Wolter Tjeenk Willink 13 september 2010 / Zoekmachine Adverteren (SEA)
Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week lanceerde Google de nieuwe dienst Google Instant: de zoekfunctie die “on the fly” zoekresultaten genereert al tijdens het intypen van de zoekopdracht. Maar wat is de verwachte impact van Google Instant op zoekgedrag? En wat zijn de gevolgen voor zoekmachinemarketing? In deze post onze visie op de impact van Google Instant op SEO en Google Adwords (SEA).


Het is onwaarschijnlijk dat Google Instant ook effect heeft op het zoekalgoritme van Google en daarmee de wijze waarop de relevantie van webpagina’s wordt bepaald. Echter, het zoekgedrag van de zoekmachinegebruiker verandert wel en daarmee kan Google Instant direct gevolgen hebben voor zowel SEO als SEA.

Effect Google Instant op Long Tail zoekopdrachten

Zo verwacht ik dat Google Instant zal bijdragen aan een verdere toename van het aantal Long Tail zoekopdrachten. Dit omdat zoekmachinegebruiker “instant” ziet of een zoekopdracht zoals tot op dat moment ingetypt in het zoekveld wel of niet voldoet aan de zoekintentie. Van korte, generieke zoekopdrachten zal nu dus eerder blijken dat de zoekresultaten niet aansluiten bij de zoekintentie. Men zal dan genegen zijn om de zoekopdracht verder uit te breiden.

Zoeken op incomplete woorden

Een andere interessante vraag is of Google Instant zal leiden tot zoekopdrachten naar incomplete woorden. Het lijkt erop dat er een directe relatie bestaat tussen de instant zoekresultaten en de zoekwoord suggestie van Google Suggest die het meest aansluit bij de tot op dat moment ingetypte zoekopdracht. Zo leidt het intypen van ‘hy’ in eerste instantie tot zoekresultaten voor ‘hyundai’. Wanneer we de zoekopdracht uitbreiden naar ‘hypothee’ leidt dit tot het vertonen van zoekresultaten voor het woord ‘hypotheek’. In beide gevallen is dit de eerste Google Suggest optie. Zie onderstaande screenshots voor voorbeelden.

google_instant_1.gif

Fig. 1: zoekopdracht naar ‘hy’.

 

google_instant_2.gif

Fig. 2: zoekopdracht naar ‘hypothee’.

Voor een zoekopdracht naar ’traffic bui’ geldt hetzelfde. Als men bij het zien van correcte zoekresultaten direct een ‘enter’ geeft vindt er een zoekopdracht naar een incompleet woord en/of misspelling plaats, zoals in onderstaand voorbeeld voor het woord ‘hypothee’.

google_instant_3.gif

Fig. 3: werkelijke zoekresultaten voor ‘hypothee’.

Impact Google Instant op Adwords

Het gevolg hiervan zou best eens kunnen zijn dat mispellingen en incomplete woorden, zeker in Google Adwords, belangrijker gaan worden. Ook is een goede vraag of het instant vertonen van een Google Adwords advertentie leidt tot een vertoning in termen van Adwords metrieken. Dit zou de impact van Google Instant op bijvoorbeeld de CTR (doorklikratio) en daarmee de Quality Score enorm maken. De andere kant van deze medaille is dat het voor Adwords adverteerders best interessant kan worden om niet alleen te gaan adverteren op misspellingen, maar ook op opzettelijk incomplete woorden en woordcombinaties. De concurrentie op deze woorden zal immers nagenoeg nihil zijn, terwijl Google Instant wel een vertoning van de advertentie genereert.

Een eerste test toont trouwens in Google Analytics aan dat een bezoek aan onze website naar aanleiding van een instant zoekresultaat voor in dit specifieke geval ’traffic bui’, wordt gezien als een bezoek met ’traffic builders’ als keyword. Nu maar hopen dat Google Adwords hetzelfde doet m.b.t. registratie van vertoningen.

Google Instant en SEO

De impact op zoekmachine-optimalisatie (SEO) is mijns inziens lang niet zo groot als de mogelijke impact op Google Adwords zoals bovenstaand omschreven. Het niet voldoen van de instant zoekresultaten aan de zoekintentie van de gebruiker en daarmee het belangrijker worden van de Long Tail, versterkt hooguit de noodzaak van een gedegen content strategie. Om de Long Tail effectief te benutten is het immers van belang om websites uit te breiden met degelijke content in de vorm van bijvoorbeeld nieuws, artikelen, blogs, cases, etc. Hoe meer men dit doet, des te effectiever de Long Tail kan worden benut. Stopt men met het toevoegen van dergelijke content dan is het effect vrijwel direct dat het aantal bezoekers op Long Tail keywords niet verder groeit en zelfs langzaam afneemt. De Long Tail slaat dan, in statistische termen, om tot een zogeheten “drooping tail”.

Google Instant in Nederland

Wanneer Google Instant in Nederland wordt uitgerold is nog niet bekend, maar we kijken er bij Traffic Builders naar uit. Wat zijn jouw verwachtingen van Google Instant? Ik ben zeer benieuwd, dus laat gerust een reactie achter!

Samen in gesprek? Voeg mij toe op LinkedIn!

Deel dit bericht
No Thoughts on Google Instant en de gevolgen voor SEO en Adwords

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Neem direct contact op

Weten wat Traffic Builders voor jou kan betekenen?

Ontdek onze awardwinning manier van werken en vul het contactformulier in.

Kennis maken? Neem contact op.

Hidden
Je kunt je op elk moment afmelden en we gebruiken je gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees het privacystatement voor meer informatie.
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontvang onze blogartikelen per mail

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Social Media

REAN® en het REAN® logo zijn door Traffic Builders B.V. geregistreerde merken. Het REAN®-model en REAN®-framework zijn door Traffic Builders B.V. ontwikkelde en beschermde modellen (hierna te noemen: “het werk”). Het kopiëren, distribueren, vertonen en uitvoeren van het werk en afgeleide werken is toegestaan op voorwaarde van het vermelden van de oorspronkelijke auteur (Wolter Tjeenk Willink, Traffic Builders B.V., met hyperlinkverwijzing naar www.traffic-builders.com), doch uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden en onder een identieke licentie, overeenkomstig de CC BY-NC-SA 3.0 NL licentie. Zie voor meer informatie https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/nl/