16 tips om meer conversies te behalen met personalisatie

Stel je dit even voor: het is maandagochtend 7:00 uur en je bent onderweg naar je werk. Je bent lekker op tijd op het station en je besluit, zoals op de meeste dagen, nog even langs de koffiebar te gaan voor een gezonde dosis cafeïne. Je komt binnen en wordt door de barista begroet met een vrolijke goedemorgen en je naam. “Een zwarte koffie zeker?” vraag hij, en je knikt. Je ziet dat hij al bezig was met je naam en bestelling te noteren en je kunt direct afrekenen. Een paar minuten later sta je tevreden op de trein te wachten en besef je weer even dat je dat toch wel een hele fijne tent vindt.

De kracht van personalisatie

Schrik niet, maar je bent daar in die koffiebar keihard gepersonaliseerd. Alleen wel offline. Want het personaliseren waar ik het in dit artikel met je over ga hebben is niet nieuw en zeker geen concept dat online is uitgevonden. De offline retail doet het tenslotte al jaren. Het gevoel van herkenning dat we daarvan krijgen doet goed, en nog fijner is het snelle afrekenen en weer verder kunnen. Bovendien zorgt het ervoor dat je hoogstwaarschijnlijk geen andere winkel (of koffiebar) zult bezoeken. Want hier kennen ze je en weten ze wat je voorkeuren zijn.

Met online personalisatie proberen we bezoekers eigenlijk hetzelfde gevoel te geven. Je wilt laten zien dat je je bezoekers kent, dat je weet wat ze nodig hebben. Maar ook handvatten bieden om zo snel mogelijk te vinden wat ze zoeken, zodat de bezoekers ook daar het idee krijgen dat je ze snapt en ze geen redenen meer hebben om van de diensten van iemand anders gebruik te maken.

We willen dat bereiken door voor iedere bezoeker (of doelgroep) een andere gebruikerservaring te creëren. We stappen daarmee af van één grote en brede gebruikerservaring en focussen ons op het bieden van die ervaringen waarmee de behoefte direct wordt aangesproken.

Een unieke gebruikerservaring is cruciaal

Tegenwoordig is personalisatie niet langer een nice-to-have. Je bezoekers zijn steeds vaker on-the-go, beslissen nu nog sneller of ze ergens wel of niet tijd aan willen besteden. We zijn gewend geraakt aan de gepersonaliseerde ervaringen van feeds, sociale netwerken en e-mails. Dat zorgt er allemaal voor dat bezoekers niet langer het geduld hebben om een website door te spitten op zoek naar die ene dienst of dat ene product. En dat laten ze merken in woord en in daad:

  • Bijna drie kwart (74%) van online consumenten geeft aan gefrustreerd te raken wanneer een website content toont die niet bij hun interesses past (Bron: Janrain & Harris Interactive).
  • Gepersonaliseerde calls-to-action hebben een betere CTR, met een verschil van 42% ten opzichte van de generieke calls-to-actions (Bron: Hubspot).
  • Bedrijven die hun bezoekers een gepersonaliseerde ervaring bieden, zien gemiddeld een conversiestijging van 19% (Bron: Monetate).
  • 40% van de consumenten geeft aan meer te kopen op websites die de ervaring hebben gepersonaliseerd (Bron: MyBuys).
  • 64% van mensen geeft aan dat gebruikerservaring voor hen belangrijker is dan de prijs wanneer ze een keuze maken (Bron: Gartner).

Zo zet je een gepersonaliseerde ervaring neer

De bovenstaande statistieken (en er zijn er nog veel meer) laten zien dat personalisatie niet alleen belangrijk is, het is ook nog eens lucratief. Mits je het effectief inzet natuurlijk. Je moet je belangrijkste doelgroepen wel op de juiste manier benaderen. Personalisatie is echter helemaal niet zo lastig als je wellicht denkt. Je hebt de data die je nodig hebt om van start te gaan allang tot je beschikking, dus kun je het beste daar beginnen. Analyseer die data om je eerste personalisatiecampagne op te zetten:

  1. Bepaal het doel dat je wilt bereiken en kies de bijbehorende KPI’s.
  2. Doe kwalitatief onderzoek. Hoe gebruiken trouwe bezoekers je website? En wat doen de nieuwe bezoekers anders? Je wilt het verschil tussen die twee doelgroepen proberen te veranderen.
  3. En onderzoek ook je kwantitatieve data. In welke stap van de funnel vallen de meeste bezoekers nu uit? Dat is een mooie plek om te starten met je eerste personalisatie campagne.
  4. Kies de segmenten waarmee je aan de slag gaat. Laat hier Online Persuasion op los en voer onderzoek uit om motivatie en gedrag beter te kunnen begrijpen.
  5. Ontwerp de aanpassingen voor de verschillende segmenten. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van afbeeldingen, de navigatie vereenvoudigen en het gebruiken van andere copy of afbeeldingen.
  6. Rol je campagnes uit met de tool die je hebt gekozen en houd de resultaten goed in de gaten.

Tips voor een succesvolle personalisatiecampagne

Maar het starten met personalisatie alleen is niet voldoende. Natuurlijk wil je ook goede resultaten behalen. Want de tijd die je erin steekt moet wel wat opleveren. Net als met alle andere campagnes (affiliate, e-mail, advertising) is het live zetten geen garantie voor resultaten. Je moet altijd blijven optimaliseren, optimaliseren en nog eens optimaliseren. Maar hoe doe je dat in het geval van personalisatie? Hier onze tips om een succesvolle gepersonaliseerde ervaring neer te zetten.

  1. Begin klein zodat je niet wordt overweldigd. Maak daarbij gebruik van de data die je al tot je beschikking hebt zoals nieuwe en terugkerende bezoekers, verkeersbronnen, campagnes, geografische data en simpele gedragspatronen (bijvoorbeeld tijd op de site).
  2. En begin met je bestaande klanten. Je weet het meeste over de klanten die je al hebt. Als je net begint met personalisatie, kun je je het beste richten op bezoekers die minstens één keer eerder iets van je hebben gekocht.
  3. Zorg dat de data een goede kwaliteit heeft en dat de data recent is. Het heeft geen zin om verouderde data te gebruiken, vaak zijn bezoekers al weer verder dan je denkt. Neem de tijd om eerst verse data te verzamelen voordat je aan de slag gaat met personaliseren.
  4. Doe geen aannames over je bezoekers. Denk niet dat je op basis van de data die je hebt al weet wat ze precies willen hebben. Deel ze niet in bij slechts één categorie (hyper-personalisatie). Geef ze altijd de mogelijkheid om los te komen uit de gepersonaliseerde ervaring. Zo kunnen ze nieuwe dingen ontdekken en kun jij nieuwe dingen over ze leren.
  5. Doe het niet alleen omdat het kan. Ga aan de slag met personalisatie om je gelooft in de voordelen die het kan opleveren. Ga ermee aan de slag omdat je een strategie en een plan hebt, en de benodigde tijd en aandacht om het tot een succes te maken. Pas dan lever je een echte meerwaarde aan je bezoekers.
  6. Zorg ervoor dat je aanpassingen wat toevoegen aan de ervaring van de gebruiker. Er is veel te doen om de ‘creepy factor’ van personalisatie. Het gaat er niet om dat je zoveel mogelijk informatie die je weet over de bezoeker ook met hem/haar deelt. Deel alleen informatie op het moment dat het hem/haar bijvoorbeeld helpt met het maken van een keuze of de juiste producten te vinden.
  7. Overdrijf niet. Met behulp van de personalisatietools kun je veel data verzamelen en inzien. Maar dat betekent niet dat je al die data ook moet gebruiken. Suggesties tonen op basis van eerder gebruik kan bijvoorbeeld heel nuttig zijn, maar als je laat zien dat je weet welke producten ze precies hebben bekeken en hoe lang ben je te specifiek. Dan wordt het al snel weer eng.
  8. Test alles. Elke personalisatiecampagne bestaat uit een hypothese waar je een antwoord op wilt krijgen. Kies voor een berekende en meetbare aanpak en test de impact van je campagne zoals je iedere andere aanpassing aan je site ook zou testen.
  9. Toon de aangepaste content niet aan al je bezoekers. Houd altijd een klein percentage bezoekers dat de originele website ziet. Zo zorg je ervoor dat je de prestaties van de aangepaste content goed in de gaten kunt houden.
  10. Kijk altijd met een schuin oog naar je analytics data. Je hebt natuurlijk wel al een idee van de resultaten die je hoopt terug te zien. Maar je weet pas of je personalisatiestrategie echt effect heeft als je de resultaten ook in de gaten houdt.
  11. Varieer met de aanpassingen aan de gebruikerservaring. Blijft niet hangen in één soort aanpassing op de website. Dat beperkt de kansen die je krijgt om meer over je bezoekers te leren. Met een divers aanbod wordt het gemakkelijker om relevante content te kiezen en aan bezoekers te laten zien.
  12. Preview de aanpassingen altijd voordat je ze live zet. Maak gebruik van tools die je de verschillende bezoekerseigenschappen (terugkerende bezoeker via tablet etc.) laat. Zo kun je zien hoe je nieuwe content er uitziet voordat je deze live zet.
  13. Pas je strategie regelmatig aan. Net als met alle andere marketingstrategieën is ook dit er eentje die af en toe opnieuw gewogen moet worden. Dat geldt ook wanneer je strategie direct vanaf de start succesvol is. Je bezoekers en hun voorkeuren veranderen constant en daar moet je rekening mee houden. Blijf altijd met je strategie bezig en wees niet bang om er iets aan te veranderen. Hoe meer je met nieuwe ideeën experimenteert, hoe beter je vooruit kunt blijven lopen op je concurrenten.
  14. Maak het persoonlijk. En dan bedoelen we niet dat je iemand alleen bij de voornaam moet noemen. Spreek ze aan op een manier die past bij hun gedrag. Kijk wat je weet vanuit vorige aankopen, gedrag en demografische gegevens. Is ‘je’ of ‘u’ voor deze bezoekers de beste manier van aanspreken?
  15. Maak de ervaring ook echt leuk. Zorg dat je personalisatie niet alleen draait om het behalen van je winstdoelstellingen. Doe ook eens wat leuks voor je bezoekers. Bied value-adds, geef een flinke korting of geef wat gratis weg. De mix daartussen hoeft niet 50/50 te zijn, maar houd rekening met het feit dat personalisatie meer is dan alleen verkopen.
  16. Hou rekening met studietijd. Personalisatie is eigenlijk een studie van en over je bezoekers. Het kan dus best wat tijd kosten voordat je de gewenste resultaten terugziet. Als je er voldoende de tijd voor neemt, leert de technologie achter de tool het gedrag beter herkennen en worden aanpassingen veel beter gefinetuned. Hoeveel tijd daar voor nodig is, is afhankelijk van de kwantiteit van het verkeer op de website en de hoeveelheid aanpassingen die wordt vertoond.

Deel jouw bevindingen!

Hoe ver ben jij al met personalisatie?  Heb je tips die we sowieso aan onze lijst moeten toevoegen? Ik hoor het graag. Laat een reactie achter in de comments.