Google Instant: zoekresultaten nóg sneller zichtbaar

Google heeft ‘Google Instant’ aangekondigd, een nieuwe versie van zijn zoekmachine. Met deze technologie worden zoekresultaten al weergegeven als de gebruiker nog maar een deel van z’n zoekopdracht intypt. “De nieuwe service moet ervoor zorgen dat gebruikers sneller vinden wat ze zoeken”, aldus Jonathan Effrat, Google-product manager. Oftewel: search wordt nog sneller en nog relevanter. Google Instant wordt in de komende maanden uitgerold.

Hoe werkt Google Instant?

De Google Instant-zoekmachine denkt ‘real time’ mee met een bezoeker, en bekijkt na elke toetsaanslag welke zoektermen de gebruiker vermoedelijk wil intikken. Deze worden niet alleen getoond in de zoekbalk: ook de organische zoekresultaten worden constant direct ‘geupdate’, zonder op Enter te hoeven drukken. Hier zit dus een verschil met de in 2007 geïntroduceerde autocomplete-functie, waardoor alleen de zoektermen al werden aangepast. In Google Instant worden dus de zoekresultaten automatisch aangepast terwijl een gebruiker doorgaat met typen.

Praktisch voorbeeld: als iemand zoekt c.q wil zoeken op de term ‘voetbal’, zal m.b.t. de zoekterm ‘voet’ al direct een overzicht van relevante organische zoekresultaten worden getoond. In de zoekbalk worden echter ook aanvullende suggesties voor je zoekopdracht (de ‘query’) gedaan. Zodra je als gebruiker in een lichtgrijze kleur de juiste aanvulling op je reeds ingetypte zoekopdracht ziet, kun je stoppen met typen – en direct de onder al getoonde relevante organische zoekresultaten bekijken (zonder dus op Enter te hoeven drukken).

Tijdsbesparing door Google Instant

Bij elke ingetypte letter kunnen de zoekresultaten verschillen, maar de gebruiker zal deze dus direct te zien krijgen. Deze eigenschap van Google Instant lijkt qua search dus een aanzienlijke tijdsbesparing te gaan opleveren. De zoekterm verhu zal eerst misschien resultaten over ‘verhuizen’ weergeven, maar wanneer een gebruiker verhul typt, zullen de resultaten direct veranderen naar bijvoorbeeld websites over ‘verhullen’.

Google Instant moet gebruikers tussen de twee en vijf seconden per zoekopdracht besparen. Dat lijkt releatief weinig, maar bekijk het ook eens anders.. Effrant zegt hierover: “In totaal bespaart het wereldwijd zo’n elf uur per seconde”.

Bekijk hier de video over (de werking van) Google Instant:

En hier een creatieve versie, ook leuk gedaan:

Relevantie blijft, zoekresultaten wel sneller getoond

Google Instant zal – volgens Google – de relevantie van zoekresultaten niet aantasten. “De zoekmachine functioneert net als voorheen”, bevestigt Effrat. De voorheen al ingebouwde suggestietechniek blijft hetzelfde (Google Suggest). Het verschil is dat Google Instant nu de resultaten voor de bovenste suggestie meteen toont. Internetters krijgen dus gewoon dezelfde lijst met zoeksuggesties te zien. Wanneer je scrollt, zullen nu met Google Instant wel de resultaten (direct) mee veranderen. Om gebruik te maken van Google Instant, moeten gtebruikers wel inloggen. Dit om ervoor te zorgen dat niet iedereen ‘onnodig’ gebruik maakt van Instant. Er zal geen extra gebruik gemaakt worden van zoek- of surfgeschiedenis.

Google Instant vs. benodigde capaciteit

De nieuwe service Google Instant vraagt veel van de capaciteit van Google. Zoekopdrachten hoeven niet meer te worden afgerond, en tegelijkertijd worden er veel meer resultaten naar de gebruikers verstuurd. Op dit moment worden er ongeveer een miljard zoekopdrachten per seconde afgehandeld. Instant kan dit aantal verhogen tot 20 miljard, aldus Google. Heb je overigens een trage internetverbinding, dan zal zoeken via Instant niet lukken, zo is aangegeven. De toegang tot de nieuwe service wordt dan automatisch uitgezet om ervoor te zorgen dat de browser van de betreffende gebruiker niet te langzaam wordt. Gebruikers kunnen de service als ze willen ook gemakkelijk zelf uitzetten. Instant zal vanwege de benodigde snelheid/capaciteit aan gebruikerszijde overigens ook alleen functioneren in de nieuwere versies van Internet Explorer, Firefox, Chrome en Safari.

Wanneer is Google Instant beschikbaar in Nederland?

Google Instant wordt momenteel uitgerold in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Rusland. De komende dagen zullen alle gebruikers in die landen kennis kunnen maken met Instant. Volgens Google Nederland wordt de dienst ‘zo snel mogelijk’ naar Nederland gehaald. Tot die tijd kunnen Nederlandse gebruikers via de Engelse versie van Google.com wel gebruik maken van Instant.

Bronnen: tweakers.net/ nu.nl/ googleblog