Adverteren in het Google contentnetwerk: de voor- en nadelen van bepaalde methoden

Google AdWords biedt voor adverteerders het search- en het contentnetwerk. We kiezen meestal bij search als aanvulling voor het contentnetwerk. Voor het contentnetwerk pakken we vaak de bestaande campagne. Hieronder worden de voor- en nadelen belicht van meerdere insteken voor het gebruik van het Google contentnetwerk.


Het Google contentnetwerk is een verzameling van websites die aangesloten zijn bij het netwerk van Google en advertenties vertonen. Deze websites vertonen zowel tekstadvertenties als banners. Je kunt op deze websites adverteren met verschillende methoden, zoals keywords (context targeting), placements en categorieën of combinaties van deze methoden. Het voordeel van het Google contentnetwerk is het brede bereik van het publiek. Dit is onder andere handig bij branding. Het nadeel van het Google contentnetwerk is de lage CTR. Op een advertentie in het contentnetwerk wordt namelijk minder snel geklikt.

Adverteren in het Google contentnetwerk op basis van keywords (context targeting)
Bij adverteren in het Google contentnetwerk op basis van keywords worden websites door Google geselecteerd op basis van de door jou ingevoerde keywords in je Google AdWords-campagne.

Voordelen
Je kunt precies aangeven in welk thema de advertentiegroep hoort door de juiste keywords te selecteren. Je advertentieteksten sluiten aan bij deze specifieke keywords. Als je voor de methode categorieën kiest, kan het zijn dat de bij jouw advertentie passende categorie er niet tussenzit. Met de specifieke keywordgroepen heb je dat probleem niet en kun je aangeven om welk thema het gaat. Je zult niet snel een website missen wanneer je veel verschillende advertentiegroepen hebt.

Nadelen
Google ziet bij het bepalen van het thema niet het verschil tussen verschillende heel specifieke keywords onderling en zal daarom meerdere advertenties op dezelfde website tonen. Je advertentie is gerelateerd aan je keywords, maar niet aan de inhoud van de website zelf. In het contentnetwerk hoef je niet alle variaties van de keywords mee te nemen zoals in het search netwerk omdat dat verschil niet uitmaakt voor het bepalen van het thema. Een groot deel is dan waarschijnlijk ook niet bruikbaar. Je zou daarom kunnen overwegen om deze groepen breder te herindelen. Wat nog een nadeel is van context targeting op een advertentietekst is dat een advertentietekst door Google op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. Dus ‘vakantie java’ zou ook op een website over programmeertalen kunnen komen.

Adverteren in het Google contentnetwerk op basis van placements
Als je adverteert in het Google contentnetwerk op basis van placements, kies je zelf de best passende websites waarop je wilt adverteren. Je kiest hiervoor uit een lijst.

Voordelen
Met placements bepaal je zelf de websites waarop je wilt staan. Door voor elke website een aparte advertentiegroep te maken, kun je de advertenties specifiek aanpassen aan elke gekozen website. Je hebt geen overlap, aangezien je niet met keywords te maken hebt. Met deze methode heb je de volledige controle over welke advertentietekst op welke website wordt getoond.

Nadelen
Je kunt websites waarop je wilt staan missen of over het hoofd zien. Het uitsplitsen van advertentiegroepen per website vergt bovendien veel extra werk.

Adverteren in het contentnetwerk op basis van gekozen categorieën
Bij adverteren in het Google contentnetwerk op basis van gekozen categorieën kies je websites aan de hand van categorieën. Google heeft hiervoor een lijst met ongeveer 500 categorieën.

Voordelen
Je kunt snel en gemakkelijk in 1 keer meerdere websites targeten binnen 1 categorie. Bovendien kun je meerdere categorieën selecteren. Hierop kun je weer je advertentieteksten specificeren. Je pakt namelijk 1 grote groep websites in dezelfde categorie. Het opzetten hiervan is het minst intensief en heeft het gemakkelijkst het breedste bereik.

Nadelen
De categorieën zijn vaak heel breed. Google bepaalt bovendien in welke categorie welke websites horen. Er kan ook nog overlapping in zitten, omdat 1 website in meerdere categorieën kan passen. Je hebt dus niet de volledige controle over wat voor soort websites in een categorie staan.

Adverteren in het Google contentnetwerk: breed targeten
Elke manier van adverteren in het Google contentnetwerk heeft zijn voor- en nadelen. Wel kun je in het contentnetwerk beter breed targeten met websitespecifieke advertentieteksten. Websitespecifieke advertentieteksten sluiten namelijk beter aan bij de bezoekers van de betreffende website, dus is de kans op clicks groter. Daarnaast heb je de mogelijkheid om websites uit te sluiten.

Het Google contentnetwerk is in ieder geval goed voor branding. Daarnaast kun je door gebruik van banners ook je logo naar voren laten komen en bekendheid geven.

Nadeel blijft wel dat er veel minder geklikt wordt op advertenties in het zoeknetwerk.