Conversie-optimalisatie: verantwoordelijkheid Webbureau of Zoekmachinemarketingbureau?

Geschatte leestijd: 2 minuten

Conversie OptimalisatieGister was ik aanwezig bij de Cursus Conversietips van Marketingfacts. Ewald Verhoog (Canicas), Ruben Timmerman (Usarchy) en Martin van Kranenburg (LibraLab) hielden een goed verhaal over conversie optimalisatie. Wat me opviel is dat er bij de cursus niet echt webbouwers aanwezig waren. Als ik webdesigner was dan zou ik absoluut dit soort cursussen volgen. Begin dit jaar stelde Martin van Kranenburg al eens openlijk de vraag of zoekmachine-optimalisatie nu primair de verantwoordelijkheid is van een webbureau of van een zoekmachinemarketingbureau. In hoeverre is conversie-optimalisatie tegenwoordig de verantwoordelijkheid van een webbureau?

Net als de discussie over zoekmachine-optimalisatie ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden. Webbureaus en zoekmachinemarketingbureaus kunnen elkaar zowel bij zoekmachine-optimalisatie als conversie-optimalisatie prima aanvullen. Welke verantwoordelijkheden kan een webbouwer nemen?

1. Zorgen voor betrouwbare hosting met een zo hoog mogelijke performance (uptime, snelheid, etc.). Voor klanten die internationale websites willen draaien zou ik (ook vanuit SEO perspectief) zorgen voor hostingpartners in de diverse landen.

2. Designen vanuit doelgroepen, rekening houdend met persona’s en gebruik makend van zoveel funnels/ingangen als nodig.

3. In het design optimaal rekening houden met de wensen en feedback van de doelgroep op het gebied van usability en accessibility.

4. Designen vanuit conversie, met veel aandacht voor calls to action, het ‘flawless’ maken van formulieren, zoekfunctionaliteit en bestelprocessen.

5. Klanten adviseren om webteksten, titels, meta-descriptions, alt teksten etcetera te laten schrijven door een SEO copywriter. Daarnaast zou ik klanten motiveren om zelf na te denken over linkwaardige content (inclusief video, blogs, widgets en user generated content) en toevoegingen die de website trust laten uitstralen.

6. Werken met content management en shop systemen die te customizen zijn en die output genereren die zoekmachinevriendelijk is.

7. Slim omgaan met het verzamelen, opslaan en verwerken van klantgegevens en de tools bieden om een optimale digitale relatie met nieuwe klanten aan te gaan.

8. Gratis Analytics pakketen als Google Analytics installeren en hierin belangrijke conversiedoelen configureren.

9. Bij migratie van een website alle oude url’s netjes 301-en en zorgen voor een goede 404 pagina.

10. De mogelijkheid bieden om meerdere landingspagina’s te ontwikkelen, rekening houdend met de mogelijkheden van a/b en multivariate testen.

11. …

Als ik zelf een webbouwer was, dan had ik het wel geweten. Hoe denken andere webbouwers, kenners, SEO’s/SEM’s hierover?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meer interessante blogs over
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.