Geld Verliezen op Internet

Geld op InternetGoogle Adsense Nederland heeft afgelopen week weer eens een grote schoonmaak gehouden. Accounts die de advertenties op websites toonden die puur waren gefocussed op het verdienen van geld via Adsense werden zonder pardon gesloten. Redenen: te weinig relevante content voor bezoekers, te weinig rendement voor de adverteerders. Is dit terecht? Wat kun je hieruit leren?

Ervaring van adverteerders
Vraag 1 is of adverteerders blij moeten zijn met Made For Adsense websites. Ik denk zelf van wel. Er zijn een aantal MFA sites die goede traffic genereren vanuit met name Live/MSN en vervolgens qua conversie niet onder doen voor andere uitgevers. Elke conversie is er één, right? Adverteerders die gebruik maken van het contentnetwerk van Google doen er verstandig aan om geregeld de conversie per site uit het contentnetwerk te checken. Het bestaan van Made For Adsense sites is een mooie motivatie om dit extra goed te doen.

Ervaring van bezoekers
Vraag 2 is of bezoekers blij moeten zijn met Made For Adsense websites. In principe niet, omdat bezoekers op de MFA sites weinig meer vinden dan relevante Google advertenties. Je kunt je aan de andere kant ook afvragen of het verwijderen van de advertenties de gebruiker ten goede komt. Bezoekers landen vanuit de zoekmachines nog steeds op de MFA sites, waar ze vervolgens niet meer kunnen doorklikken. Stuck in the Middle of Nothing.

Het verbannen van Made For Adsense websites levert adverteerders en bezoekers dus eigenlijk niet heel veel op. Waar het om gaat is dit:

  • Zoekmachines moeten opgroeien. Het starten van MFA sites is in Nederland momenteel erg in trek omdat het makkelijk is om te ranken in Live/MSN. Als Live/MSN dit probleem eens oplost, dan wordt de drempel om te beginnen een stuk hoger.
  • Webmasters moeten opgroeien. Webmasters met MFA sites die ook goed ranken in Google, zijn al wat beter in content/link ontwikkeling. De stap naar het ontwikkelen van websites die door de bezoeker als relevant worden ervaren is niet heel groot.
  • Google Adsense Nederland geeft een belangrijke les in Single Point of Failure. Er zijn meer en betere manieren om geld te verdienen dan alleen met Google Adsense.

Eens? Oneens?