
Over de The Long Tail in zoekmachinemarketing is al aardig wat geschreven. Toch is het benutten van deze Long Tail voor het gros van 'de markt' nog redelijk onontgonnen terrein zo blijkt telkens weer. Reden temeer om "The Long Tail in zoekmachinemarketing" te presenteren als gastspreker tijdens het Digital Marketing Event in de RAI gisteren.
The Long Tail in de basis
Het Long Tail principe lijkt een beetje op het bekendere Pareto-principe. Oftewel de 80/20-regel. 20% van de producten uit het assortiment is goed voor een omzetvolume van 80% van het totaal. Een uitgangspunt dat met name opgaat in de offline wereld. Hier wordt men omwille van overheadkosten beperkt in de breedte van het assortiment dat gevoerd wordt, waardoor men zich beperkt tot het voeren van uitsluitend de populairste producten. Een goed voorbeeld is een platenzaak. Een digitale tegenhanger als apple iTunes is in staat een veel breder assortiment te voeren zonder dat de overheadkosten schrikbarend toenemen. Bij dit soort online winkels zie je dan ook dat het gros van de omzet komt uit de Long Tail: de producten die niet het meest populair zijn, maar elders moeilijk verkrijgbaar zijn.
The Long Tail vertaald naar zoekmachinemarketing
Wanneer we dit principe vertalen naar zoekmachinemarketing vervangen we producten door keywords en omzetvolume door zoekvolume. We zien dan dat het gros van de adverteerders bij Google Adwords en zich richt op de meest populaire woorden. Door deze intense concurrentie worden de kosten per klik opgedreven, waarbij Google de enige lachende derde is. Bovendien is de conversie van klik naar gewenste actie X van deze specifiekere keywords of keyphrases vaak vele malen beter. Kortom: lagere kosten per klik, betere conversies. Ook bij zoekmachine-optimalisatie kan het Long Tail principe met succes worden toegepast.
Persuasion architecture en The Long Tail: de ultieme combinatie?
In mijn betoog voor het benutten van de Long Tail gisteren stipte ik ook kort de persuasion architecture theorie van de Brian Eisenberg aan. Persuasion architecture is een site architectuur gericht op overtuiging. Een handig hulpmiddel hierbij is het AIDA-model. Met het AIDA-model, wat staat voor Attention, Interest, Desire en Action, worden de verschillende fasen in het koopproces beschreven. Bij elk van deze fasen hoort ander zoekgedrag en dus ook andere content en keywords. In een goed ingerichte websitestructuur worden deze keywords op zeer natuurlijke wijze in de diverse contentniveaus verwerkt. Op die manier optimaliseer je een website dus op een zeer gedegen en structurele manier. Dit integenstelling tot het gebruik van geoptimaliseerde landingspagina's die volledig buiten de bestaande websitestructuur hangen.
Over onze aversie tegen dit soort pagina's en de partijen die deze methode van optimalisatie tot een nieuw dieptepunt weten te brengen kan ik uren praten, maar ik wist me gisteren aardig in te houden. Moest ook wel, want na krap 30 minuten werd ik vriendelijk verzocht te zwijgen door de organisatie omdat de volgende spreker alweer klaar stond. Ik hoop in elk geval dat de presentatie heeft kunnen inspireren en dank de aanwezigen bij deze graag nogmaals voor hun aandacht!
Presentatie downloaden?
Voor de presentatie over de Long Tail in zoekmachinemarketing zie: "The Long Tail in zoekmachinemarketing"
Ook voorop blijven lopen?
Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

Maak kennis met Wolter
Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.
Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.
Neem contact op met WolterBlogartikelen
Search Marketing in 2021 – de 6 belangrijkste trends
Jorin van Lindenberg - 22 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten De belangrijkste search marketing trends in 2021 zullen jouw takenpakket als search marketeer drastisch gaan veranderen. Toch kun je door slim in te spelen op de…
How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Denie Geertzen - 11 januari 2021Geschatte leestijd: 3 minuten Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om…
Deel 2: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie: stappenplan
Elzemiek Rietman - 22 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Vorige week publiceerden we deel 1 over dynamische ad customizers. In dit blog leggen in verschillende stappen uit hoe je de ad customizers toepast voor jouw…
How to: Seasonality Analyse met Google Ads
Yannick Barends - 16 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten We zitten momenteel alweer in de laatste maanden van het jaar. Voor veel consumenten betekent dit een periode van veel aankopen voor de feestdagen. Als bedrijf…
Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!
Elzemiek Rietman - 5 november 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te…
Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips!
Yannick Barends - 25 augustus 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Verbeter de kwaliteitsscore van je SEA-campagnes met deze tips! Worden jouw advertenties weinig vertoond, of is je vertoningspercentage niet waar je op hoopt? De kans bestaat…
Zo schrijf je efficiënt advertentieteksten voor Google Ads (inclusief template)
Denie Geertzen - 4 augustus 2020Geschatte leestijd: 3 minuten Iedereen is uniek. Ook de gedachtes en woordkeuzes in een gesprek zijn van iedereen uniek. Wanneer we echter een zoekopdracht binnen Google beknopt willen formuleren, komen…
Geef een reactie