FoMO creeren met advertentieaanpassers in Google Ads

 

  • Weet jij al hoe je FoMO (Fear of Missing Out) kunt gebruiken voor het succes van jouw search-campagnes? 
  • Gebruik jij al advertentieaanpassers op basis van input uit Google Analytics? 

 

Stel je voor dat je deze vragen krijgt als SEA-specialist op de vrijmibo en je moet ze met ‘nee’ beantwoorden. Grote kans dat jou dan een gevoel bekruipt dat je iets misloopt.  Ik heb goed nieuws want na het lezen van deze blog ben je ook weer snel van dit gevoel af! 

 

FoMO

Dat is precies wat FoMO met je doet! In een van de eerste studies over FoMO in 2013 krijgen we meteen een mooie omschrijving:

“A pervasive apprehension that others might be having rewarding experiences from which one is absent”

Als dit gevoel jou nu ook is bekropen, zijn dit jouw best bestede vijf minuten van vandaag. Ik ga namelijk uitleggen hoe je eenvoudig FoMO toe kunt voegen aan jouw Search-campagnes met behulp van dynamische advertentieaanpassers

 

Dynamische advertentieaanpassers

Bepaald geen nieuwe functie binnen Google Ads. Toch worden de mogelijkheden die deze functie biedt lang niet altijd benut. Een dynamische advertentieaanpasser geeft jou de mogelijkheid om met behulp van een {invoeging} een dynamisch element toe te voegen aan een advertentietekst. 

Om een dynamisch advertentie-element toe te voegen typ je het ‘{‘ teken in een kop of beschrijving binnen Google Ads. Uit de pop-up die vervolgens verschijnt, kun je de optie dynamisch advertentie-element kiezen.  

 

Voorbeeld 

 

 

Vervolgens kun je dit element vullen met een dynamisch veld + standaardtekst. De standaardtekst moet worden ingevuld. Deze tekst zal verschijnen wanneer jouw dynamische veld niet gevuld kan worden. 

 

Bedrijfsgegevens

Om jouw dynamische veld te kunnen vullen, heeft Google Ads input nodig. Deze kan worden opgehaald uit jouw ‘bedrijfsgegevens’. Bedrijfsgegevens binnen Google Ads zijn feeds waar jij informatie over jouw bedrijf en producten kunt plaatsen. Denk aan prijzen van jouw producten of winkellocaties. 

Hier vind je jouw bedrijfsgegevens binnen Google Ads:

Google Ads - bedrijfsgegevens

 

 

Gelukkig kun je nog meer informatie toevoegen aan jouw bedrijfsgegevens. Als je een nieuwe feed hebt toegevoegd, krijg je de optie om hier advertentieaanpassersgegevens toe te voegen. Dit is de optie die je hier wilt selecteren. Upload hier een CSV-bestand 

 

 

 

Google Analytics Add-ons

Nu zullen sommige e-commerce-specialisten misschien denken: dit is niks nieuws onder de zon, wij tonen al langer product- of voorraadgegevens in onze advertenties. Maar wat nu als je geen e-commerce partij bent en je wilt toch het gevoel van FoMO oproepen met jouw advertenties? Dat kan eigenlijk vrij eenvoudig door het gebruik van Google analytics gegevens. 

Met behulp van de Google Analytics Add-ons voor Google Drive kun je namelijk Google analytics-gegevens gebruiken als bedrijfsgegevens. 

 

 

Google Sheets - Google Analytics Add-on

 

 

Voeg een report toe vanuit jouw analytics-resultaten en zorg dat deze in jouw CSV-bestand terechtkomen. In plaats van een lijst aan bedrijfsgegevens heb je dan nu misschien maar één waarde die gevuld wordt, zoals: ‘Aankopen afgelopen 7 dagen’. Deze waarde wordt op basis van jouw instellingen regelmatig ververst zodat je met actuele data blijft werken. 

Sla dit CSV-bestand met bedrijfsgegevens op en gebruik deze gegevens in de advertentieaanpassers voor jouw search-campagnes. 

 

Situatieschets: Private Lease aanvragen

Stel nu dat je een van de grootste automerken in Nederland bent en het succes van jouw private lease-campagnes wilt vergroten. Je krijgt geen extra budget, dus het is zaak om efficiënter om te gaan met jouw huidige budget. 

Een interessante optie zou in dit geval zijn om de conversieratio te verhogen. Dit zou namelijk betekenen dat jij uit hetzelfde aantal klikken op jouw advertenties meer private lease-aanvragen binnenkrijgt. Als je hier FoMO voor wilt gebruiken, laat dan in jouw advertenties zien hoeveel mensen al gebruik maakten van jouw Private Lease-service. Of hoeveel mensen vandaag al een private lease-berekening hebben gedaan. 

Naast het feit dat deze gegevens mensen het gevoel geven dat zij iets missen wanneer zij niet aanhaken, levert het ook vertrouwen op. Want zeg nou zelf, als 200 mensen de afgelopen week een private lease-contract hebben afgesloten, dan zal het wel een goede service zijn, toch? 

 

FoMO voorbeeld Markplaats

Een bekende partij die hier in Nederland ook op zijn eigen manier gebruik van maakt is Marktplaats. Want als jij ziet dat de door jou begeerde motor op Marktplaats al 3 keer is bewaard door andere geintersseerden dan moet het wel een interssante deal zijn, toch?  

 

FoMO voorbeeld - Marktplaats

 

 

Resultaat

Om te achterhalen of het inzetten van FoMO op deze manier succesvol is, raad ik je aan om zowel te kijken naar de wijziging in CTR (doorklikratio) als conversieratio. Zet hiervoor een AB-test op met behulp van campagne-experimenten vanuit Google Ads.

 

Kom je er zelf niet uit of zou je eens met een SEA-specialist of strateeg van Traffic Builders naar jouw case willen kijken? Neem contact met ons op!