Google News zorgt voor enorme daling aandelen United Airlines

De crawler van Google News had maandag een bericht opgepikt uit 2002 over United Airlines. Het bericht leek nieuw, waardoor het artikel als zodanig op Google News verscheen. Het resultaat: een daling van 75 procent in de aandelen van United Airlines.

Het bericht op Google News was opgepikt van de website van de Florida Sun-Sentinel en suggereerde dat United Airlines faillissement had aangevraagd. Google News zette met de plaatsing van dit bericht een kettingreactie in werking waardoor meerdere websites het bericht oppikten. Het resultaat was de eerdergenoemde enorme daling in de aandelen. Na enig herstel sloten aan het eind van de dag de aandelen van United Airlines 11 procent lager ten opzichte van de vorige dag.

Google wijst op dit moment met de beschuldigende vinger richting de Florida Sun-Sentinel, terwijl de krant wijst naar Google News. Volgens Google News was er geen originele datum te vinden in het nieuwsbericht op de website van de krant, waardoor Google News er zelf de datum van de dag (7 september 2008) aan toevoegde.

Dit akkefietje bewijst de geloofwaardigheid van Google News en de manier waarop mensen dit nieuws blind volgen. Aan de andere kant bewijst het ook wat SEO PR (in dit geval in negatieve zin) voor een bedrijf kan doen.