Google+: meer invloed gebruikerswaardering op zoekresultaten

Met de lancering van Google+ heeft Google nu dus ook een sociaal netwerk. Logisch gevolg: zoekresultaten en sociale media-factoren zullen nog meer met elkaar verweven zijn. Emerce vroeg drie experts – waaronder Wolter Tjeenk Willink van Traffic Builders – welke ontwikkeling zij op dit vlak op de korte termijn verwachten.

Volgens Wolter Tjeenk Willink (Traffic Builders zoekmachinemarketing) hebben social media-factoren in de toekomst veel meer invloed op de rangschikking van zoekresultaten.

Er zullen meer indicatoren beschikbaar komen die iets zeggen over de relevantie van een domein of webpagina en deze indicatoren zullen bovendien een zwaardere weging gaan krijgen in de algoritmen die verantwoordelijk zijn voor de rangschikking van resultaten.

De +1 van Google is wellicht een opvallende stap van Google richting social, maar zeker niet de eerste. Denk bijvoorbeeld aan reeds actieve toepassingen als de invloed van websites uit RSS-feeds, waarop je sociale netwerk geabonneerd is, favorietenlijstjes van websites in de profielpagina van de Google-gebruikers en recentelijk de integratie van getweete urls door mensen die de gebruiker volgt op Twitter. Al deze content wordt geprefereerd als zoekresultaat in Organic Search op het moment dat een relevante zoekopdracht wordt ingegeven terwijl men is ingelogd als Google gebruiker.

google plus project.jpg

Bas van den Beld (web / search strategist, eigenaar van Stateofsearch.com) voorspelt dat Google nog lang niet klaar is.

Google+ wordt nu in beta uitgerold, maar Google zal de connecties, de data en alles wat van Google+ komt willen gebruiken om de gebruikerservaringen bij Google zo persoonlijk mogelijk te maken, tot aan de zoekresultaten aan toe. De signalen zijn er al: Google moet de thuisbasis voor de internetter worden, als het aan Google ligt tenminste.

Lang ging het bij social media om het genereren van buzz en het verbinden van een doelgroep aan een merk. Philip Spaas (managing partner Oogst) voorziet een ontwikkeling die hij waardeer de waardeerder noemt.

Behalve websiteaanbevelingen is het mogelijk veel meer gegevens met elkaar te delen. Bijvoorbeeld welke televisie je hebt gekocht, welke vakantie je hebt geboekt of welke verzekering is afgesloten. Dit is ook precies het stukje waar sociale media commercie raakt.

Zowel de +1 van Google als de vind ik leuk van Facebook, maken nog geen onderscheid in expertise binnen je netwerk. Ik voorzie een waardeer de waardeerder waarbij je als gebruiker aangeeft wie daadwerkelijk expert is voor een bepaald onderwerp. Andersom zullen gebruikers juist daarom een verbinding aangaan met een expert.

Lees hier het oorspronkelijke Emerce-artikel.

Bron: emerce.nl