Google Performance Summit 2016; een samenvatting voor AdWords

De Google Performance Summit is een jaarlijks evenement van Google, waarbij nieuwe features, product wijzigingen, cijfers en nieuwe mogelijkheden binnen AdWords en Analytics  worden gepresenteerd. Zoals verwacht ligt de nadruk van de Summit vooral op mobiel. Ook zijn een aantal nieuwe producten binnen AdWords, productwijzigingen, biedstrategieën en cijfers gepresenteerd. Lees in dit blog alles over de belangrijkste veranderingen binnen AdWords! 

Definitief: Google rolt Expanded Tekst Ads (ETA) uit over alle apparaten

De advertentie formaten gaan wijzigen op mobiel, tablet en desktop. De 25-35-35 formaten zullen op den duur van de SERP (Search Engine Result Page) verdwijnen en worden vervangen door een nieuw formaat: 30-30-80.

Expanded Text Ads

Deze wijziging zal grote invloed hebben op de resultaten en moet dan ook goed worden voorbereid. In Nederland wordt de wijziging momenteel langzaam uitgerold op basis van Whitelisting, maar vanaf het derde kwartaal wordt de Expanded Text Ad voor iedereen beschikbaar.  Wij mogen deze update testen. Benieuwd naar onze verwachtingen? Lees hier meer over de ETA.

Mobiele biedstrategieën

Maar liefst de helft van alle zoekopdrachten binnen Google (biljoenen per jaar wereldwijd!) gebeurt mobiel. Google heeft dan ook aangekondigd dat ze de targeting op apparaten gaan aanpassen. Waar dit nu alleen voor mobiel geldt, wordt dit in de komende maanden uitgerold naar zowel desktop, mobiel als tablet! Zo kan er een betere strategie per apparaat worden uitgewerkt en kan je op zoekwoordniveau biedingen aanpassen. De biedingen kunnen ook veel hoger worden opgeboden, tot maar liefst 900%!

Micro moments – Google helpt je hierop in te spelen

Eerder blogde onze conversie optimalisatie specialist Eva Louwen al over micro-moments. Maar liefst 62% van alle smartphone gebruikers gebruikt hun telefoon om ad hoc iets op te zoeken of te kopen. Deze momenten worden micro-momenten genoemd en worden ook voor de adverteerder steeds belangrijker.

Een derde van deze micro moments zijn gerelateerd aan locatie. De online- en offline wereld loopt steeds meer in elkaar over. Of je een restaurant zoekt voor een diner of op zoek bent naar een winkel waar je een specifiek product kan kopen.

Om consumenten te bereiken die op zoek zijn naar een fysieke locatie introduceert Google een nieuwe advertentiesoort lokale search advertenties in Google.com én in Google Maps. Adverteerders die gebruik maken van locatie extensies kunnen op deze manier hun fysieke locaties onder de aandacht brengen wanneer consumenten zoeken naar “restaurant” of  “garage vlakbij”.

De advertentie wordt op twee locaties weergegeven in Google Maps: in de lijst met zoekresultaten en op de kaart. Advertentielocaties worden op de kaart weergegeven in de vorm van een paars pictogram met een bedrijfsnaam. Als de gebruiker klikt op het pictogram of de advertentie in het zoekvak, dan wordt de advertentie uitgevouwen en informatie over het bedrijf weergegeven. In de advertentie kan zelfs een knop ‘Routebeschrijving’ worden toegevoegd.

Google Maps desktop
Lokale zoekadvertenties in de desktopversie van Google Maps
Google Maps mobiel
Lokale zoekadvertenties in de mobiele versie van Google Maps

De weergave op mobiel wordt hetzelfde weergegeven als desktop met als aanvulling dat er ook een knop ‘bellen’ kan worden toegevoegd.

Display in een mobiele wereld

Nieuw: Responsive advertenties voor Display passen zich automatisch aan aan de content op de websites in het Google Display Netwerk (GDN). Naast deze verandering is het ook mogelijk een grote inventory te bereiken omdat deze advertenties zich ook aanpassen aan de look and feel van de website. Het enige wat jij als adverteerder hoeft te doen is het doorgeven van de koptekst, een beschrijving, een afbeelding en een URL – Google doet de rest en bouwt zelf responsive advertenties.

Ook het bereik van GDN remarketing campagnes wordt uitgebreid omdat er nu gebruik gemaakt kan worden van cross-exchange inventory. Prestaties kunnen als volgt verbeteren:

  • Op grotere schaal toegang tot doelgroepen via meer sites en apps
  • Potentieel aantal conversies neemt toe en rendement kan worden verhoogd

Lees op de support pagina van Google meer over de mogelijkheden. Het is nog niet duidelijk hoe dit aan de achterkant eruit gaat zien en de verwachting is dat Google dit ook niet inzichtelijk zal maken.

Responsive ads final

Tussen neus en lippen door werd er ook een aankondiging gedaan over Similiar audiences voor Search en Demographics for Search. Verdere informatie wordt binnenkort verwacht.

Google geeft AdWords complete make-over en geeft eerste blik

Eerder al aangekondigd maar Google past de AdWords interface aan na 15 (!) jaar. De redesign is gebaseerd op Google’s design . Material Design dat onder andere ook wordt gebruikt voor Gmail, Maps en de SERP.

Argumenten vanuit Google om de interface aan te passen:

  1. Belangrijke en waardevolle data moet in één oogopslag zichtbaar zijn om makkelijker en sneller in te kunnen spelen op kansen binnen de markt.
  2. AdWords moet draaien om de klant en minder om de producten van Google.
  3. Het moet makkelijker worden om AdWords op te zetten en te optimaliseren – afhankelijk van jouw marketingdoelen.

Een impressie:

Redesigned-AdWords Overview
De overviewpagina – in één oogopslag zijn de overaal prestaties zichtbaar en ook de prestaties op campagne niveau, apparaatniveau en dag & uur niveau zijn zichtbaar.
Redesigned-AdWords
Advertentieplanning pagina op Campagne level. De grafiek laat het aantal klikken per uur per dag van de week zien.

De aanpassingen zullen gedurende 2016 en 2017 doorgevoerd worden. Een select groepje adverteerders zal eerder toegang krijgen om de interface te proberen en feedback te geven.

Tot slot

Wij zijn heel erg benieuwd en gaan uiteraard testen met bovenstaande wijzigingen. Hiervan zullen we jullie zeker op de hoogte houden in dit blog! Heb je vragen over de inhoud? Stel ze gerust hieronder. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met mij of een van mijn collega’s.