Nieuw in DoubleClick: Custom affinity audiences

Vaak worden wijzigingen en nieuwe targeting mogelijkheden in DoubleClick Bid Manager  (DBM) en DoubleClick Campaign Manager (DCM) niet groots naar buiten gebracht zoals dat wel vaak gebeurt bij bijvoorbeeld AdWords. Hierdoor is de verrassing altijd extra groot en zijn wij super blij als we weer een leuke nieuwe functie zien die we voor onze klanten kunnen inzetten in DoubleClik Bid Manager of Campaign Manager.

Custom affinity audiences

Zo zat ik vanmorgen in de DBM advertiser voor een van onze klanten en jawel, toen ik onder de targeting opties bij Audience Lists keek zag ik een nieuwe optie! (Yeaaah) Namelijk: de custom affinity audiences. Affinity audiences (ook wel affiniteitsgroepen genoemd) kenden we natuurlijk al een tijdje van Google, maar voor de mensen die het nog niet weten, met behulp van de affiniteitsdoelgroepen kun je targeten op mensen die affiniteit hebben met een bepaald onderwerp. Neem bijvoorbeeld fotografie; zodra ik thuis ben surf ik de hele dag het internet af naar het laatste nieuws op het gebied van fotografie. Google herkent dit gedrag en deelt mij op basis van dit gedrag in bij de affiniteitsgroep shutterbugs ( enthousiaste amateur fotograaf).

In principe werkt de nieuwe functie custom affinity audiences hetzelfde als de affinity audiences alleen zijn ze zoals de naam al verraadt “custom”. Dat wil zeggen dat je vanaf nu zelf je affinity audiences kan samenstellen. Handig he? Dus als Google de audiences die jij wil targetten nog niet heeft dan maak je ze gewoon lekker zelf.

Custom affinity audience aanmaken

Custom affinity audience aanmaken

Hier verschijnen drie tabbladen waarvan je het derde tabblad met “Custom Affinity” moet aanklikken.

Het aanmaken van de custom affinity audience doe je in DoubleClick Bid Manager op adverteerders > Line Item niveau onder het kopje targeting. Vervolgens kies je onder targeting > audience > audience lists. !Let op! Het is op dit moment nog niet mogelijk om Custom Affinity lijsten te delen onder verschillende adverteerders, check dus goed of je in de juiste advertiser zit voor je de lijst aanmaakt.audience lists

Klik hier vervolgens op “new custom affinity” waarna je gevraagd wordt om drie velden in te vullen. In het eerste veld vul je de naam in van je custom affinity audience. Laten we een custom affinity audience aanmaken voor mensen die van thrillers (boeken) houden. We noemen ons affinity audience “thriller lezers”. Vervolgens geven we een korte beschrijving van dit audience. Dan komen we tot slot bij het laatste veld waarbij we de interesses & URL’s kunnen opgeven. Er wordt aangeraden om minimaal 5 websites of topics aan te geven zodat Google voldoende data heeft om je doelgroep goed in te schatten. Mocht je niet weten waar jouw doelgroep zich bevindt of ben je opzoek naar extra websites om toe te voegen aan je site? Onthoudt dan Google is je beste vriend, een paar zoekopdrachtjes verder en je hebt zo een goed gevulde lijst met URL’s. Denk hierbij vooral aan websites van je concurrenten! Als iemand bij Bol.com opzoek is naar thrillers past hij perfect in ons custom affinity audience voor thriller lezers.new custom affinity

Let op! Op het moment dat je je audience hebt opgeslagen is het op dit moment niet mogelijk om deze achteraf nog te wijzigen. Neem je lijstje voor je hem opslaat dus nog één keer goed door of je echt alle websites erin hebt zitten.!

Zodra je het veld met topics en URL’s gaat invullen zul je zien dat DBM begint met het schatten van het bereik dat in je audience pool valt. Neem dit op dit moment nog niet serieus, dit deel van de tool werkt nog niet goed. approx. audience size

Klik vervolgens op save & klik het groene vinkje aan om de Custom affinity toe te voegen aan je targeting methode.

Tot slot

Hoe goed de custom affinity werkt weten we nog niet maar voor nu gaan we het voor een aantal van onze klanten inzetten. Uiteraard komen we over een aantal weken weer bij je terug met de resultaten en best practices. Heb je naar aanleiding van dit blog nog vragen of wil je weten hoe wij custom affinity audiences het beste voor jou kunnen inzetten? Neem dan gerust contact op met mij of één van mijn collega’s. Reageren onder deze post kan natuurlijk ook.