Conversion Hotel 2016 – Event review en belangrijkste takeaways

In het weekend van 18 tot en met 20 november reisden zo’n 200 CRO-experts van over de hele wereld af naar het mooie Texel voor een weekend vol inspiratie, netwerken en fun. Het gehele Opduin hotel stond dit weekend in het teken van conversie. Natuurlijk was Traffic Builders ook aanwezig! In dit blog blik ik terug op dit event en geef ik een samenvatting van mijn belangrijkste takeaways van Conversion Hotel 2016.

Takeaways conversion hotel 2016

Elke dag stonden interessante sessies op het programma. Onderwerpen als user experience, copywriting, persuasion, personalisatie, web analytics en e-mail marketing kwamen voorbij. De sessies liepen uiteen van inspirerende sprekers over de toekomst van Conversie-Optimalisatie tot praktische, toepasbare tips.

Conversion Hotel

Jeffrey Eisenberg – CRO Maturity

“Happiness = Reality – Expectations”

 • In plaats van Conversion Rate Optimization (CRO), zou Jeffrey nu liever de term Customer Experience Optimization gebruiken. Bezoekers komen vrijwillig naar websites, maar slechts 3% converteert. Hier moet iets aan gedaan worden.
 • Waarom springt een speler als Amazon erboven uit? Omdat de Customer Experience bij hen centraal staat.

Ben Ambridge – Psychology myths debunked

“Trust nobody, trust your data.”

Veel psychologische onderzoeken worden als de waarheid gezien, maar slechts 1 op de 3 experimenten kan worden gerepliceerd. Een aantal voorbeelden van experimenten die wel gerepliceerd zijn:

 • Framing effect: de angst voor verlies is groter dan de kans om iets te winnen.
 • Anchoring effect: eerdere indrukken bepalen de manier van denken.
 • Sunk-cost fallacy: als men ergens tijd, geld of energie in heeft gestoken, is men eerder bereid om de actie door te zetten of af te maken.

André Morys – Data + Psychology = Growth

“If you can’t describe what you are doing as a process, you don’t know what you are doing.”

 • Conversie-Optimalisatie moet een continu proces zijn. Hierbij moet de kern van dit proces, de bedrijfsdoelen en de consumentendoelen moeten op één lijn zitten.
 • Er zit meer potentie in het verhogen van de motivatie dan in het verwijderen van frictie. Waar het verwijderen van frictie helpt voor de website, helpt het verhogen van de motivatie voor de gebruiker.

James Williams – The Philosophy and Ethics of Attention and Persuasion

“Who are you? What are you doing? Where are you going?”

Doelen van bedrijven komen niet overeen met de doelen van de consument. Als mensen een website bezoeken, is hun doel niet om een lange tijd op de website of een hoger conversieratio te realiseren. Als de werkelijke doelen van de consument naar voren komen op websites, wordt “time spent” omgevormd naar “time well spent”.

John Ekman – Optimization Wheel

 “Change ‘creativity’ with ‘data’ and ‘ideas’ with ‘hypothesis’.”

Het optimalisatieproces ziet er als volgt uit:

Optimization Wheel - John Ekman
Optimization Wheel – John Ekman

 

Volgens het optimization wheel stellen bezoekers zichzelf de volgende vragen:

 • Ben ik op de goede plek? (Relevantie)
 • What’s in it for me? (Waarde)
 • Kan ik ze vertrouewn? (Vertrouwen)
 • Wat kan ik nu doen? (Actie)
 • Hoe moeilijk is het om deze taak aft e ronden? (Gemak)
 • Wat gebeurt er als ik dit nu doe? (Zekerheid)

Hiervan gaan de eerste vier vragen over het verhogen van de motivatie van bezoekers en de laatste twee vragen over het verwijderen van frictie.

Paul Hughes – Ten Meters of Thinking

“We need to enter into the conversation that is already in the mind of our clients.”

98% van wat we horen, vergeten we. Hetgeen wat we van een boodschap onthouden, is op de volgende manier verdeeld:

 • 7% woorden
 • 38%: tone of voice
 • 55%: look and feel

Dit komt erop neer dat de look and feel (dus het design) het belangrijkste is. Om een goede user experience te realiseren, moeten drie stappen doorlopen worden:

 1. Clarify: als bedrijf moet je niet kijken naar “Hoe doen we dit beter?”, maar naar “Hoe doen we dit anders?”.
 2. Simplify: bedrijven moeten meer gefocust zijn op het creëren van relaties in plaats van het behalen van meer transacties. Het gaat niet om het verkopen, maar om bezoekers helpen met kopen.
 3. Multiply: als je van transacties naar het opbouwen van relaties overgaat, kun je starten met Multiply. In deze fase creëer je een innovatiecultuur.

Workshops en Unconference

Naast de sessies was er ook ruimte voor interactie. Er waren 3 workshops, waarbij dieper werd ingegaan op web analytics, user experience en copywriting. Voor degene die geen ticket wisten te bemachtigen voor de workshops, was er de Unconference.  Tijdens de Unconference kwam de bezoeker aan het woord en kon je allerlei onderwerpen aankaarten. Dit kon in de vorm van een kleine presentatie, discussie of brainstormsessie. De sessies vonden plaats op verschillende locaties in en rond het hotel.

Conversion HotelConversion Hotel

Work hard, play hard

Naast alle inspirerende content, is dit event speciaal vanwege alle netwerk- en socialize mogelijkheden. De sprekers lopen het gehele event rond in het hotel, dus je kunt ze van alles vragen. Daarnaast zijn de avonden geweldig! Met z’n allen dineren was erg gezellig en de open bar en de muziek zorgen ervoor dat het motto “Work hard, play hard” hier echt van kracht is.

Conversion Hotel, tot 2017!

Conversion Hotel

Foto’s met dank aan Bart de Bruin