Bezoekerservaring meten met WebSmiley

Een website moet sticky zijn, bezoekers weten te binden. De informatie op een website, de logica achter de navigatie en in mindere mate de vormgeving zijn hierin drie key-prestatie indicatoren. Eerder deze week lanceerde onderzoeksbureau De Vos en Jansen de WebSmiley: een handig hulpmiddel waarmee een indicatie verkregen wordt van de waardering van een website.

Uit usability-onderzoeken blijkt telkens weer dat deze drie onderdelen het meest van invloed zijn op de bezoekerservaring en daarmee waardering van een website. Normaliter test men usability middels eye-tracking of uitgebreide vragenlijsten. Met de WebSmiley blijft dit de bezoeker bespaard. Met drie simpele vragen wordt de bezoeker om zijn of haar mening gevraagd op een schaal van zeer slecht tot zeer goed. Bezoekers krijgen de WebSmiley maar 1x te zien om irritatie te voorkomen… (voor hen die de popup direct wegklikten: even cookies wissen 🙂

Vinger-aan-de-pols-instrument
'Search' ontbreekt nog als onderdeel van de WebSmiley. En dat terwijl het zoekgedrag van een bezoeker van invloed kan zijn op de waardering van een website. "Sluit de landingspagina qua informatie aan bij mijn zoekintentie/zoekopdracht?" is een voorbeeld. Wellicht een leuke aanvulling op een tool die in deze vorm met name als vinger-aan-de-pols-instrument moet worden gezien.

WebSmiley gratis testen
De WebSmiley kan door iedereen 7 dagen gratis worden getest. Daarna gaat de meter, zij het beperkt, lopen. Traffic Builders bijt bij deze als een van de eersten graag het spits af. Wie geeft zijn mening over deze site?

startWebSmiley(“http://www.traffic-builders.com/smiley_root.swf”,350,350,”d317d03bb49e0803324f57fdf536d7de”,”FFFF00″,”Wat vind je van www.traffic-builders.dev?”,””);