Robert Ismangil 04 april 2022 / Digital Analytics
Leestijd: 3 minuten

Google heeft aangekondigd de huidige versie van Google Analytics uit te faseren per 1 juli 2023. Wij geven je daarom een korte uitleg om zo snel mogelijk een basis opzet te maken voor Google Analytics 4. Voor het behoud van gegevens is het namelijk belangrijk je analytics zaken op tijd te regelen, in elk geval voor 1 juli 2022. Daarover meer in deze blog.

We beginnen met het aanmaken van een Google Analytics 4 property. Dit doe je in een paar stappen. Voordat je begint is het echter belangrijk om na te denken hoe jij de structuur voor properties wilt hebben. Je kan voor elke website een aparte property aanmaken, maar je kan ook voor de optie gaan om één property aan te maken en meerdere websites toe te voegen. Welke optie beter is, dat is per persoon, per bedrijf verschillend. Als eerst open je Google Analytics en ga je naar het admin menu. 

Google Analytics 4: admin menu

Stap 1: Wanneer je op de blauwe button “Property maken” klikt, opent er een volgend scherm. Hier vul je de naam van de property in. Dit kan bijvoorbeeld de website zijn, zoals “www.traffic-builders.com”. Vervolgens vul je de tijdzone en valuta in.

Google Analytics 4: property maken

Stap 2: Hier vul je alle gegevens in die van toepassing zijn voor jouw bedrijf. Dit is niet verplicht.

Google Analytics 4: bedrijfsgegevens

Stap 3: Wanneer je alles hebt ingevuld kom je weer in het hoofd admin scherm van Google Analytics 4 terecht. De volgende stap is het toevoegen van de website via een gegevensstream.

Google Analytics 4: gegevensstreams

Stap 4: Selecteer hier de variant die je wilt toevoegen, in dit geval gaan wij voor web.

Stream toevoegen

Stap 5: Hier vul je de URL van de website en de naam van de website in zodat je de stream kan herkennen. Ik adviseer om de naam gelijk te houden als de website-URL. Dit houdt het simpel en herkenbaar.

Webstream instellen

Als je de stream aangemaakt hebt volgt er een laatste scherm met alle informatie. Hierin wordt een metings-ID meegegeven. Deze hebben we straks nodig.

Google Analytics 4: metings-ID

Wanneer je de stream hebt aangemaakt is dit onderdeel klaar. Nu moeten we nog zorgen dat we Google Analytics 4 koppelen via Google Tag Manager (GTM). We openen Google Tag Manager, gaan naar “Tags” (linker menu) en klikken op de knop “New” (rechts).

Google Tag Manager

Hierna opent het een pop-upscherm, waar je een Tag en een Trigger kan toevoegen.

Google Tag Maganger: toevoegen Tag en Trigger

Je voegt de volgende onderdelen toe en vult daarbij alle gegevens in die nodig zijn. Hieronder een voorbeeld.

Google Analytics 4: configuratie

Wanneer je klaar bent druk je op “Save” en kies je vervolgens “Submit” (blauwe knop rechtsboven in het scherm) om het live te zetten. Heb je nog vragen over de basis setup van Google Analytics 4? Neem vrijblijvend contact op, we helpen je graag verder!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Sunrise van Google Analytics 4: De basis setup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/