Drie AdWords dimensies waar je vaker in zou moeten duiken
Het tabblad “Dimensies” in AdWords is voor mij persoonlijk tot voor kort een ondergeschoven kindje geweest en ik vermoed dat ik daar zeker niet de enige in was. Best gek eigenlijk, want Adwords dimensies bieden toch echt een paar interessante opties die je belangrijke inzichten kunnen geven. In totaal zijn er meer dan twintig verschillende AdWords dimensies te selecteren. Omdat ik ze zeker niet allemaal even nuttig vind én ik jou als lezer niet wil doodvervelen zal ik drie nuttige dimensies toelichten, waar je heel eenvoudig interessante informatie uit kan halen.
Labels
Met het dimensie-rapport voor labels kan je inzichten krijgen op vier verschillende niveaus. Namelijk op campagne-, advertentiegroep-, advertentie- en zoekwoordniveau. Met behulp van labels kan je (elementen uit) meerdere campagnes of advertentiegroepen op één hoop gooien. Op deze manier kan je bijvoorbeeld inzicht krijgen hoe je campagnes met de best verkopende producten het doen, ten opzichte van de minder populaire producten. Om gebruik te kunnen maken van deze AdWords dimensie moet je natuurlijk wel eerst labels toekennen aan de elementen die je wilt analyseren. Door gebruik te maken van labels kan deze AdWords dimensie je onder andere inzicht geven in:
- De gezamenlijke prestaties van gecategoriseerde campagnes en/of advertentiegroepen;
- de resultaten van een A/B test in je advertenties;
- verschillen in prestaties van exacte, phrase en (modified) broad zoektermen;
- welke merken de meeste sales genereren.
De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos en zijn afhankelijk van welke gegevens jij interessant vindt. Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van de resultaten van een A/B test. Uiteraard kan je de zichtbare kolommen naar wens aanpassen, maar voor deze analyse waren dit de enige gegevens die ik nodig had.
Top stijgers/dalers
Een ander handig rapport betreft de top stijgers/dalers dimensie. In dit rapport kun je eenvoudig zien welke campagnes en/of advertentiegroepe de grootste veranderingen in kosten of interacties vertonen. Je selecteert een periode van 7, 14 of 28 dagen en AdWords vergelijkt deze periode automatisch met dezelfde periode daarvoor. Deze functie kun je bijvoorbeeld gebruiken om te kijken bij welke campagne recente optimalisaties de grootste impact hebben of wanneer je gewoon wilt kijken of er geen onverwachtse dingen in je account gebeuren. Stijgen de kosten van een bepaalde campagne plotseling erg hard? Klap dan de details uit en kijk in hoeverre dit gepaard gaat met een stijging in cpc of aantal clicks. In de details zie je namelijk zowel de relatieve als de absolute stijging/daling van onder andere de vertoningen, interacties, de gemiddelde cpc en positie, conversies en meer. AdWords is zelfs zo vriendelijk om je in sommige gevallen een mogelijke oorzaak te geven.
Deze functie zou nóg toffer zijn als je zelf zou kunnen bepalen welke campagne of advertentiegroep je onder de loep neemt. Ook zit je helaas vast aan een periode van 7, 14 of 28 dagen en kan je geen vergelijking maken met dezelfde periode vorig jaar. Desalniettemin blijft deze functie toch heel erg handig!
Campagne-/advertentiegroep details
Dit dimensie-rapport is niet heel spectaculair maar daarom niet minder handig. Met dit rapport kan je een overzicht maken die je per campagne/advertentiegroep inzicht geeft in een aantal instellingen en behaalde resultaten. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoeveel uitsluitingswoorden een campagne heeft, hoeveel actieve sitelinks er zijn, of er een bodaanpassing voor mobiele devices is ingesteld en hoeveel advertenties er zijn afgekeurd. Op deze manier kun je in één oogopslag eventuele foutjes in de instellingen opsporen die je anders over het hoofd had gezien.
Heb je bijvoorbeeld net een nieuw account opgezet, dan kan je alle campagnes en advertentiegroepen op deze manier heel makkelijk controleren. Heeft een campagne of advertentiegroep bijvoorbeeld 0 uitsluitingszoekwoorden of actieve sitelinks, dan laat dit rapport je direct zien waar nog kansen liggen in het optimaliseren van je campagnes. Dit soort fouten constateer je in het dimensierapport veel sneller dan wanneer je iedere campagne individueel gaat controleren. Helaas kent ook dit rapport haar mindere kanten. Het aantal sitelinks en instellingen die hier kunt selecteren is namelijk beperkt, waardoor er toch nog een aantal sitelinks en instellingen overblijft die je individueel per campagne of advertentiegroep moet controleren.
Tot slot
Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de mogelijkheden die de AdWords dimensie-rapporten je bieden. Desondanks denk ik dat deze drie voorbeelden wel aantonen dat dit tabblad interessanter is dan je misschien vooraf had gedacht. Gebruik jij nog andere interessante dimensie-rapporten of pas jij één van de beschreven dimensie-rapporten op een heel andere manier toe? Laat het mij weten!