Branding Optimalisatie: afstuderen bij Traffic Builders

In het kader van ons 15 jarig bestaan neem ik je mee op een “tour du werkvloer” van Traffic Builders. Het interview met onze trainees Bas, Cliff en Rob gaf veel positieve reacties. Na diverse mailtjes van studenten op zoek naar een afstudeerstage besloot ik Shirley een aantal vragen te stellen. Zij studeert af op de afdeling conversie-optimalisatie en wordt begeleid door onze lieftallige sr. conversie-optimalisatie specialist Eva Louwen. 

Shirley van Haalem

Biografie

Naam: Shirley van Haalem
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Roelofarendsveen
Opleiding: Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam
Hobby’s: Drummen, leuke dingen doen met vriendinnen en shoppen

New kid on the block

Shirley, jij bent sinds februari het nieuwe gezicht op de afdeling conversie-optimalisatie. Hoe wist je dat je op dit onderwerp wilde afstuderen?  
“Tijdens mijn studie Media, Informatie en Communicatie heb ik de minor Online Management gedaan. Dit is een minor waarin je vakken krijgt die met online management te maken hebben. Onder andere online marketing, conversie-optimalisatie, user experience en online strategie. Naar aanleiding daarvan wist ik dat ik de online kant heel leuk vond. Daarom heb ik bij Landal Greenparks een online marketing stage gedaan. Dat is heel goed bevallen. Ik vond conversie-optimalisatie (CO) erg leuk dus vandaar dat ik nu stage loop bij Eva Louwen.”

Dan heb je een goede begeleider te pakken! Hoe kwam je bij Traffic Builders terecht?
“Volgens mij had ik iets voorbij zien komen op LinkedIn. Ik was op zoek naar bedrijven die iets met CO doen. Dat zijn er niet heel veel en jullie kwamen hoog in de resultaten, vandaar dat ik doorklikte. Toen zag ik dat jullie altijd open zijn voor stagiairs, dus heb ik een open sollicitatie verstuurd. Wolter reageerde meteen positief en die heeft me doorgestuurd naar Eva.”

Onderzoek naar branding optimalisatie

Je loopt vijf maanden stage op de afdeling conversie-optimalisatie. Waar ben je mee bezig?
“Ik richt me op een strategie voor branding optimalisatie, een onderwerp dat staat al een tijdje bij Traffic Builders op de agenda staat. Branding optimalisatie houdt in dat je vanuit conversie-optimalisatie meer gaat doen met branding binnen de funnel.”

Branding optimalisatie, wat houdt het in?
“Ik heb het natuurlijk over het REAN model. Dit is het oogpunt waaruit Traffic Builders al haar werkzaamheden uitvoert. Bovenin heb je de REACH fase, dus heel erg ‘one size fits all’ messaging. Onderin heb je conversie gerichte campagnes, waarin je afgerekend wordt op CRO. Daar tussenin zit de merkbeleving, als mensen vragen hebben over het merk of ze inspiratie zoeken. Dit zijn de warme leads die ervoor zorgen dat mensen converteren. En dit is juist lastig te meten. Er wordt in Nederland gek genoeg nog niet veel gedaan met branding optimalisatie, dus onderzoek ik hoe Traffic Builders dit het beste kan inzetten en aanbieden.”

REAN® framework
REAN® framework

Je zegt dat branding optimalisatie niet veel wordt toegepast in Nederland. Heb je wel best practices gevonden uit het buitenland?
“Ik heb een goed voorbeeld gevonden van een haarmerk van Unilever. Dit merk heeft aan de hand van zoekwoordenonderzoek binnen de doelgroep een lijst FAQ’s opgesteld. Vervolgens hebben ze vloggers gevraagd om video’s op te nemen waarin deze vragen beantwoord worden op het YouTube kanaal van het merk. In de header van de YouTube Channel kun je aangeven welk haartype, lengte en krultype je hebt. Aan de hand daarvan krijg je gepersonaliseerde video’s te zien. Briljant toch?”

all things hair

Andere goede voorbeelden zijn de Makeup Genius app van L’oréal en de Real Beauty Campaign van Dove.

research en respondenten

Je bent bezig sinds februari, hoe ver ben je met je onderzoek?
“Ik heb mijn plan van aanpak af en inmiddels ben ik ook gestart met mijn deskresearch. Het interne onderzoek kon ik al meteen uitvoeren, want ik heb de eerste dagen allerlei kennismakingsgesprekken gehad. Blijkbaar is dat normaal hier! Ik heb een grote stapel boeken om door te spitten en het theoretisch kader krijgt inmiddels vorm. Ik wil experts interviewen om het deskresearch aan te vullen. Ook zal ik een aantal klanten interviewen. Hier ben ik druk mee bezig!”

Welke respondenten heb je op het oog en hoe ga je hen bereiken?
“Je hoort het wel vaker, maar connecties zijn echt belangrijk. Tijdens mijn minor heb ik voor Emerce de evenementen website geoptimaliseerd. In ruil daarvoor mag ik naar een evenement. Binnenkort ga ik daarom naar Emerce Conversion, waar ik tijdens de lunch de dagvoorzitter Martin van Kranenburg zal interviewen. Ik had nooit verwacht dat ik als student naar een Emerce evenement zou kunnen. Dit is echt een droom die uitkomt. We moeten even kijken of ik het red naast mijn scriptie, maar het lijkt me heel leuk om hierover te bloggen! Werken voor een opdrachtgever met een immens groot netwerk heeft ook voordelen! ;)”

emerce conversion

Waar ligt volgens jou de grootste uitdaging voor de uitvoering van jouw adviesrapport?
“Marketeers denken vaak: ‘als we het niet kunnen meten, doen we het niet’. Conversie-optimalisatie op branding vraagt lange termijn- denken. Het is lastig om hier KPI’s aan te koppelen, maar ik ga het toch proberen. Een groot deel van mijn onderzoek richt zich op het definiëren van KPI’s voor zachte conversies.”

Afstuderen bij Traffic Builders

Een flinke kluif dus. Nog even doorbijten meid! Maar ik ben heel benieuwd: hoe vind je het bij Traffic Builders?
“Echt ontzettend leuk. Ik heb hele leuke collega’s en er hangt een fijne sfeer. Ik voel me hier totaal geen stagiair. Het maakt niet uit dat ik nog veel moet leren, ik ben gewoon onderdeel van het team. Ik mag ook meehelpen met klanten om feeling te krijgen met conversie-optimalisatie. Ik mag al A/B testen bouwen en hoef totaal geen ‘klusjes’ te doen. Het is bijzonder dat ik behandeld word als volwaardig teamlid en ik zie mijzelf hier na mijn studie zeker wel werken!”

Tot slot: heb je nog tips voor studenten die bij Traffic Builders willen afstuderen?
“Nou, go for it! Ik merk dat als je een open brief stuurt en duidelijk maakt wat je wil, je motivatie goed overkomt. Laat zien dat je ambitie hebt en veel wilt leren. Het stellen van vragen wordt hier erg gewaardeerd, dus een leergierige houding brengt je een heel eind. En Traffic Builders is echt een leuk bedrijf om bij af te studeren, dus ik raad het iedereen aan.”

Heb jij vragen die je aan Shirley wilt stellen of ben je zelf op zoek naar een afstudeerstage? Stuur een open sollicitatie of laat een reactie achter onder dit blog.