Deel 1: Dynamische Ad Customizers op basis van locatie in Google Ads: zo werkt het!

Met ad customizers, ook wel advertentieaanpassers genoemd, laat je Google Ads tekstadvertenties dynamisch aanpassen aan de gebruiker. Een deel van de tekstelementen zijn dynamisch aan te passen op basis van verschillende factoren; zoals locatie, datum, tijd, prijs en dagen tot bijvoorbeeld een kortingsactie. In dit blog gaan we dieper in op ad customizers op basis van locatie. Wil jij weten wat de voordelen zijn van ad customizers op basis van locatie en hoe je dit instelt? Lees dan snel verder!

Wat zijn ad customizers?

Ad customizers (of advertentieaanpassers) passen dynamische delen in de advertentie aan. Het geeft zo de mogelijkheid om specifieke boodschappen weer te geven aan bepaalde gebruikers. De beschikbare mogelijkheden van ad customizers zijn:

  1. Dynamic Keyword insertion
  2. Countdown
  3. IF-functie
  4. Dynamische advertentie-elementen

Keyword Insertion

De meest gebruikte vorm is de keyword insertion. Met deze functie wordt het mogelijk gemaakt om de zoekterm terug te laten komen in de advertentietekst, mits het zoekwoord is opgenomen in de zoekwoordenset waar je op adverteert. Met de countdown is het mogelijk om de tekst te laten aftellen naar een bepaald moment, bijvoorbeeld Black Friday. De countdown geeft een urgentie aan, wat ervoor kan zorgen dat gebruikers eerder zullen overgaan tot actie.

If-functie

Met de if-functie kun je ‘wat als’ regels aanmaken. Wat als iemand bijvoorbeeld op zijn laptop zoekt of binnen een bepaalde doelgroep valt. Op basis van jouw ingestelde regels kun je de tekst laten aanpassen naar de gebruiker. Iemand die op zijn mobiel zit kun je met de if-functie een tekst laten zien als: “Bestel makkelijk via mobiel ”.
Met dynamische advertentie-elementen kun je op basis van je eigen databestand elementen uit de tekstadvertentie dynamisch maken. Google Ads haalt uit jouw databestand de informatie die het nodig heeft voor de advertentie. Ad customizers op basis van locatie kunnen worden toegepast aan de hand van dynamische elementen. In dit blog gaan we diper in op het laatste onderdeel: ad customizers op basis van locatie.

ad customizers deel 1

Wat zijn ad customizers op locatie?

Met Ad customizers op locatie wordt de advertentietekst aangepast naar de locatie waar de gebruiker zich op dat moment bevindt. Iemand die zoekt vanuit Amsterdam krijgt bijvoorbeeld een andere advertentietekst te zien dan iemand die zoekt vanuit Enschede.
De invulling van de locaties kan worden bepaald op basis van de stad, regio, plaats of land. De invulling kun je zelf bepalen op basis van je feed.

Voor wie zijn ad customizers op locatie interessant?

Ad customizers op locatie zijn interessant voor bedrijven die diensten of producten aanbieden op locatie. Denk hierbij aan monteurs, glazenwassers, lokale zonnepanelen bedrijven, enzovoort. Als je op zoek bent naar een bedrijf dat lokaal bij jou zonnepanelen kan leveren voor op het dak en je zoekt op ‘zonnepanelen bedrijf’. Dan kun je door de locatieaanpasser een advertentie te zien krijgen met ‘Zonnepanelen in Zutphen’, wat zorgt voor een hoge advertentierelevantie.

Maar niet alleen voor lokale bedrijven is dit interessant. Juist ook voor bedrijven die landelijk opereren. Stel, je opereert landelijk maar wilt wel overkomen als een bedrijf dat ook lokaal actief is. Ad customizers op locatie zorgt voor deze lokale zichtbaarheid.

Voordelen ad customizers

  1. Je advertenties worden persoonlijk en specifiek: door de dynamische elementen krijg je relevantere advertentieteksten. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt met verschillende autorijscholen door heel Nederland en iemand zoekt naar een autorijschool in Amsterdam, dan wil je dat diegene een andere tekst te zien krijgt dan iemand die zoekt in Den Bosch. Met deze dynamische aanpassers zorg je ervoor dat de advertentie relevanter wordt voor de gebruiker wat uiteindelijk zorgt voor een hogere CTR en advertentierelevantie. Wat weer een positieve invloed heeft op de kwaliteitsscore.
  2. Schaalbaarheid: Een specifieke advertentie per locatie schrijven is haast niet te doen. Door het toepassen van dynamische elementen zorg je ervoor dat de advertenties verschillend zijn van elkaar zonder dat je verschillende teksten hoeft te schrijven.

Hoe pas je dynamische ad customizers op basis van locatie toe?

Tot zover het belang van ad customizers en de diverse voordelen die het je kan opleveren. In deel 2 leggen we uit hoe je de advertentieaanpassers toepast in jouw Google Ads!