10 Effectieve manieren om je SEA-campagne om zeep te helpen

Over een goede SEA-campagne is al veel geschreven. Ook in onze sectie over zoekmachine-adverteren staat genoeg over de belangrijke aspecten van een SEA-campagne. Laten we het nu eens omdraaien: hoe zorg je voor enorme wanprestaties van je SEA-campagne?


In een SEA-campagne kan veel fout gaan (en gelukkig ook veel goed). In 8 kenmerken van een bagger Google Adwords campagne stonden al enkele zeer effectieve manieren om je campagne een vroege dood te laten sterven. Enkele hiervan komen ook in dit verhaal terug in combinatie met wat nieuwe bevindingen.

1. Vergeet groepen
Een SEA-campagne opdelen in groepen? Waarom zou je voor een speelgoedwinkel niet gewoon alleen de advertentiegroep speelgoed aanmaken? Scheelt jou tijd en de klant geld, toch? Je gooit gewoon alle keywords in de groep speelgoed en zet er een generieke advertentietekst bij. Speelgoed voor jong en oud is een tekst die het altijd goed doet, dus het is een kwestie van wachten voordat ook de mensen die kaartspel, bordspel, hobbelpaard en Playstation hebben ingetikt landen op je website.

2. Landingspagina? Onbegonnen werk!
Uiteraard landen deze argeloze bezoekers gewoon op de homepage, waar ze vervolgens zelf mogen uitzoeken wat ze moeten doen. Website+online winkel=kopen, logisch toch? In het drukke design is misschien niet in 1 oogopslag te zien waar de bezoeker heen moet, maar dan doet hij zijn best maar! Totale nonsens, landingspaginas bij een SEA-campagne.

3. Quality Score is een fabeltje
Heb je net al je energie in een SEA-campagne gestoken, wil Google er ook nog wat over zeggen en aan je keywords een Quality Score gaan toekennen. Alsof het jou uitmaakt wat Google van je SEA-campagne vindt. Gewoon genoeg geld uitgeven, dan kom je altijd op 1. Quality Score? Laat me niet lachen

4. Lekker volume trekken met de broad match
De speelgoedwinkel wil via de SEA-campagne ook de eerdergenoemde hobbelpaarden verkopen. Aan jou de taak om deze hobbelpaarden aan het publiek te tonen met behulp van AdWords-advertenties. Alleen zoekt bijna niemand op hobbelpaard online kopen. s Nachts in bed heb je de ingeving: je neemt gewoon het woord paard als broad match! Misschien niet 100% van de bezoekers zal op zoek zijn naar een hobbelpaard, maar zo bereik je tenminste nog eens mensen.

5. Keyword insertion werkt altijd, overal
Keyword insertion in de kop, beschrijvingsregels en URL, zo hoort het. Maakt direct een eind aan het eerdergenoemde sprookje met de titel Quality Score en zo kun je lekker brede advertentiegroepen maken. Vergeet vooral ook niet om foutieve spellingsvarianten mee te nemen. Erg leuk als iemand de titel Hobelpaart boven je advertentie ziet staan.

6. Bijsturen is zwakheid tonen
Je SEA-campagne is van meet af aan perfect. Als je gaat bijsturen, denkt de klant dat je er niks van bakt. Sta als een rots achter je eigen SEA-campagne en laat hem zo. Voor altijd. Wie niet op je advertentie klikt, is jouw product gewoon niet waard.

7. Advertenties? Meervoud?
Je stuurt je SEA-campagne niet bij. Je houdt hem zoals hij is. Met 1 advertentietekst per groep (en als het goed is slechts 1 groep). Die tekst is perfect, dus waarom zou je nog een tekst verzinnen. CTR komt vanzelf wel, net als conversies. Niets meer aan doen.

8. Instellingen staan standaard goed
Zoals Google jouw SEA-campagne standaard ingesteld heeft staan, is prima. Contentnetwerk, taal, te targeten gebied: allemaal dingen waar je je niet druk om moet maken. Dat heeft Google vast wel goed gezet. Zoals punt 7: niets meer aan doen.

9. Het is allemaal een kwestie van betalen
Bij punt 3 kwam dit geheim al naar voren: zoveel mogelijk geld uitgeven. Niets meer, niets minder. Dus lekker hoog bieden. Geloof niet wat anderen zeggen, er is geen andere manier om hoog te komen in de advertenties. Begin nu niet weer over die Quality Score!

10. Negatives? Dan blijven mensen weg
Wil je mensen bereiken of niet? De beste manier om zoveel mogelijk mensen te bereiken, is door zo min mogelijk restricties door te voeren. Dus negatives moet je niet invullen. Wat maakt het uit of iemand die gratis speelgoed intikt op jouw website komt, die allesbehalve gratis speelgoed aanbiedt? Misschien gaan ze alsnog overstag om enkele honderden euros uit te geven. Negatives zijn zwaar overschat. Laat die maar achterwege in je SEA-campagne.

Dit zijn zeker niet de enige 10 manieren om een SEA-campagne om zeep te helpen. Er zijn vast nog andere, fantastische manieren om veel geld uit te geven en er vrijwel geen cent voor terug te krijgen. Hoe verpest jij een SEA-campagne? Laat je reactie achter!