The first date: een goede eerste indruk met display advertising
In het dagelijks leven is het maken van een goede eerste indruk van groot belang. Op basis van een eerste indruk bepalen we of we een persoon leuk vinden, of we iemand willen aannemen voor een baan en hoe we die persoon benaderen. Zo’n eerste indruk wordt bepaald op basis van verschillende factoren zoals: leeftijd, geslacht, uiterlijk, houding, stem en soms zelfs een handdruk. Net als in het dagelijks leven is het online van belang om een goede eerste indruk achter te laten. Je koopt zelf waarschijnlijk ook alleen producten van webshops die je vertrouwt.
Bij alle online kanalen is de eerste indruk van groot belang. Los van welk kanaal dat nu is; je eigen website, social media of misschien wel YouTube. Een ideaal kanaal waarmee je een goede eerste impressie kunt maken is display advertising. Met display campagnes kun je gemakkelijk veel mensen kennis laten maken met jouw merk of product.
Online kun je onder andere met behulp van een display campagne een onbewuste behoefte voor een bepaald product of merk opwekken. Ideaal bij bijvoorbeeld de lancering van een nieuw product. Mensen zijn dan immers nog niet op de hoogte van het bestaan van het product. De interesse moet dan nog worden aangewakkerd door op meerdere manieren in de customer journey van de klant voor te komen. Dit kan onder andere door middel van display advertising.
Maar dan is het uiteraard wel van belang dat je een goede eerste indruk maakt. Er is een aantal dingen waarmee je rekening kunt houden om een goede eerste indruk te maken met display advertising, namelijk: uiterlijk, context en een goede opvolging van de eerste impressie/landingspagina. Ik leg ze hieronder verder in detail uit.
Het uiterlijk van je banner
Hoe iemand eruit ziet is een van de eerste dingen waar we naar kijken om een eerste indruk te vormen. In enkele ogenblikken bepalen we of we iemand aantrekkelijk vinden, of iemand er betrouwbaar uitziet en wat onze houding tegenover deze persoon gaat zijn (open of gesloten). Net als bij mensen is het uiterlijk van een banner belangrijk bij display advertising.
Betrouwbaarheid
Ten eerste is het belangrijk dat de banner er betrouwbaar uitziet. Wanneer dit niet het geval is, verkleint de kans dat een bezoeker erop klikt. Zorg er dus altijd voor dat de banners die je inzet er goed uitzien.
Daarnaast is het van belang om, net als in de gewone wereld, dichtbij jezelf te blijven. Als jij je op het eerste moment anders voordoet dan hoe je eigenlijk bent wordt dit vaak niet positief ontvangen. Stel, je bent een autobedrijf dat goedkope tweedehands occasions verkoopt. Gebruik dan geen banner waarin je de nieuwste Porsche toont aan potentiële bezoekers.
Merkherkenning
Een belangrijke tool om betrouwbaarheid uit te stralen is zorgen voor merkherkenning. Zorg dat je logo de gehele tijd duidelijk in beeld is en dat de schrijfstijl van de tekst in de banner aansluit bij je merk. Hiervoor is het belangrijk om de partij die de banners gaat maken goed te briefen. Hiervoor kun je gebruik maken van een zogenaamde huisstijlgids. In deze huisstijlgids staat onder andere vastgelegd:
– Welke lettertypen gebruikt dienen te worden.
– Wat de huisstijlkleuren zijn.
– Het logo en hoe je deze wilt gebruiken in de banner.
Hiermee geef je de creatieve partij goede richtlijnen zodat de banners goed worden herkend.
Als kleine test heb ik hieronder bij een tweetal banners de logo’s weggehaald. Ondanks dat de logo’s van de banners niet zichtbaar zijn, is het toch duidelijk van welke bedrijven deze twee banners zijn.
Om te controleren of je het goed had, klik hier op de links naar de websites:
Waar worden je banners uitgeserveerd?
Waarschijnlijk neem jij je date op een eerste afspraakje niet mee naar een fastfoodketen, maar eerder naar een chique restaurant. Want naast dat je er goed uit wil zien is ook de plek van de date van invloed op over hoe hij/zij over je denkt.
Het is dus naast dat je banners er goed uitzien ook van belang dat ze op de juiste websites worden vertoond. Een goed voorbeeld van hoe dit mis kan gaan is de rechtse nieuwswebsite www.breitbart.com. De laatste tijd veel in het nieuws door het verspreiden van fake news omtrent de Amerikaanse verkiezingen. Als reactie hierop hebben heel veel grote adverteerders hun advertenties van deze website gehaald. Zij willen niet dat hun advertentie/merk wordt geassocieerd met fake news.
Het is dus belangrijk om altijd goed na te denken op welke websites je banners wel en juist absoluut niet wil laten vertonen.
Whitelists vs blacklists
Om totale controle te hebben over op welke websites jouw banners worden uitgeserveerd is het belangrijk om gebruik te maken van whitelists of blacklists. Maar wat is het verschil? Veel grote mediabureaus maken gebruik van blacklists. Dit zijn lijsten met websites waar de adverteerder absoluut geen banners op wil laten vertonen. Het gebruik van blacklists is niet per definitie fout. Echter zijn er zoveel websites dat je nooit alle websites waar je niet op wilt staan kunt uitsluiten van je campagne. Daarom is het beter om te werken met whitelists. Je kunt dan een lijst met relevante websites voor jouw merk maken. Denk hierbij aan websites waar jouw doelgroep zich waarschijnlijk bevindt.
Micro moments
Een andere manier om aansluiting te vinden bij de doelgroep van je adverteerder is door goed na te denken over mogelijke micro moments. Dit zijn kleine momenten die je dagelijks tegenkomt waar adverteerders heel relevant op kunnen inspelen. Zo hebben wij voor een van onze adverteerders AllSafe (verhuurder van opslagruimte) een aantal micro moments geselecteerd waar wij op inspelen:
- Bandenwissel periodes
- Gezinsuitbreiding
- Extra ruimte voor een hobby (denk aan het opbergen van snowboard of skispullen)
Neem nu het voorbeeld van de bandenwissel. Sommige mensen maken in de winter gebruik van winterbanden zodat ze meer grip hebben op de weg. Zodra de winter dan voorbij is wisselen ze weer terug naar zomerbanden, maar waar laat je die? Precies, in je opslagruimte bij AllSafe. Gedurende deze bandenwissel periodes spelen we op dit idee in door in onze banners te laten zien dat AllSafe de perfecte plek is om je winterbanden op te bergen.
Maar micromoments kunnen ook groter zijn, denk bijvoorbeeld aan wanneer je gaat verhuizen. Er zijn dan veel dingen die je moet/kunt regelen zoals bijvoorbeeld het afsluiten van een nieuw energiecontract. Voor één van onze klanten BudgetEnergie spelen we hierop in door aanwezig te zijn op websites als Funda.nl & Jaap.nl. In combinatie met een specifieke banner voor de verhuizende doelgroep proberen we op deze manier zo relevant mogelijk te zijn voor de mensen die onze banner zien.
Opvolgen met goede landingspagina’s
Nu je een eerste goede online impressie hebt gemaakt is het van belang dit goede gevoel door te zetten. Dit kun je onder andere doen op je website. Zorg er dan ook voor dat er consistentie zit in het uiterlijk van de website t.o.v. de display banners. Om hiervoor te zorgen is het belangrijk om zowel de bannerpartij goed te briefen d.m.v. een huisstijlgids als het zoeken van de juiste landingspagina.
In het volgende deel van mijn blog zal ik hier verder op ingaan. Dan neem ik banners en bijbehorende landingspagina’s onder de loep. De learnings hiervan deel ik vervolgens met jullie in het blog. Heb je een specifieke vraag hierover? Meld het dan onder dit artikel, dan neem ik het mee.
Mocht je na het lezen van dit blog nog met andere vragen zitten, reageer dan gerust of bezoek de presentatie van mijn collega Thomas tijdens Multichannel op 20 april in de Fabrique, Utrecht. Aanmelden voor dit gratis event doe je hier.