Bumper ads & Trueview ads: hoe kies je de juiste online video mix?

De strijd om attentie online is een hot item onder diverse merken en bureaus. De mediaconsumptie wordt vluchtiger en de attentiewaarde wordt steeds schaarser. De 6 seconden Video Bumper ad speelt hier goed op in. Daarbij zijn doorgaans de Bumper ads goedkoper dan reguliere Trueview ads van 15/30 seconden. Betekent dit dat je vanaf nu alleen nog maar snackable Bumper ads moet inzetten? Absoluut niet! In dit blog leg ik je het verschil uit tussen Trueview en Bumper ads en geef ik je tips hoe je de juiste mix kunt inzetten voor een effectieve online video advertising campagne.

Bumper ads spelen in op de verminderende attentiewaarde

Voordat ik voorbeelden met je deel wil ik het eerst nog wat dieper ingaan op de reden waarom je Bumper ads in zou kunnen zetten en wat het verschil is tussen Bumper Ads en TrueView ads. De Bumper ad is een zes seconden non-skippable video advertentie waarmee je een krachtige korte boodschap kunt overbrengen. Sinds een paar maanden kan je dit formaat niet alleen inzetten in YouTube maar ook bij RTL.

“Zei je daarnet nou dat de Bumper ads goedkoper zijn, dus meer bereik voor mijn geld?” Ja, dat klopt. De CPM tarieven liggen over het algemeen lager dan de Trueview ad (15/30 sec) . Hierdoor biedt het je de mogelijkheid om meer impressies voor hetzelfde budget in te kopen.
Daarbij is het grootste voordeel van de Bumper ad natuurlijk dat deze aansluit op de verlaagde attentiewaarde van de consument. Veel mensen kijken even snel op hun telefoon naar een doorgestuurde video of een berichtje op social media. Wil je een boodschap goed overbrengen dan zal je direct in de eerste seconden hun aandacht moeten grijpen. Relevantie m.b.t. de targeting methodes is daarbij uiteraard een belangrijke factor. De keuze voor het formaat en de uiteindelijke creatie zijn net zo belangrijk. Daar sluit de korte Bumper ad dus eigenlijk beter bij aan dan de Trueview ad.

Vluchtig mediagebruik zorgt voor een lagere attentiewaarde
Vluchtig mediagebruik zorgt voor een lagere attentiewaarde

Hierbij een aantal voorbeelden van de 6-seconden Bumper ads:
https://www.richmediagallery.com/adformats

Toch adviseer ik absoluut niet om vanaf nu de Trueview ads links te laten liggen. Het nadeel van Bumper ads is natuurlijk dat je slechts 6 seconden hebt om je boodschap over te brengen. Met ingewikkelde materie of met een nieuw concept loop je het risico dat de boodschap niet goed aankomt. Daarom adviseer ik om de Bumper ad meer te zien als aanvulling op de Trueview ad. Zet het in als teaser of gebruik het als advertentieherinnering (vorm van remarketing). Voor een effectieve campagne is het dus raadzaam om goed na te denken over de optimale mix die aansluit op je huidige mediamix en doelstellingen.

In de volgende tabel vind je de verschillen tussen de Trueview en de Bumper ad:

verschil trueview en bumper adsHoe kies je de juiste Video mix van Bumper ads en reguliere Trueview ads?

Om een goede strategie te kunnen bepalen is het belangrijk dat je de marketingboodschap die je wilt overbrengen, helder voor ogen hebt.
Hieronder een aantal tips/strategieën waar je over na kunt denken om een goede keuze te kunnen maken voor een goede media inzet.

 • Een hoge inzet Bumper ads (80/20) – Efficiënt bereik & advertentieherinnering:
  Is er al een sterke naamsbekendheid en hoeven mensen alleen nog herinnerd te worden? Kies dan voor een hoge inzet van 80% van de Bumper ads. Een andere reden om hiervoor te kiezen is als je te maken hebt met een strak budget waarbij een efficiënt bereik gewenst is voor een lage CPM. Indien je al een always on branding campagne hebt lopen of een reguliere Pre-roll advertentie, maak dan retargetinglijsten aan van de mensen die de pre-roll gezien hebben (op basis van Views). Sluit deze uit van de targeting van de pre-roll advertentie maar laat ze de Bumper ad zien als advertentieherinnering.
 • Lage inzet Bumper ads (20/80) – Vertel je verhaal
  Indien je boodschap meer uitleg nodig heeft kan je kiezen om het merendeel van het budget op de reguliere Trueview ads in te zetten (80%). Denk hierbij aan het lanceren van een nieuw product of het uitleggen van een complex product/service. Houd hierbij rekening met hogere CPM tarieven en zet Bumper ads in voor de advertentieherinnering door deze alleen te tonen aan de consumenten die de pre-roll ad al hebben gezien.
 • Bumper ads voor vluchtig gebruik op mobiel
  Het mobiel gebruik is vaak vluchtig en daar zit men niet te wachten op lange pre-rolls. Deze kunnen als irritant beschouwt worden. Kies daarom liever voor een sterke korte en krachtige Bumper ad om de attentie te bewaken en er zeker van te zijn dat de belangrijkste boodschap overkomt.

Kortom: de keuze hangt af van meerdere factoren. Probeer jezelf in ieder geval het volgende af te vragen om een goede keuze te kunnen maken:

 • Is het een nieuw product/concept voor de doelgroep?
 • Wat is de boodschap die ik wil overbrengen?
 • Is het een ingewikkelde boodschap?
 • Loopt er al een (always on) branding campagne of is deze onlangs geweest?
 • Hoe wordt mobiel gebruikt onder de doelgroep? Check dit ook in Google Analytics

Overall zou ik er altijd voor zorgen dat de inzet van Trueview en Bumper ads op elkaar aansluiten zodat ze elkaar versterken. Zorg er verder altijd voor dat de consument aan het einde van de video boodschap weet waar het over gaat, wat is de belofte en van wie de boodschap afkomt. Daarbij is het uiteraard heel belangrijk om indruk te maken!

Bumper ads: korte en krachtige boodschap in 6 seconden

Tot slot

De snackable Bumper ads sluiten goed aan op het op het vluchtige mediagebruik van de consument. Mijn advies is om een mix aan te houden van Trueview en Bumper ads. Afhankelijk van je doelstelling en andere marketingactiviteiten kan je de verhouding bepalen.Vergeet daarbij niet ook aan de inzet van andere kanalen te denken om het effect te versterken. Denk daarbij aan Social maar ook aan de aansluiting op je AdWords advertenties en natuurlijk de herkenbaarheid op de website zelf! Heb je vragen of opmerkingen over dit blog? Stel ze gerust hieronder.