7 tips voor Google Shopping feed optimalisatie
Binnen Google search komt er steeds meer ruimte voor Google Shopping advertenties. Het aantal vertoningen en klikken op dit type advertentie is aan het stijgen en daarnaast is het voor veel retailers het grootste conversiekanaal in het search netwerk. Het opzetten van Google Shopping campagnes werkt echter totaal anders dan reguliere tekstadvertenties. Hierdoor ontstaat vaak de vraag hoe je dit type campagne het beste kan optimaliseren. Het antwoord is simpel: Google Shopping feed optimalisatie!
Even terug naar de basis
Voordat we wat meer de diepte in gaan over Google Shopping feed optimalisatie is het goed om eerst te begrijpen hoe je Google Shopping advertenties opzet. Om met Google Shopping te starten heb je een Google Shopping feed nodig. In feite is dit een lijst met informatie over alle producten in je webshop. Deze feed upload je vervolgens in het Google Merchant Center welke de producten op zijn beurt weer exporteert naar Google AdWords. Vanaf dat moment kan je aan de slag met het opzetten van de Google Shopping campagnes.
Heb je bovenstaande stappen al voltooid? Mooi, dan ben je officieel klaar voor dit blog. Ben je nog bezig met het opzetten van Google Shopping? Lees dan eerst de uitgebreide uitleg over Google Shopping van mijn collega Talitha Zwagers.
Waarom is Google Shopping feed optimalisatie belangrijk?
De Google Shopping feed is dé basis van de resultaten van jouw Google Shopping campagnes. Waar we in reguliere search campagnes te maken hebben met een kwaliteitsscore is de kwaliteit van de Google Shopping feed in feite de kwaliteitsscore van Google Shopping campagnes. Zo kan het dus zijn dat je met een minder goede Google Shopping feed minder vertoningen binnen zult halen of meer moet bieden dan concurrenten. Dit vertaalt zich weer in een negatieve impact van de winstgevendheid van jouw Shopping campagnes. Daarnaast kennen we geen zoekwoorden in Google Shopping campagnes, maar worden de advertenties getriggerd op basis van de inhoud van je Google Shopping feed. De inhoud van de feed bepaald dus op welke zoekwoorden je advertenties worden vertoond.
Tip 1: kijk regelmatig in het Merchant Center
Het Merchant Center geeft waarschuwingen en doet aanbevelingen met betrekking tot het optimaliseren van je Google Shopping feed. Hierin vallen drie typen meldingen te onderscheiden:
- Fouten
Problemen die er voor zorgen dat producten worden afgekeurd. Hierin vallen onder andere: schendingen van het beleid, verschillen in prijs (t.o.v. je website), ontbreken van een productnummer (bijv. EAN) en foute coderingen. Heb je te veel kritieke problemen? Dan kan Google je een waarschuwing geven om het Merchant Center account op te schorten. Zorg er dus altijd voor dat het percentage fouten zo laag mogelijk blijft. - Waarschuwingen
Onder het kopje waarschuwingen worden problemen getoond die er niet direct voor zorgen dat een product wordt afgekeurd, maar dit zou in de toekomst wel het geval kunnen zijn. Hoe meer waarschuwingen je hebt, hoe slechter Google jouw Shopping feed waardeert. Waarschuwingen hebben dus wel degelijk invloed op de resultaten van jouw Shopping campagnes. - Meldingen
Onder dit kopje communiceert Google de optimalisatieslagen die je kan doen om je feed te verbeteren. Denk in dit geval aan meldingen zoals: te korte beschrijvingen, Titels in hoofdletters, ongeldige microdata voor prijs op uw website etc. De meldingen hebben over het algemeen een lage prioriteit, omdat deze geen negatief effect hebben op de campagnes.
Om bovenstaande meldingen te bekijken volg je de volgende stappen:
- Login in het Merchant Center
- Ga aan de linkerkant van je scherm naar het kopje “Diagnostische gegevens”
- Daar zie je een grafiek met de verhoudingen tussen het aantal goedgekeurde producten (groen), producten die in beoordeling zijn (oranje) en producten die afgekeurd zijn (rood). Scroll op deze pagina naar beneden
- Daar vind je drie tabjes:
a. Account (problemen op account niveau)
b. Feeds (problemen met je feed)
c. Items (problemen met individuele producten) - Klik op één van de tabjes om alle fouten, waarschuwingen en meldingen in die categorie te bekijken
Tip 2: Zorg voor een goede titel en beschrijving
De titel en de beschrijving zijn dé belangrijkste kolommen voor het matchen van zoekwoorden met je advertenties. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je belangrijkste zoekwoorden in ieder geval in de titel en de beschrijvingen voorkomen. Verkoop je bijvoorbeeld ProBook laptops van HP dan zou een volgende combinatie van titel en beschrijving goed moeten scoren:
[Title]: HP ProBook 450 G3
[description]: De HP ProBook 450 G3 is afgestemd op productiviteit en biedt de prestatie- en beveiligingskenmerken die onmisbaar zijn voor hedendaagse gebruikers. Deze HP laptop is uitgerust met een full HD 15,6” beeldschermdiagonaal dat zorgt voor kristalhelder beeld terwijl de Intel Core I7 processor gecombineerd met de ingebouwde 128GB SSD schijf zorgt voor razend snelle prestaties.
In dit geval zorg je ervoor dat de belangrijkste zoekwoorden ([HP ProBook 450 G3], [HP ProBook 450] en [HP laptop]), goed naar voren komen in de titel en de beschrijving. Let er verder op dat de titel van de producten schoon is, maak dus geen gebruik van speciale tekens of symbolen en zorg voor correcte hoofdlettergebruik.
Tip 3: voeg een Google Product Category toe
Met de Google Product Category kan je de producten in de Google Shopping feed categoriseren volgens de producttaxonomie van Google. Vooralsnog is de Google Product Category optioneel voor (de meeste) Google Shopping feeds, maar het is zeker aan te raden om deze in je Google Shopping feed op te nemen. Dit zorgt er namelijk voor dat Google deze producten beter kan onderverdelen in categorieën. Op die manier is het bijvoorbeeld makkelijker om het onderscheid te maken tussen een “iPad Pro Screen Protector” (Elektronica > Accessoires voor elektronica > Folie en schermen voor elektronica > Screenprotectors) en een “iPad Pro” (Elektronica > Computers > Tabletcomputers).
Raak met de kolom “Google Product Category” niet in de war met de kolom “Product Type”. In deze kolom kan je ook een categorisering kwijt, maar ten opzichte van de “Google Product Category” is deze categorisering meer ten behoeve van de gewenste opbouw van je Shopping campagnes. Het grootte verschil is dat “Product Type” vaak de categorisering is volgens je website, terwijl de “Google Product Category” de categorisering is volgens Google.
Tip 4: voeg zo veel mogelijk product informatie toe
Google geeft de mogelijkheid om een additionele informatie aan de feed toe te voegen. Sommige van deze additionele informatie is alleen relevant voor bepaalde producten, maar voor veel retailers zijn de volgende kolommen wel relevant:
- Extra afbeeldingen, als je extra afbeeldingen (naast de standaard) heb van een product kun je deze met de kolom [additional image link] toevoegen;
- Reclameprijs, is het product in de aanbieding? Dan kan je een reclameprijs toevoegen met de kolom [sale price];
- Kleur, de kleur van het artikel kan je toevoegen onder de kolom [color]
- Materiaal, het materiaal waar het product van gemaakt is kan je toevoegen onder de kolom [material]. Dit is handig bij bijvoorbeeld meubels.
Op het support forum van Google staat een volledig overzicht van alle kolommen. Hier kan je controleren of er eventueel nog kolommen beschikbaar zijn die voor jouw producten relevant kunnen zijn. Hoe meer kolommen je invult, hoe beter Google de kwaliteit van jouw feed beoordeelt. Dit komt weer ten gunste van het aantal klikken en de gemiddelde CPC.
Tip 5: Unieke product id: GTIN
Het GTIN nummer is een uniek id dat per product moet worden meegegeven. In feite is de GTIN de streepjescode van een commercieel product. In de volksmond staat deze beter bekend als het Europese Artikelnummer (EAN) of de International Standard Book Number (ISBN) voor boeken. Voorheen moest elk product in de feed minimaal 2/3 van de volgende waarden in de feed bevatten:
- Merk
Het merk van het product
- Manufacturer Product Number (MPN)
Een uniek nummer dat de fabrikant aan een product mee geeft.
- GTIN
Een unieke numerieke code voor commerciële producten die doorgaans is gekoppeld aan de streepjescode die op artikelen wordt afgedrukt.
Als je dus geen GTIN beschikbaar had voor een product was het voorheen al voldoende om een MPN toe te voegen voor dat product. Vanaf 16 mei worden adverteerders via Google Shopping verplicht om een GTIN in de Google Shopping feed mee te geven , is dat niet het geval? Dan worden deze producten afgekeurd. Schrik niet als je producten heb die geen EAN of ISBN hebben (denk aan handgemaakte of op maat gemaakte producten). Voor deze producten kun je (nog steeds) simpelweg een merk en een mpn toevoegen.
Maar waarom is de GTIN nou zo belangrijk? Door het meegeven van de juiste GTIN kan Google additionele informatie toevoegen aan jouw advertenties, op die manier krijg je relevantere (en mooiere) advertenties.
Daarnaast geeft Google aan dat je advertenties dan op meerdere plaatsen kunnen worden vertoond op Google, YouTube en de partnersites. Dit alles leidt volgens Google tot een toename van 20% in conversiepercentage!
Tip 6: Microdata voor prijs en beschikbaarheid
Update je de prijzen op je webshop regelmatig en zorgt dit ervoor dat je veel last heb van afkeuringen op basis van prijs? Microdata zou dan weleens de oplossing kunnen zijn. Microdata is een manier om bepaalde gegevens op je website te markeren waardoor (onder andere) Google deze gegevens rechtstreeks van je website af kan halen. Deze markeringen op je website moeten geïmplementeerd worden aan de hand van de HTML markeringen van scherma.org. Zie hier meer informatie over de implementatie van microdata.
Wanneer de microdata is geïmplementeerd (controleer dit met de Structured Data Testing Tool) is het mogelijk om automatische artikelupdates in te schakelen in het Merchant Center. Log hiervoor in het Merchant Center in en ga in het linkermenu naar het kopje Instellingen. Daaronder valt het kopje “Automatische artikelupdates”. Als je daar op klikt kan je in het volgende scherm aanvinken om Automatische artikelupdates in te schakelen.
In de dropdown selecteer je vervolgens of je de prijs en beschikbaarheid wilt updaten of alleen de prijs/beschikbaarheid. Op het moment dat dit is ingesteld gaat Google op basis van de prijs/beschikbaarheid op de productpagina de productinformatie meermaals per dag bijwerken in plaats van eenmaal per dag via de Google Shopping feed.
Tip 7: Unieke en schone afbeeldingen
Voor veel producten worden dezelfde soort afbeeldingen gebruikt, op die manier is het lastig om er tussenuit te springen ten opzichte van de andere Shopping resultaten. Een tip is daarom om net iets andere afbeeldingen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is op het zoekwoord [kunstgras]. Waar veel aanbieders gebruik maken van een simpel bovenaanzicht van Kunstgras, wordt er bij Kunstgrasnet gebruik gemaakt van foto’s van aangelegde tuinen. Op die manier springen de advertenties veel meer in het oog ten opzichte van de concurrenten.
Let er wel op dat je in je afbeeldingen geen merknamen of andere tekst mag gebruiken. Als je dit wel doet heb je de kans dat de producten afgekeurd worden.
Tooling
Dat klinkt allemaal wel goed, maar hoe zorg ik ervoor dat ik bovenstaande aanpassingen in mijn Shopping door kan voeren? Moet ik dit zelf doen in de backend van mijn CMS? Of moet ik de webbouwer vragen om deze aanpassingen te maken?
Gelukkig zijn er tools beschikbaar waarbij je op bulkbasis (en op specifiek niveau) de huidige Google Shopping feed kunt aanpassen. Denk hierbij aan het aanpassen van titels en beschrijvingen in de feed voor de belangrijkste producten, het toevoegen van extra kolommen, het oplossen van foutmeldingen in het Merchant Center, het toevoegen van een Google Product Category en nog veel meer. Hiervoor werken wij samen met de FEED:ITOR van adCore en Datafeedwatch.
Tot slot
Google Shopping wordt een steeds belangrijker onderdeel van de Search Engine Result Page (SERP). Door je Google Shopping feed continu te blijven optimaliseren heb je de mogelijkheid om de resultaten vanuit Google Shopping positief te beïnvloeden en je concurrenten een stap voor te zijn. Ken jij nog tips met betrekking tot Shopping feed optimalisatie of heb je een vraag over bovenstaande onderdelen? Twijfel dan niet om een reactie achter te laten.
Meteen aan de slag met Google Shopping?
Ben je op zoek naar de beste manier voor jouw webshop om een grotere afzetmarkt te bereiken maar weet je niet hoe je moet beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij beschikken over alle kennis die nodig is om succesvolle Google Shopping-campagnes op te zetten en te optimaliseren.