Google Instant en de gevolgen voor SEO en Adwords

Geschatte leestijd: 3 minuten

Afgelopen week lanceerde Google de nieuwe dienst Google Instant: de zoekfunctie die “on the fly” zoekresultaten genereert al tijdens het intypen van de zoekopdracht. Maar wat is de verwachte impact van Google Instant op zoekgedrag? En wat zijn de gevolgen voor zoekmachinemarketing? In deze post onze visie op de impact van Google Instant op SEO en Google Adwords (SEA).


Het is onwaarschijnlijk dat Google Instant ook effect heeft op het zoekalgoritme van Google en daarmee de wijze waarop de relevantie van webpagina’s wordt bepaald. Echter, het zoekgedrag van de zoekmachinegebruiker verandert wel en daarmee kan Google Instant direct gevolgen hebben voor zowel SEO als SEA.

Effect Google Instant op Long Tail zoekopdrachten

Zo verwacht ik dat Google Instant zal bijdragen aan een verdere toename van het aantal Long Tail zoekopdrachten. Dit omdat zoekmachinegebruiker “instant” ziet of een zoekopdracht zoals tot op dat moment ingetypt in het zoekveld wel of niet voldoet aan de zoekintentie. Van korte, generieke zoekopdrachten zal nu dus eerder blijken dat de zoekresultaten niet aansluiten bij de zoekintentie. Men zal dan genegen zijn om de zoekopdracht verder uit te breiden.

Zoeken op incomplete woorden

Een andere interessante vraag is of Google Instant zal leiden tot zoekopdrachten naar incomplete woorden. Het lijkt erop dat er een directe relatie bestaat tussen de instant zoekresultaten en de zoekwoord suggestie van Google Suggest die het meest aansluit bij de tot op dat moment ingetypte zoekopdracht. Zo leidt het intypen van ‘hy’ in eerste instantie tot zoekresultaten voor ‘hyundai’. Wanneer we de zoekopdracht uitbreiden naar ‘hypothee’ leidt dit tot het vertonen van zoekresultaten voor het woord ‘hypotheek’. In beide gevallen is dit de eerste Google Suggest optie. Zie onderstaande screenshots voor voorbeelden.

google_instant_1.gif

Fig. 1: zoekopdracht naar ‘hy’.

 

google_instant_2.gif

Fig. 2: zoekopdracht naar ‘hypothee’.

Voor een zoekopdracht naar ‘traffic bui’ geldt hetzelfde. Als men bij het zien van correcte zoekresultaten direct een ‘enter’ geeft vindt er een zoekopdracht naar een incompleet woord en/of misspelling plaats, zoals in onderstaand voorbeeld voor het woord ‘hypothee’.

google_instant_3.gif

Fig. 3: werkelijke zoekresultaten voor ‘hypothee’.

Impact Google Instant op Adwords

Het gevolg hiervan zou best eens kunnen zijn dat mispellingen en incomplete woorden, zeker in Google Adwords, belangrijker gaan worden. Ook is een goede vraag of het instant vertonen van een Google Adwords advertentie leidt tot een vertoning in termen van Adwords metrieken. Dit zou de impact van Google Instant op bijvoorbeeld de CTR (doorklikratio) en daarmee de Quality Score enorm maken. De andere kant van deze medaille is dat het voor Adwords adverteerders best interessant kan worden om niet alleen te gaan adverteren op misspellingen, maar ook op opzettelijk incomplete woorden en woordcombinaties. De concurrentie op deze woorden zal immers nagenoeg nihil zijn, terwijl Google Instant wel een vertoning van de advertentie genereert.

Een eerste test toont trouwens in Google Analytics aan dat een bezoek aan onze website naar aanleiding van een instant zoekresultaat voor in dit specifieke geval ‘traffic bui’, wordt gezien als een bezoek met ‘traffic builders’ als keyword. Nu maar hopen dat Google Adwords hetzelfde doet m.b.t. registratie van vertoningen.

Google Instant en SEO

De impact op zoekmachine-optimalisatie (SEO) is mijns inziens lang niet zo groot als de mogelijke impact op Google Adwords zoals bovenstaand omschreven. Het niet voldoen van de instant zoekresultaten aan de zoekintentie van de gebruiker en daarmee het belangrijker worden van de Long Tail, versterkt hooguit de noodzaak van een gedegen content strategie. Om de Long Tail effectief te benutten is het immers van belang om websites uit te breiden met degelijke content in de vorm van bijvoorbeeld nieuws, artikelen, blogs, cases, etc. Hoe meer men dit doet, des te effectiever de Long Tail kan worden benut. Stopt men met het toevoegen van dergelijke content dan is het effect vrijwel direct dat het aantal bezoekers op Long Tail keywords niet verder groeit en zelfs langzaam afneemt. De Long Tail slaat dan, in statistische termen, om tot een zogeheten “drooping tail”.

Google Instant in Nederland

Wanneer Google Instant in Nederland wordt uitgerold is nog niet bekend, maar we kijken er bij Traffic Builders naar uit. Wat zijn jouw verwachtingen van Google Instant? Ik ben zeer benieuwd, dus laat gerust een reactie achter!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook voorop blijven lopen?

Ontvang onze blogartikelen direct in jouw mailbox!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Wolter Tjeenk Willink
Wij geloven dat ons team uniek is

Maak kennis met Wolter

Wolter Tjeenk Willink is oprichter van Traffic Builders. Daarnaast is hij mede-oprichter van ons ‘zusje’ Traffic Builders People, specialist in werving & selectie, interim-bemiddeling en detachering binnen het digitale werkveld. Met bijna 20 jaar ervaring in verschillende digital marketing expertisegebieden is hij één van de meest toonaangevende digital marketing experts van Nederland en grondlegger van het REAN-model en framework. Daarnaast is hij oud-voorzitter van de IAB Taskforce Search, bestuurslid van de profgroep Digital Analytics van de MOA en lid van de Raad van Advies van eerste divisieclub Almere City FC.

Wolter is als inspirator, sparringpartner en strateeg nog altijd betrokken bij de digital marketing strategie voor veel van onze opdrachtgevers.

Neem contact op met Wolter
Up to date blijven met Traffic Builders

Blogartikelen

Wil je graag weten wat Traffic Builders voor je kan betekenen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ontvang onze blogartikelen per mail

Ook voorop blijven lopen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.