Best Practices: 10 Tips voor Google Shopping Optimalisatie (5/5)

Eindelijk ben je met Google Shopping meer omzet aan het genereren, gefeliciteerd! Maar je bent niet snel tevreden en wilt natuurlijk elke euro zo goed mogelijk besteden. Dat lijkt mij ook een goed idee. Dus waar kun je nu beginnen met optimaliseren? In deze laatste blogpost van de serie over Google Shopping geef ik je enkele tips en tricks om jouw campagnes te optimaliseren. Nu je Shopping-campagnes live staan, is het immers tijd om je omzet te maximaliseren!

Tip 1: Prestaties evalueren met concurrentiestatistieken

Zodra jouw campagnes live staan krijg je data te zien over bijvoorbeeld het aantal vertoningen, klikken, conversies en vertoningsaandeel. Allemaal heel belangrijk, maar dit wijkt allemaal niet af van reguliere search-campagnes.

Specifiek voor Shopping-campagnes krijg je ook andere concurrentiestatistieken te zien.  Dit zijn de CTR- en Maximum CPC Benchmark-cijfers. Hieronder vind je daar een voorbeeld van:

Shopping Concurrentiestatistieken

Hier zie je dat HP notebooks een CTR heeft van 2,82%. Gemiddeld halen concurrenten een CTR van 3,38%. Dat betekent dat de eigen score voor HP notebooks fors lager is. Voor Dell notebooks is de CTR ongeveer gelijk aan het gemiddelde. Oorzaak: voor Dell notebooks is een bod ingesteld dat goed meedraait met de competitie. Jij biedt immers €0,50 en de benchmark ligt één cent hoger. Het vertoningsaandeel ligt vervolgens op een mooie 75%. Je wordt dus vaak vertoond en waarschijnlijk ook op een mooi plekje, waardoor je veel klikken op jouw advertentie krijgt.

Voor HP ligt het benchmark-bod op €0,81. Dat is fors meer dan de €0,50 die nu geboden wordt. Je redt het daarom niet altijd om vertoond te worden. Hier ligt het vertoningsaandeel dus een stuk lager dan bij Dell.

Kijk in beide gevallen of je ruimte hebt binnen jouw maximale Cost Per Acquisition (CPA). Ligt jouw CPA nog onder het maximum van wat je mag uitgeven? Zo ja, dan kun je jouw Maximum CPC bod iets verhogen. Zo niet: verlaag je bod en lees vooral verder om meer manieren te ontdekken om jouw CTR te boosten.

NB: Advanced Shopping-gebruikers vinden hier nog een interessant artikel met interessante features om concurrentiestatistieken te bekijken en toe te passen.

Tip 2: Uitsplitsen & differentiëren met biedingen

Dit ligt een beetje in het verlengde van het verhaal hierboven. Net als binnen Search heb je binnen Shopping te maken met verschillen in zoekvolume en concurrentie. Het loont daarom vaak de moeite om categorieën goed uit te splitsen. In bovenstaand voorbeeld is dat op basis van merken gedaan. Wil je weten hoe je uitsplitsingen binnen productgroepen maakt? Kijk dan even in deel 4 van deze serie over Shopping-campagnes opbouwen.

In het plaatje van de notebooks wordt dus niet alleen de categorie notebooks in zijn geheel getarget, maar is deze categorie ook voor verschillende merken uitgesplitst. Voor elk merk kun je vervolgens een eigen bod meegeven. Sommige merken hebben wellicht een betere marge waardoor je meer op ze kunt bieden. Daarnaast zijn ook concurrentiedruk en CPA-factoren waar je vervolgens beter op kunt sturen.

Zelfs als je alle merken hetzelfde bod meegeeft, is het vaak wel interessant om te zien hoe de merken zich bewegen ten opzichte van de concurrenten en wat hun aandeel is in het totaal.

Het uitsplitsen is vooral belangrijk als je van een bepaald product een merk aanbiedt waarvan je merkt dat je er geen vertoningen op hebt. Ook in dat geval kan het helpen om anders te bieden of onderzoek te doen naar het concurrentieveld waarin jij je bevindt.

Tip 3: Voeg uitsluitingszoekwoorden toe

Net als bij gewone Search-campagnes kun je ook voor de Google Shopping-campagnes uitsluitingszoekwoorden toevoegen. Hiermee kun je de resultaten van jouw campagnes goed bijsturen omdat je dan minder wordt vertoond op zoekwoorden die voor jou niet interessant zijn. Een makkelijke manier dus om geld te besparen en jouw CTR omhoog te krijgen.

Je doet dit door te kijken op welke zoekwoorden jouw advertenties worden vertoond. Ga daarvoor in de advertentiegroep naar het tabblad ‘Keywords’.  Omdat je geen zoekwoorden aan jouw campagnes hebt toegevoegd krijg je eerst niets te zien. Daarom klik je op ‘Details’ en dan op ‘All search terms’.

Shopping Uitsluitingszoekwoorden Vinden

Hier zie je vervolgens op basis van welke zoekopdrachten jouw Shopping-campagnes advertenties hebben laten zien. Zitten hier woorden tussen die veel geld kosten maar geen verkopen opleveren? Voeg ze dan toe als uitsluitingszoekwoord.

Je kunt natuurlijk ook even in jouw reguliere search campagnes kijken en de uitsluitingszoekwoorden die je hier gebruikt ook toevoegen aan jouw Shopping-campagnes.

Tip 4: Topaanbiedingen in aparte campagne onderbrengen

Heb je een bepaald artikel in de uitverkoop? Versla je jouw concurrenten met jouw goede verkoopprijs? Dan is het zeer de moeite waard om deze producten een extra verkoopimpuls te geven.

Je kunt er dan voor kiezen om een aparte campagne aan te maken waarin je alle mega-aanbiedingen opneemt. Doorloop daarvoor twee stappen:

Stap 1 – Voeg een custom label toe aan de Product Feed

Als adverteerder heb je de optie om in de Product Feed vijf custom labels op te nemen (zie ook deel  4 van deze serie). Voeg één van deze custom labels toe aan jouw feed en label alle topaanbiedingen, bijvoorbeeld door voor al deze producten in de feed het woord [topdeal] te gebruiken.

Stap 2 – Campagne met hoge prioriteit aanmaken

Bij het aanmaken van de campagne kies je voor deze nieuwe campagne de campagneprioriteit ‘Hoog’:

Shopping Campagne-instellingen Prioriteit

Jouw andere campagnes laat je gewoon op de prioriteit ‘normaal’ staan. Als je in beide campagnes voor hetzelfde product ook hetzelfde bod hebt gebruikt, zal nu deze nieuwe campagne met de hoge prioriteit de vertoning pakken.

In deze nieuwe campagne stel je natuurlijk bij jouw Productgroepen in dat je alle topdeals wilt targeten. Op deze manier kun je heel gericht het volume op jouw aanbiedingen in de gaten houden. Door in deze campagne ook de biedingen wat te verhogen is de kans het grootst dat jij ook daadwerkelijk vertoond zult worden.

Is jouw prijs de beste in de markt? Dan heb je nu de kans vergroot dat iemand het product ook bij jou gaat kopen. Door de aanbiedingen in een aparte campagne te plaatsen kun je er tot slot ook voor zorgen dat deze artikelen altijd voldoende budget ter beschikking hebben.

Denk aan je Product Feed!

Cruciaal voor een succesvolle Google Shopping campagne is een fantastische Product Feed. In artikel 2 van deze serie vind je hierover meer informatie. Het is in elk geval aan te raden om een zo volledig mogelijke en foutloze feed aan te leveren. Hoe meer optionele kolommen je kunt vullen, hoe beter de resultaten zijn.

Tip 5: Optionele kolommen toevoegen aan de Product Feed

Google haalt waardevolle informatie uit de optionele kolommen van jouw Product Feed, waardoor je beter en makkelijker vertoond kunt worden met jouw zoekresultaten. Informatie zoals de Google Product Category, kleur, geslacht en maten zijn niet verplicht maar natuurlijk wel aan te raden. Heb je deze informatie? Neem het dan zeker mee in jouw feed.

Tip 6: Optimaliseer de titels

Zorg ervoor dat details van jouw producten zoals kleur of geslacht meegenomen worden in de titel van het product. Los van details is het ook erg belangrijk dat je in de titel van het product ook het merk en belangrijkste zoekwoord meeneemt. Kijk maar eens naar de onderstaande resultaten voor de zoekopdracht ‘Koelkast’.

Shopping Titels Optimaliseren

Alle leveranciers die in hun titelomschrijving het woord ‘koelkast’ hebben meegenomen worden nu vet weergegeven. Dit subtiele onderscheid trekt toch de aandacht van de potentiële klant. Door de belangrijkste zoekwoorden mee te nemen in de titels van jouw artikelen zul je makkelijker bezoekers aantrekken dan wanneer je dit niet doet.

Heb je maar weinig ruimte? Neem dan in elk geval ook altijd het merk mee in de titel. Wanneer mensen al iets verder in het oriëntatieproces zitten is het merk erg belangrijk in de zoekopdracht. Vermijd titels met alleen maar hoofdletters, overmatig gebruik van zoekwoorden en promotionele teksten. Deze worden onherroepelijk afgekeurd.

Tip 7: Gebruik opvallende plaatjes

Als reseller komt het vaak voor dat je veel concurrenten hebt die hetzelfde verkopen als jij. Waar je dan rekening mee moet houden is dat jij en jouw concurrenten allemaal dezelfde productfoto’s aangeleverd krijgen. Wanneer iedereen deze foto’s van de fabrikant gebruikt, ligt het volgende gevaar op de loer:

Shopping Zelfde Productimages

Allemaal dezelfde plaatjes doet natuurlijk afbreuk aan de originaliteit. Sterker nog; je valt niet echt meer op. Probeer daarom zoveel mogelijk eigen foto’s te maken. En probeer eens iets anders dan jouw concurrenten. Dat kan al zo simpel zijn als het aanpassen van de achtergrondkleur van jouw plaatjes:

Shopping Images Differentieren

Let er wel op dat je geen tekst of promotie-item in de plaatjes verwerkt. Dan worden jouw plaatjes afgekeurd.

Tip 8: Sets ook als losse producten aanbieden

Er zijn producten die je los kunt kopen, maar waarvan het logischer is om ze met meerdere tegelijk te kopen:

Shopping Sets versus Losse Producten

Het is in dit geval aan te raden om zowel de set als het losse artikel in jouw Product Feed op te nemen en daar ook je foto op aan te passen. Zo trek je enerzijds dubbel zoveel aandacht en anderzijds speel je jezelf in de kijker met een hele goede prijs waar het de enkele producten betreft.

Tip 9: Bezoek regelmatig het Merchant Center

Zorg er allereerst voor dat jouw Product Feed altijd goed geüpdatet is. Vooral beschikbaarheid en prijs zijn cruciaal. Kijk ook regelmatig of de feed nog automatisch ververst.

Heb je een statische feed zorg dan dat je deze tenminste één keer in de 30 dagen opnieuw uploadt. Het is voor Google Shopping een absolute vereiste dat de informatie in jouw Product Feed overeen komt met het aanbod op jouw website. Doe je dit niet dan loop je tegen fouten (errors) aan, met in het uiterste geval een penalty als mogelijkheid. Voorkom dit en besteed veel aandacht aan de kwaliteit van jouw feed.

Plan voor jezelf ook in dat je af en toe inlogt in bij het Google Merchant Center om te kijken of er fouten te zien zijn. Als je inlogt bij het Merchant Center en je gaat naar ‘Gegevensfeeds’ kun je zien of er überhaupt fouten zijn. Je kunt hier ook doorklikken zodat je uitgebreid kunt bekijken wat er mis gaat en waar de fout ligt. Vervolgens moet je hier actief mee aan de slag.

Tip 10: Mobiele url’s toevoegen

Niet alleen op desktop-computers wordt gretig gebruik gemaakt van Google Shopping, veel mensen gebruiken ook hun mobieltje om zich te oriënteren op aankopen. Bovendien wijzen de trends uit dat mensen ook steeds makkelijker mobiele aankopen doen. Zo wordt voorspeld dat straks ongeveer 40% van de Shopping-klikken van een smartphone afkomstig zullen zijn.

Een responsive website is anno 2014 eigenlijk wel een vereiste. Maar voor adverteerders die het mobiele avontuur omarmen kunnen de Google Shopping-campagnes nog een stapje verder gaan.

Voeg aan jouw Product Feed de kolom [mobile_link] toe. Hierin geef je de mobiele url naar de productpagina op. Wanneer Google herkent dat de klik op jouw advertentie vanaf een mobiel apparaat komt, zal de juiste landingspagina achter jouw advertentie geplaatst worden. Hierdoor wordt het nog makkelijker om via een mobiele telefoon een aankoop te doen.

Twijfels over Google Shopping?

Heb je een webshop, maar twijfel je nog over het inzetten van Google Shopping? Hier nog de laatste paar duwtjes in de rug:

  • Google Shopping-resultaten zijn heel erg in trek bij (potentiële) klanten. De doorklikratio’s (CTR) zijn hoog en de kosten per conversie (CPA) vaak lager dan voor reguliere search-campagnes.
  • We zien voor onze e-commerce klanten dat Google Shopping een winstgevende ‘nieuwe’ afzetmarkt is. Gemiddeld realiseren klanten hier 20-60% van hun omzet mee. In sommige gevallen is dit zelfs 100%!
  • Met de mogelijkheid in te spelen op mobiele gebruikers geef je nog een extra dimensie aan jouw verkoopbereik. Maar zorg wel voor een goede responsive website!

Neem al deze argumenten in je op en realiseer je dat Google Shopping jou een goede extra afzetmarkt biedt. Je krijgt veel waar voor je geld!

Tot zover deze serie over de ins en outs van Google Shopping. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en wens je veel succes en plezier met het runnen van jouw succesvolle campagnes!

Tot slot..

★  Heb jij al Shopping-campagnes gebouwd maar heb je hulp nodig met het optimaliseren? Of ben je al goed aan het optimaliseren en heb je nog mooie aanvullingen op bovenstaande tips? Dan heb je misschien nog wel handige aanvullingen op dit blog. Begin je met Google Shopping en heeft deze blogserie je in de goede richting geduwd? Ook dan horen we het graag. Deel je ervaringen en tips met ons en laat een reactie achter.

Hulp nodig bij het optimaliseren van Google Shopping-campagnes?

Ben je op zoek naar de beste manier voor jouw webshop om een grotere afzetmarkt te bereiken maar heb je hier hulp bij nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij beschikken over alle kennis die nodig is om Google Shopping-campagnes effectief in te richten en succesvol te lanceren en optimaliseren.