Wolter Tjeenk Willink 31 januari 2008 / Customer Experience Optimization
Leestijd: 2 minuten

Conversie OptimalisatieGister was ik aanwezig bij de Cursus Conversietips van Marketingfacts. Ewald Verhoog (Canicas), Ruben Timmerman (Usarchy) en Martin van Kranenburg (LibraLab) hielden een goed verhaal over conversie optimalisatie. Wat me opviel is dat er bij de cursus niet echt webbouwers aanwezig waren. Als ik webdesigner was dan zou ik absoluut dit soort cursussen volgen. Begin dit jaar stelde Martin van Kranenburg al eens openlijk de vraag of zoekmachine-optimalisatie nu primair de verantwoordelijkheid is van een webbureau of van een zoekmachinemarketingbureau. In hoeverre is conversie-optimalisatie tegenwoordig de verantwoordelijkheid van een webbureau?

Net als de discussie over zoekmachine-optimalisatie ligt de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden. Webbureaus en zoekmachinemarketingbureaus kunnen elkaar zowel bij zoekmachine-optimalisatie als conversie-optimalisatie prima aanvullen. Welke verantwoordelijkheden kan een webbouwer nemen?

1. Zorgen voor betrouwbare hosting met een zo hoog mogelijke performance (uptime, snelheid, etc.). Voor klanten die internationale websites willen draaien zou ik (ook vanuit SEO perspectief) zorgen voor hostingpartners in de diverse landen.

2. Designen vanuit doelgroepen, rekening houdend met persona’s en gebruik makend van zoveel funnels/ingangen als nodig.

3. In het design optimaal rekening houden met de wensen en feedback van de doelgroep op het gebied van usability en accessibility.

4. Designen vanuit conversie, met veel aandacht voor calls to action, het ‘flawless’ maken van formulieren, zoekfunctionaliteit en bestelprocessen.

5. Klanten adviseren om webteksten, titels, meta-descriptions, alt teksten etcetera te laten schrijven door een SEO copywriter. Daarnaast zou ik klanten motiveren om zelf na te denken over linkwaardige content (inclusief video, blogs, widgets en user generated content) en toevoegingen die de website trust laten uitstralen.

6. Werken met content management en shop systemen die te customizen zijn en die output genereren die zoekmachinevriendelijk is.

7. Slim omgaan met het verzamelen, opslaan en verwerken van klantgegevens en de tools bieden om een optimale digitale relatie met nieuwe klanten aan te gaan.

8. Gratis Analytics pakketen als Google Analytics installeren en hierin belangrijke conversiedoelen configureren.

9. Bij migratie van een website alle oude url’s netjes 301-en en zorgen voor een goede 404 pagina.

10. De mogelijkheid bieden om meerdere landingspagina’s te ontwikkelen, rekening houdend met de mogelijkheden van a/b en multivariate testen.

11. …

Als ik zelf een webbouwer was, dan had ik het wel geweten. Hoe denken andere webbouwers, kenners, SEO’s/SEM’s hierover?

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Conversie Ratio: Wie Heeft de Grootste?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/