Google Chrome: massaal overstappen of niet?

Google heeft Chrome inmiddels gelanceerd. Nu is de vraag: waarin schuilt het grote voordeel van deze webbrowser ten opzichte van de huidige markt? Is dat voordeel groot genoeg om massaal over te stappen op Chrome? Laten we eens kijken naar de grote voordelen van Google Chrome.

Google Chrome is volledig nieuw

Google heeft met Chrome een paar belangrijke eigenschappen van de huidige zoekmachines onder de loep genomen en gekeken hoe het beter kon. De webbrowsers van vandaag kunnen de zwaardere websites van vandaag niet of nauwelijks aan. Daarom hebben de heren (en dames) van Google ervoor gekozen om Chrome vrijwel volledig vanaf de grond op te bouwen. Google gebruikt als basis WebKit, waar Apple Safari ook op gebouwd heeft, en maakt gebruik van Google Gears, een webapplicaties plug-in/platform. Voor de rest is Chrome een volledig nieuw verschijnsel.

Active Image

Google Chrome is vooral sneller en stabieler

Uiteraard moest Chrome alles sneller kunnen dan de concurrerende webbrowsers. Chrome beschikt daarom over V8, een uit Denemarken afkomstige JavaScript-engine. Deze engine zou krachtiger moeten zijn dan de huidige JavaScript-engines uit de belangrijkste concurrenten van Chrome, zoals Internet Explorer, Firefox en Safari.

Google Chrome maakt bovendien gebruik van multi-processing. Dat houdt in, dat de verschillende elementen hun eigen geheugen en proces krijgen. Daardoor crasht een pagina dus niet meer volledig als er één pietluttig elementje (een Flashfilmpje, JavaScript-element, etc.) niet wil meewerken.

Mocht er toch iets volledig fout gaan in één van de tabbladen, dan heeft Google nog een handige noodoplossing in Chrome gebouwd. Chrome krijgt namelijk taakbeheer. Deze functie lijkt sterk op Windows Taakbeheer, en helpt je snel de belemmering bij het laden van een website te lokaliseren en verhelpen.

Ook het vinden van websites gaat sneller in Chrome. De Omnibox van Chrome toont je namelijk, net als de zoekmachine van Google, suggesties voor websites (URL’s dus, niet te verwarren met zoekresultaten in Google). Bij Firefox zijn deze gebaseerd op je favorieten en geschiedenis, maar Chrome voegt daar ook nog de populairste websites aan toe. Een handige integratie van de kennis van Google in Chrome…

Google Chrome houdt rekening met je privacy

Chrome is er niet de eerste in, maar loopt gelukkig ook niet achter op de rest met privacy mode. In deze privacy mode slaat Chrome niets op uit je sessie. Na afsluiten van de webbrowser heb je dus geen sporen achtergelaten in je cache, geschiedenis, cookies of elders op je computer. Gek genoeg vindt Google Chrome het niet nodig om, als je de privacy mode niet aan hebt staan, te vragen of je een wachtwoord wilt opslaan. Dat gebeurt automatisch. Voor wie deze privacy mode niet gebruikt, heeft Google overigens nog een leuke functionaliteit ingebouwd: screenshots van de door jou meest bezochte website op je gepersonaliseerde homepage.

Active Image

Google Chrome is veiliger

Google beschikt over een lange lijst van sites die spyware en malware bevatten. Deze kennis is uiteraard geïmplementeerd in Chrome. Daarnaast ‘sandboxt’ Google Chrome standaard iedere tab, iets waar andere webbrowsers een extra programma voor nodig hebben. Zo wordt niets geaffecteerd door wat er in een bepaalde tab gebeurt. Ook ongewenste pop-ups behoren volledig tot het verleden met Google Chrome. Deze blijven in de tabs staan waarin ze gestart worden, in de vorm van een linkje. Mocht je echt staan te springen om een pop-up te bekijken, dan kun je het linkje activeren, maar Chrome doet niets met pop-ups zonder jouw expliciete toestemming.

Conclusie: Google heeft met Chrome een troef in handen

Google Chrome heeft veel zeer goede features die de concurrentie het zweet op het voorhoofd kunnen bezorgen. Met de snelheid zit het in ieder geval wel snor (zolang de server van de website wil meewerken). Zelfs een notoire probleemveroorzaker als Hyves wordt, als de server eenmaal geantwoord heeft, heel vlug getoond.

Wel een vervelend nadeel van Google Chrome is het automatisch onthouden van wachtwoorden. Vooral op publieke computers kan dit behoorlijk vervelend zijn. De webbrowser zou dat eerst moeten vragen, zoals concurrenten Firefox en Internet Explorer dat doen.

Google Chrome heeft verder op papier zeer leuke eigenschappen die het een populaire webbrowser kunnen maken. Het is alleen even spelen voordat je alle functionaliteiten hebt uitgevogeld. Mensen zijn echter gewoontedieren. Misschien dat deze webbrowser de ‘innovator’ in ons wakker maakt. Dan voorspel ik dat iedereen straks Google Chrome als standaard webbrowser heeft.