Geschatte leestijd: 2 minuten

Mad Google BombingEen jonge internet geek uit Polen heeft momenteel te maken met het effect van een Google Bomb die hij begin dit jaar los liet. Met zijn zelf ontwikkelde ‘web positioning software’ wist hij er in korte tijd voor te zorgen dat de website van de president van Polen op nummer 1 kwam te staan op het keyword ‘kutas’ (Pools voor penis). Het succes van zijn softwareprogramma heeft ook een negatieve kant. Volgens “Gazeta Wyborcza” (één van de grootste Poolse kranten) en Spiegel.de hangt de dader nu een gevangenisstraf van 3 jaar boven het hoofd.

Wat is Google Bombing?
De bekendste voorbeelden van Google Bombing zijn de geslaagde acties om George Bush een #1 ranking te bezorgen op ‘miserable failure’, Tony Blair op ‘liar’ en Jan Peter Balkenende op ‘slecht kapsel’. Internetters die de grap begrepen begonnen massaal te linken met deze woorden naar de sites van Bush en JP. Later wijzigde Google het algoritme. Alleen als het woord ‘slecht kapsel’ ergens op de site van Balkenende zou voorkomen dan zou de site op deze term kunnen ranken.

De cel in door Google Bombing
De 23 jarige Marek W. ontwikkelde een amateuristisch stukje software om websites op bepaalde keywords op de eerste plaatst te zetten. Het ‘voor lul zetten’ van de Poolse president was een eerste succesvol staaltje geautomatiseerde Google Bombing. Het kostte de Poolse autoriteiten een paar maanden om uit te zoeken hoe dit mogelijk was. Vervolgens was het niet lastig om de dader te vinden. Hij had namelijk alles vanaf zijn persoonlijke IP adres gedaan.

In plaats van “it wasn’t me” was zijn reactie: “I just wanted to verify my skills and check if the software works”. Ach ja, eerlijkheid duurt het langst zullen we maar zeggen…

Bron: Google Blogoscoped


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.