kritisch Denken nog wat meer:

 1. Neem als uitgangspunt een duidelijke vraag
 2. Zoek onweerlegbare redenen
 3. Probeer goed geïnformeerd te zijn
 4. Gebruik en vermeld geloofwaardige bronnen
 5. Houd rekening met de totale situatie
 6. Probeer bij de kern te blijven
 7. Houd rekening met de oorspronkelijke behoefte
 8. Zoek naar beschikbare alternatieven
 9. Wees open minded: sta o.a. open voor andere standpunten
 10. Neem een positie in of verander van positie, wanneer het bewijs en de redenen voldoende zijn om dit te doen
 11. Zoek zo veel precisie als het onderwerp toelaat
 12. Behandel op een ordelijke manier alle delen van een complex geheel
 13. Wees gevoelig voor gevoelens, kennisniveaus en mate van verfijning

TIP: Verder naar beneden vind je, bij mijn tips over technieken om je creativiteit te stimuleren, een fantastische cheatsheet die je helpt bij beter kritisch denken.

Kan iedereen een goed idee hebben?

Ja, zeg ik vol overtuiging. Omdat iedereen in meer of mindere mate kritisch kan denken. Ook de wetenschap is het gelukkig volledig met mij eens. Onderzoek wees al uit dat 72% van de mensen onder de douche nu en dan een creatieve inval heeft.

Wist jij dat ook iemand die een zeer vervelende gebeurtenis heeft gemaakt – wie niet zo op z’n tijd? – heel vaak met creatieve output komt? Dit noemen psychologen ‘posttraumatische groei’. Ons brein zoekt namelijk na een (groot) verlies of flinke teleurstelling graag nieuwe creatieve uitlaatkleppen, omdat dit het wederopstandingsproces bevordert.

Natuurlijk, sommige mensen hebben van nature meer aanleg dan anderen voor creatieve hersenspinsels waarvan je zou willen dat jij ze had bedacht. Maar dan heb ik goed nieuws voor je: ook zij gebruiken bewust of onbewust creativiteitstechnieken, en boetseren soms heel procesmatig aan hun uiteindelijke idee. Precies dát is ook voor jou weggelegd. Daarover vertel ik je straks meer!

NB: Dat jij als een echte MacGyver bijvoorbeeld jouw overjarige wasmachine op nimmer vertoonde wijze met behulp van een oude schoenzool en 2 krulspelden aan de praat houdt, mag gerust geplaatst worden onder het kopje ‘goede ideeën’.

8.-MacGyver-dé-creatieve-denker

Wanneer is een idee een echt goed idee?

Uitstekende vraag. Dat kan meteen feitelijk duidelijk zijn, soms kom je er te laat achter, en geregeld is het oordeel waarschijnlijk nogal subjectief. Wat wel vast staat: ratio en emotie kunnen beiden prima raadgevers zijn.

‘Hoogste energievorm’
Volgens diverse top-creatieven en succesvolle entrepreneurs genereert een goed idee ‘de hoogste vorm van energie’. Het is dat AHA!-moment. Heb jij dat wel eens gehad? Zodoende verraadt emotie geregeld of er een gans met gouden eieren is geland. Daarover zegt Juan Gallardo, een steenrijke Mexicaanse zakenman:

“It is a certain feeling, a certain connection of things where you know the flow is correct. You just know it.

4C Model voor Creativiteit: impact van een idee
Maar alleen op buikkriebels afgaan hoeft niet. Wetenschapper James Kaufman (2009) heeft het op ratio gestoelde 4C-model voor creativiteit ontwikkeld. Het model faciliteert het kunnen maken van onderscheid tussen vier vormen van creativiteit. Uitgangspunt is dat creativiteit en de ‘waarde’ van een idee afhangt van de bril waarmee je het beoordeelt.

Op een persoonlijk niveau kan iets heel creatief en impactvol zijn, maar op een sociaal breder niveau veel minder. Dit gegeven herken je vast wel, toch? Oftewel, de mate van de impact die het idee heeft op je eigen leven of je omgeving (‘the world out there’) is de wegingsfactor.

9.-4C-Model-of-Creativity

Wat kan je creativiteit blokkeren?

Goh, waar zal ik eens beginnen? Waarschijnlijk zijn er 1000 en 1 redenen aan te wijzen waarom je creatief gezien niet vooruit te branden bent.

Welke van de redenen die ik hieronder heb opgesomd, blokkeren jouw creativiteit of die van anderen wel eens?

 • Krappe of inflexibele deadline
 • Teveel tijd hebben
 • Onbekend onderwerp, ‘not your comfort zone’
 • Je neemt onvoldoende afstand als je vastloopt
 • Bang om te falen of om kritiek te krijgen
 • Te groot denken, teveel meteen op het bordje leggen
 • Te perfectionistisch zijn
 • Hardnekkige gewoonten, routinegedrag
 • Altijd maar weer diezelfde werkplek
 • Te weinig structuur in je dagindeling
 • Teveel afleiding, bijvoorbeeld persoonlijke problemen
 • Teveel verplichtingen, en daardoor geen focus
 • Een probleem of ander standpunt niet willen zien
 • Niet begrijpen waarom iets anders moet
 • Niet gewend creatief te (moeten) zijn
 • Nooit geleerd creatief te zijn (maar dat kan dus wel hoor!)
 • ‘The curse of knowledge’: je eigen expertise verblindt je
 • Geen geduld kunnen opbrengen
 • Gebrek aan kennis door slecht aangereikt bronmateriaal
 • Onvoldoende voorwerk doen
 • Communication breakdown: frictie met anderen, of niet opgemerkt worden
 • Je deelt je idee niet (snel genoeg) met anderen
 • Nadelen van groepsdenken, bv. tijdens brainstormen

10.-Je-vertoont-geen-creativiteit

13 Technieken om je creativiteit te stimuleren

Het vermogen om met gave ideeën en nieuwe c.q. innovatieve dingen te komen is, zoals besproken, niet alleen voorbehouden aan mensen met specifiek creatieve beroepen. Jouw eigen creativiteit bewust stimuleren is absoluut mogelijk. En oefening baart kunst, dat spreekt voor zich.

“Creative thinking is not a talent, it is a skill that can be learnt. It empowers people by adding strength to their natural abilities which improves teamwork, productivity and where appropriate profits
– Edward de Bono

Gebruik allereerst mijn onderstaande lijst met 13 tips, en ontdek waar de opborrelende creativiteit jou gaat brengen!

1. ROUTINE-technieken

Creëer elke dag iets nieuws
Al besteed je er elke dag maar 10 minuten aan, creëer iets nieuws. Bedenk een leuke post voor op je Facebook-timeline, schrijf een liedje, haal een mooie grap uit, teken een mindmap tijdens een meeting, maak zelf een cadeautje voor je beste vriend(in), breng projecten in kaart waar je in de nabije of verre toekomst aan wilt werken etc. Je gaat merken dat je steeds beter in staat bent om ‘van niets iets te maken’.

Gebruik rituelen als aanjager
Conditioneer je hersenen om creatief te zijn, zeker als het op frequente basis nodig is dat je creatief denkt. Get those creative juices flowing door gebruik te maken van terugkerende rituelen. De volgorde van bezigheden is zo’n ritueel. Ga bijvoorbeeld altijd eerst een krant lezen, luister dan naar je favoriete band, eet wat fruit en zoek vervolgens een comfortabele werkplek op. Je favoriete t-shirt aandoen helpt misschien ook.

Kies je momenten
Heb jij een voorkeur voor bepaalde uren van de dag, waarin je je productiever of relaxter voelt? Ga dan op die momenten aan de slag. Mogelijk geef je je ‘creatieve flow’ een extra boost door op die tijdstippen in een specifieke ruimte te werken, of je te omringen met jou inspirerende mensen etc. Je emotie wordt namelijk daarmee nog positiever en energieker gestemd, en dat draagt bij aan o.a. het genereren van ideeën.

Maak veel lijstjes & selecteer door
Creativiteit kan veel gedachten veroorzaken, en vice versa. Dit gebeurt op uiteenlopende momenten en locaties. Je kunt die gedachten sorteren door met lijstjes te werken. Steek altijd een notieblokje of smartphone bij je, en maak daarmee een overzicht van elke interessante brainwave die bij je opkomt. Geef aan wat je echt goed en potentieel kansrijk vindt, en wat toch minder pakkend lijkt te zijn. Je vergeet zo niets, en prioriteert ondertussen datgene waarop je verder moet bouwen.

11.-Maak-lijstjes-voor-meer-creativiteit

2. ACCEPTATIE-technieken

Onthoud: falen is niet erg
Accepteer dat falen niets is om je druk over te maken. En wat is falen eigenlijk? Tegenslag, afwijzing of kritiek horen bij het leven. Door dat op voorhand te accepteren, haal je de druk van de ketel.

Bovendien, mensen verschillen van elkaar en zitten – een beetje zweverig gezegd – soms ‘in een andere fase of ruimte’: wat je ook doet, ze zullen je idee afwijzen of niet goed vinden. Neem die afwijzing niet te persoonlijk: het hoort erbij.

Neem een positieve, optimistische houding aan. Wees zelfverzekerd. Ga uit van je kwaliteiten en wat mogelijk is, en vertrouw erop dat je voldoende zelfkritisch kunt zijn. Deze mindset kan het verschil betekenen tussen denken dat je niets creatiefs te bieden hebt én jezelf en anderen omverblazen met een topidee.

Bedenk: ’talent hebben’ wordt overschat
Creativiteit, écht, we hebben het allemaal in ons. Het heeft niet per se met aangeboren talent te maken. Onthoud dat. Focus niet op wat je wel of niet kunt: doe het gewoon (see what I did just there? zo simpel kan een goed advies zijn ;-). Begin. Leer door te doen. Wees erbij, haak aan, werk hard en vind jezelf een toffe peer. Zo ga je dingen laten gebeuren.

3. PERSPECTIEF-technieken

Laat ‘het grote plaatje’ even los
De zogenaamde ‘big picture’ in gedachten houden is belangrijk gedurende een creatief proces. Maar het kan je ook ervan weerhouden op de juiste details te focussen. Mogelijk weet je gewoon niet (meer) waar te beginnen, ‘omdat er zoveel is waar je rekening mee wilt houden’.

Begin dan met een klein onderdeel, van hetgeen je uiteindelijk wilt realiseren, dat relatief makkelijk haalbaar is. Werk dat goed uit, geniet er even van, en gebruik het als constructieve eerste stap richting je beoogde grotere creatieve idee. Vanuit kleine resultaten zullen ook nieuwe associaties en betere inzichten opborrelen, wedden?

Stel, je moet een blog-artikel schrijven. Je ziet helemaal voor je waar het over moet gaan. Al doende breidt het ‘grote plaatje’ zich echter steeds uit. Herkenbaar? Dat is lastig, maar ook om te buigen. Zoek en werk gestaag afzonderlijk puzzelstukjes uit die samen je verhaal moeten vormen. Opeens gaan ze samenvallen en nadert de afronding!

Neem risico’s: dat is goed
Het nemen van risico’s kan verkeerd uitpakken, maar ho eens! Dát moet niet je uitgangspunt zijn. Hoe meer je wat risico vermijdt, hoe meer potentieel fantastische ideeën je nooit zult ‘ontsluiten’.

Door uit je comfort-zone te treden en dus risico’s te nemen, wordt het sneller mogelijk ‘out-of-the-box’ te denken, om het onconventionele op te zoeken. Gebrek aan kennis en aantoonbare verschillen worden juist een pluspunt. Dit afwijkende gedrag kan tot de meeste ingenieuze concepten leiden.

13.-Neem-risicos-voor-meer-creativiteit

Laat anderen meedenken
Teveel in je eigen gedachten-cocon zitten kan ertoe leiden dat je zelf fouten of inconsequenties niet meer ziet.

Deel daarom – zeker als je merkt dat je wat stroef bezig bent – je ideeën met anderen. Zij bekijken e.e.a. mogelijk vanuit een ander, verfrissend perspectief. Laat een extra paar ogen naar je werk te kijken. Spreek je twijfels uit en vraag om feedback. Moedig ook constructieve kritiek aan: je hoeft het niet allemaal te gebruiken, maar het kan een aantal positieve inzichten bieden.

Start op een blanco vel of scherm
Je kent het vast wel: op je laptop-scherm staan 24 tabjes open, per browservenster. Je notities slingeren op verschillende papieren rond. Allemaal met gave informatie, en ‘hoognodig’ omdat je zo bezeten bent van dat concept of idee waaraan je werkt. Maar het is misschien teveel van het goede, want je lijkt in cirkels te kijken en denken.

Gooi alle tabjes weg. Maak je bureau ruim. Leg 1 groot nieuw vel papier voor je, en klik 1 nieuw blanco sjabloon of venster op je scherm. Begin met wat zaken uitschrijven of tekenen. Zoek alleen datgene op wat je echt echt echt wilt bekijken om verder te komen. Die nieuw verkregen focus, wow, kan je echt weer op het goede spoor zetten.

4. KENNISVERGARING-technieken

Blijf doorvragen
Het kwam eerder in dit artikel al voorbij, bij het onderwerp ‘kritisch denken’. Niets is zo belangrijk tijdens de constructie van een (uiteindelijk aantoonbaar) goed idee als gedurende het creatieve proces de juiste vragen stellen. Zoveel mogelijk. Dit zorgt ervoor dat je met de juiste informatie en kennis kunt werken.

Stel, er gaat een creatieve sessie plaatsvinden. Begin meteen met het minimale ‘wat, waarom, hoe, wie, waar en wanneer’, en probeer dat zo concreet mogelijk te beantwoorden.

In specifieke klant-trajecten moet je, in het belang van je opdrachtgever, proberen snel tot de kern van diens behoefte te komen, en de oplossingen die mogelijk zullen zijn. Vaak wordt dit briefen en debriefen genoemd: met elkaar scherp krijgen wat van elkaar wordt gevraagd en wat uitgangspunten zijn. Van daaruit werk je aan een houtsnijdend concept, een idee met een ‘waarheid’ die aanspreekt (bij doelgroepen).

[CHEATSHEET] – Leer informatie & ideeën goed te evalueren
Wil jij graag met innovatieve ideeën komen en opvallend goed creatief werk leveren, of bijdragen daaraan? Leer kritisch denken, wat met name inhoudt dat je de juiste vragen stelt! De onderstaande checklist kun je daarbij vast goed gebruiken.

14.-Ultieme-cheatsheet-Kritisch-Denken

5. TAKE-A-BREAK-technieken

Neem afstand zodat inspiratie ruimte krijgt
Ik kop deze tip toch graag even in, ook al had je ‘m hier vast verwacht. Als je vastloopt met een idee, moet je voor jezelf de ruimte creëren om los te komen. Kom even op adem, zogezegd. Jezelf blijven dwingen om een oplossing te vinden zal alleen tot frustratie of uitputting leiden.
Ga sporten. Spreek af met vrienden en doe gek. Maak een wandeling en vermijd de rest van de dag je bureau. Luister muziek. Neem een borrel. Praat met vreemde mensen op straat. Bewonder het landschap en probeer te zien wat je nog niet eerder zag. Observeer anderen van een afstand.

Inspiratie kan je op de meest gekke momenten overvallen. Het zal je verbazen hoe vaak dit mensen overkomt juist als ze niet aan het werk zijn. Over ‘breaks’ gesproken: ikzelf ben naast mijn werk als SEO & Content Marketing Consultant bijvoorbeeld enthousiast drummer in een toffe coverband: tijdens het repeteren én tijdens optredens is mijn brein blijkbaar zo ‘relaxed’ dat ik soms opeens over heel andere dingen nadenk.

15.-Neem-tijdig-afstand-denk-creatiever

6. HERGEBRUIK-technieken

Gebruik eerdere successen als blauwdruk
Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Maak gebruik van wat eerder succesvol of aangenaam is gebleken. Dat kan iets zijn van van jezelf óf anderen, zolang het je creativiteit maar op gang brengt.

 • Gebruik de sjablonen, stijlen, karakters en content-formats waarmee je goede resultaten hebt behaald. Profiteer van de vertrouwdheid met deze middelen.
 • Blader visueel prikkelende magazines of boeken door. Analyseer de afbeeldingen en (kop)teksten die je ziet. Ontdek of die indrukken jouw creativiteit kunnen aanwakkeren, en ideeën opleveren.
 • Kies werk van jouw grote inspiratiebronnen, maar maak vervolgens een flink afwijkende variatie op een door hen succesvol gemaakt thema. Vermijd auteursrechtelijke inbreuk.

Loop je bijvoorbeeld vast met bloggen? Herhaal je favoriete zelfgecreëerde blogpost, maar nu vanuit een ander perspectief. Of put inspiratie uit dit mooie overzicht met 73 invalshoeken voor blogposts / contentmarketing.

Tot zover deel 1.

Wat behandel je in Deel 2 van dit artikel, Niels?

Leuk dat je het vraagt. Blijkbaar vond je dit Deel 1/2 dus prima te pruimen. Zo ja, dan vind ik het natuurlijk bijzonder aardig van je als je dit artikel ook wilt delen of liken op social media, of als je een comment achterlaat!

In Deel 2/2 voorzie ik jou van:

 • een inkijkje in het gestructureerde, creatieve proces zoals toegepast door top-creatieven, die dus ook op constante basis daardoor met goede ideeën kunnen komen. (it’s a proces, I told you ;-)
 • een concreet overzicht van (online) tools & oefeningen die je creativiteit kunnen prikkelen

..waardoor jij jezelf nog sneller in de juiste creatieve modus komt om dat waanzinnig goede idee (op wat voor vlak dan ook) aan je brein te laten ontspringen.

Houd dus dit blog in de gaten, let’s stay connected.

16.-Creativity-is-just-connecting-things-Steve-Jobs