How to: Wat zijn free product listings en hoe monitor je de performance in Google Analytics?
Nadat Google enige tijd geleden 20% servicekosten in rekening bracht bovenop de originele CPC, heeft Google nu wereldwijd free product listing in het leven geroepen om adverteerders tegemoet te komen. Hiermee zegt Google de door corona getroffen winkeliers extra mogelijkheden te willen bieden om hun verkopen te boosten. Daarnaast weten velen dat Google dit als nieuw gereedschap gebruikt in de toenemende concurrentiestrijd met Amazon. Adverteerders plukken hier de vruchten van, maar wat houdt het precies in en wat betekent dit voor de betaalde Google Shopping campagnes? Hoe krijgen we performance inzichtelijk? Je leest het hier.
Wat zijn free product listings?
Free product listings zijn gratis weergaven van jouw producten binnen de Google Shopping tab, op basis van jouw feed. Deze gratis weergaven vinden plaats op de ‘Platforms van Google’. Dit houdt in binnen Google Search, Google Images en Google Shopping. Per zoekopdracht binnen Google wordt er bepaald of er free listings worden weergegeven. Mits deze uitgeleverd worden, zijn deze zichtbaar onder de betaalde weergaven, onder ‘about’ zoals onderstaande afbeelding weergeeft.
Voorbeelden van uitleveringen:
Mobiel
Desktop
Je kunt de kans op uitlevering vergroten door je feed te optimaliseren aan de hand van deze best practices. Zorg altijd dat de feed rijkelijk voorzien is van productinformatie om de kans op gratis uitlevering te vergroten. Daarnaast raadt Google het gebruik van een aparte feed voor de Free listings af, omdat hiermee de feed van de betaalde Shopping campagnes kan stoppen met uitleveren.
Google Merchant Center: instellingen nalopen
In de Verenigde Staten was de Free Product Listing al uitgerold in april, maar sinds oktober zijn de listings wereldwijd beschikbaar. Als je al een feed hebt binnen het Google Merchant Center, dan is het enkel een kwestie van de instellingen nalopen. Dit doe je onder de volgende knop:
Controleer de ingevulde informatie en lees de terms of agreement. Als deze instellingen nagelopen zijn, geeft Google aan dat de status actief is.
Vergeet daarbij ook niet de in de feed ‘Platforms van Google’ aan te vinken als bestemming om de producten uit te leveren.
Vanaf dit moment komen de producten van jouw feed in aanmerking voor gratis weergaves. Gratis geld!
Maak je gebruik van een CSS-partner?
Zorg dan dat je naast je CSS-partner Merchant Center-account ook een Google CSS Merchant Center-account actief hebt. Enkel in dit account heb je namelijk inzichtelijk:
- Welk CSS gebruikt wordt voor de weergaven in Free Product Listings
- Welke CSS’en adverteren namens jouw bedrijf
Het is belangrijk om te checken. Dit omdat het voor CSS-partners mogelijk is om domeinen te claimen/verifiëren, zelfs wanneer hier geen toestemming voor gegeven is door de verkoper zelf. Dit Google CSS-account geldt dus als een beheerdersaccount van de andere CSS-accounts.
Wat betekenen de Free Product Listings voor je Shopping campagnes?
Niet veel eigenlijk, geeft Google aan. Google zegt dat de totale klikken en weergaven vanuit het shopping kanaal respectievelijk 50% en 100% kunnen toenemen, en dat je hier niets van merkt in de Shopping campagnes (naast eventuele uplift door de extra gratis weergaven). De cijfers zullen per branche of bedrijf verschillen. Wat dit werkelijk betekent voor onze performance moeten we nog afwachten. Wellicht dat je de biedstrategie meer ruimte wilt geven omdat nu niet al je shopping inkomsten uit de betaalde weergaven hoeven te komen.
Hoe kan de performance gemonitord worden van de Free Product listing?
Optie 1: in Google Merchant Center zelf
De performance van de Free Product Listings kan gemonitord worden binnen het Merchant Center zelf. Dit geeft inzicht in de klikken die je gratis weergaves binnengehaald hebben. Dit kan vervolgens weer gesegmenteerd worden in drie categorieën, namelijk op product-, productcategorie- en merkniveau (mocht dat van toepassing zijn). Dit kan gebruikt worden voor beter inzicht in de verkoopresultaten.
Optie 2: in Google Analytics
De performance van de Free Product Listings wordt niet standaard weergegeven in Google Analytics. Hiervoor dient auto-tagging ingesteld te staan of moet je gebruikmaken van trackingtemplates. Een andere manier is door middel van het aanmaken van extra feedregels die UTM-tags meegeven aan de producten waardoor de performance ook gemonitord kan worden in Analytics. Dat gaat als volgt:
- Navigeer in het hoofdmenu van het Google Merchant Center naar Product > Feed en vervolgens naar Feedrules
- Voeg een nieuwe feedregel toe met het kenmerk ‘ads doorsturing’, stel deze in op ‘link’ en sla de regel op. Hiermee wordt het verkeer dat via advertenties binnenkomt, geleid naar de origineel ingestelde url vanuit de feed.
- Creëer vervolgens een nieuwe feedregel met het kenmerk ‘link’ en voeg de van UTM tags voorziene url toe als vrije invoer. Met deze regel zorg je dat gratis shopping verkeer binnenkomt in Google Analytics met UTM tags, en ze dus te onderscheiden zijn van het andere verkeer.
Tip: Gebruik hier de campaign url builder bij.
Voor extra performance inzicht kan er een extra element aan de feedregel toegevoegd worden zoals product titel, SKU code of het merk van een product. - Sla de feed op met de nieuw toegevoegde feedregels en haal de feed opnieuw op.
- Vanaf het moment dat de Free Product Listings bezoekers binnengehaald hebben, wordt dit zichtbaar binnen in Google Analytics. Dit kan gevonden worden onder Acquisitie > Source / Medium > google_shopping / organic
Wanneer we kijken over een periode van een maand zien we al veelbelovende resultaten met hogere gemiddelde conversieratio’s dan bij betaalde shopping resultaten.
Free Product Listing samengevat
Een mooie nieuwe manier van Google om, op basis van jouw feed gratis relevant verkeer naar de website te krijgen. Deze gratis vertoningen kunnen uitgeleverd worden binnen ‘Platforms van Google’. Dit houdt in Google Search, Google images en Google Shopping.
De performance wordt standaard binnen Google Merchant Center gerapporteerd, maar dit kan door middel van UTM tracking ook in Google Analytics gerapporteerd worden. Dit kan door het gebruik van een tracking template in Google Ads of door het toevoegen van slechts twee feedregels binnen het Merchant Center.
Het is een nieuwe vorm van zichtbaarheid binnen Google en ik ben dus ook benieuwd wat jullie ervaringen zijn hiermee. Er leiden meerdere wegen naar Rome en we horen graag welke alternatieve oplossingen jullie mogelijk gebruiken. Tips en vragen zijn altijd welkom in de comments!