Google Ads leadformextensie – Nieuwe functies

Google Ads Leadformulierextensie – Nieuwe functies

De Google Ads leadformulierextensie is relatief nieuw maar nu al uitgebreid. Google heeft de functionaliteiten van de leadformextensie uitgebreid zodat je straks nog waardevollere leads direct uit je advertentieformulier kunt halen. De Google Ads Leadformulierextensie is een extensie die onder jouw tekstadvertenties verschijnt binnen Google search. Het bijzondere aan deze extensie is dat je bij een klik niet (direct) wordt doorverwezen naar de website. In plaats hiervan stelt de extensie gebruikers in staat om binnen de advertentie gegevens achter te laten. Op basis van deze leadgegevens kan men een afspraak maken of bijvoorbeeld een link naar een brochure download ontvangen in de advertentie zelf.

Google Ads leadformulierextensie - voorbeeld

Voorbeeld leadform extensie onder een tekst advertentie

De uitbreiding van de Google Ads leadformulierextensie

Nu is het sinds kort ook mogelijk om meerkeuzevragen toe te voegen aan deze formulieren. Google heeft voor de volgende branches standaard meerkeuzevragen toegevoegd:

Google Ads leadformulierextensie - onderwerpen

Branches binnen leadformulierextensie Google Ads

Dit maakt het kinderlijk eenvoudig om vragen toe te voegen aan jouw formulier. Dit zou heel relevant kunnen zijn wanneer men bijvoorbeeld een leadformulierextensie invult via jouw Merknaam campagne. Het is dan niet altijd duidelijk wat de reden van de aanvraag is. Door de extra vragen te stellen kunnen je een lead sneller van de juiste informatie voorzien. Ook leer je zo meer over de lead aanvragen die je ontvangt.

Traffic Builders is een Digital Maketing Agency. Dit betekent in ons geval dat we klanten op heel veel verschillende marketinggebieden helpen. Als er een leadaanvraag binnenkomt weten we over het algemeen niet direct naar wat voor dienst(en) deze persoon op zoek is. Daarom hebben wij de volgende vraag toegevoegd aan ons formulier:

                “In welke service bent u geïnteresseerd?”

Vervolgens geef je zelf aan waar mensen uit kunnen kiezen (meerkeuzevraag) of je staat een kort antwoord toe zoals SEO of SEA.

Google Ads leadformulierextensie - meerkeuzevraag

Kies een meerkeuzevraag of een kort antwoord als antwoord optie voor gebruikers van jouw Google Ads leadformulierextensie

In ons geval zou een formulier er dan zo uit komen te zien:

Google Ads - leadformextensie

Voorbeeld van een Leadformextensie met meerkeuzevragen

Verwerken van de Google Ads leadformulierextensie informatie

Uiteraard wil je dat de informatie die je uit je leadformulierextensie haalt ook bij sales terrecht komt. Deze leadformulier informatie kun je daarom met een tool als Zapier en een webhook-URL koppelen aan jouw CRM-systeem. Zapier heeft hier een speciale Google leadform functionaliteit voor. Mocht je deze kennis ontberen dan slaat Google ook automatisch de informatie over jouw leads op binnen Google Ads.

Om aan de GDPR-richtlijnen te voldoen zullen zij deze informatie wel verwijderen na 30 dagen. Dus een CRM-koppeling is sterk aan te raden. Zelf zet ik de koppeling voor klanten ook wel zo op dat de salesafdeling een email ontvangt bij een nieuwe lead.

Conclusie Google Ads Leadformulierextensie uitbreiding

Zoals bij elke toevoeging aan de Google Ads interface is het afwachten hoe gebruikers hier op zullen reageren. Daarom is het aan ons als adverteerders om degelijke experimenten op te stellen en de hypotheses van Google te toetsen. Mocht je niet direct resultaat zien in leadaantallen kijk dan ook naar metrieken als de CTR. Per slot van rekening neem je met het vertoon van deze Google Ads leadformulierextensie wel meer ruimte in binnen Google Search.

 

Mocht jij nog andere tips of ideeën hebben die ik zelf ben vergeten te melden, deel ze dan vooral door een bericht achter te laten!