10 favoriete SEA-innovaties in 2010 (aldus Google)

In 2010 heeft SEA (zoekmachine adverteren) en online adverteren ‘overall’ een aantal interessante ontwikkelingen doorgemaakt. Zoekmachinereus Google heeft zelf een top 10 opgesteld van favoriete Adwords-innovaties, zoals bekend het eigen advertentieprogramma.

Google heeft in 2010 diverse Adwords-innovaties doorgevoerd, in de hoop dat SEA zo – vanuit zoekopdrachten – nog meer relevante bezoekers en contactmomenten genereerde voor Adwords-gebruikers. Van nieuwe ‘search ad formats’ en de introductie van Adwords-search funnels tot de aangepaste Trademark Policy. Waarbij Google’s eigen portemonnee natuurlijk niet uit het oog werd verloren…

Google’s SEA Innovatie-Top 10 van 2010…

1. AdWords Campaign Experiments
2. Search Funnels
3. Product Advertenties
4. AdWords Call Metrics
5. Click-to-call voor mobiele telefoons
6. Display Campaign Optimizer
7. Enhanced CPC
8. Modified Broad Match
9. AdWords Automated Rules
10. Remarketing

De SEA -Top 10 van Google uitvoeriger uitgelegd…

1. AdWords Campaign Experiments

Met Adwords campaign Experiments kun je relevante experimenten uitvoeren, door in dezelfde periode 2 versies van je huidige campagne te vergelijken. Google vergelijkt de resultaten real-time en eerlijk, zodat een significant beter presterende wijziging definitief kan worden doorgevoerd.

Te testen wijzigingen met Adwords Campaign Experiments:

– Biedingen
– Zoekwoorden
– Advertentiegroepen
– Posities in het content netwerk

2. Search Funnels

Met de introductie van search funnels geeft Google meer inzage in het klikpad dat leidt tot een conversie. Je kunt zodoende zien welke zoekwoorden daadwerkelijk hebben bijgedragen aan het conversieproces.

Al met al een eerste stap naar conversie attributie, inmiddels een ‘hot topic’, aangezien de diversiteit aan online kanalen als gevolg heeft dat het steeds complexer en belangrijker wordt om – binnen de online marketingmix – het rendement van elk afzonderlijk kanaal correct  te meten en data op de juiste wijze te interpreteren.

3. Product Advertenties

Hiermee kun je je meest relevante producten extra onder de aandacht brengen, d.m.v. het toevoegen van foto’s en prijzen. Deze worden ook vertoond direct in de organische zoekresultaten (sponsored link) met ‘Product Listing Ads’ en ‘Product Extensions’. Vooralsnog is deze mogelijkheid nog niet beschikbaar in Nederland.

4. AdWords Call Metrics

Voeg een Google Voice-telefoonnummer toe aan je Adwords-uiting. Zo kun je ook meten hoeveel telefonische conversies via je Adwords-campagnes zijn gegenereerd. Vooralsnog is deze mogelijkheid nog niet beschikbaar in Nederland.

5. Click-to-call voor mobiele telefoons

Een handige uitbreiding, die het potentiële klanten die internetten met hun mobiele telefoon makkelijk maakt je te contacten. In je Adwords-advertentie voeg je simpelweg een clickable telefoonnummer toe.

6. Display Campaign Optimizer

Een volgens Google tijdsbesparende aanvulling, waarmee ook het aantal conversies vanuit het Google Display netwerk kan worden verhoogd. Het idee: automatische biedingen voor relevante posities.

Het gevaar van een dergelijke tool is dat je snel de controle over je Adwords-campagne uit handen geeft. Tegen de expertise van een SEA-specialist kan DCO dan ook niet op.

7. Enhanced CPC

Een automatische methode om de biedstrategie af te stemmen op het rendement van je zoekwoorden. Het idee: je bent bereid een hoger bod uit te brengen op renderende zoekwoorden dan op niet renderende zoekwoorden, maar het ontbreekt je aan tijd om steeds je biedingen te herzien. Google automatiseerde dit proces.

Ook hier dezelfde kanttekening als bij punt 6. Google houdt met veel factoren geen rekening, waardoor het dan ook zomaar kan zijn dat een succesvol zoekwoord voor Google niet een succesvol zoekwoord voor jouw bedrijf is.

8. Modified Broad Match

Een nieuwe targetingfunctie voor AdWords waarmee je zoekwoorden kunt instellen die een groter bereik hebben dan zoeken op woordgroep en meer controle bieden dan breed zoeken.

Zogenaamd ‘verbrede zoekwoorden’ zijn hiervan de reden. Ook zoekopdrachten die lijken op het geadverteerde woord, worden getarget. Om modified broad match keywords te gebruiken plaatst men een + teken voor het keyword. Een interessante verbetering, die het bestaande grote gat tussen ‘broad’ en ‘phrase’ heeft verkleind.

9. AdWords Automated Rules

Bespaart tijd door automatisch aanpassingen in te plannen voor je Adwords-account, op basis van door jou gespecificieerde criteria.

10. Remarketing

Remarketing is kort gezegd het tonen van text of image advertenties binnen het Google Display Netwerk aan bezoekers die eerder je website hebben bezocht.

Wat ons betreft een razend interessante en kansrijke ontwikkeling, waar we ook al veel vragen over hebben ontvangen. Lees hier ook een eerdere blogpost over remarketing.

Bron: adwords.blogspot.com

Aanvulling van deze Google SEA top 10?

Mist u nog bepaalde ontwikkelingen in dit rijtje van Google? We horen het graag, laat hieronder een reactie achter.

Wilt u meer weten over SEA/ zoekmachine-adverteren?

Bent u geïnteresseerd in (de voordelen van) zoekmachine-adverteren van Traffic Builders? U kunt vrijblijvend een offerte aanvragen of voor meer informatie telefonisch contact met ons opnemen.